2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Dişeti Sağlığı Hakkında Bilgiler.
MAKALE #2766 © Yazan Dr.Dt. Özel TİTİZ | Yayın Nisan 2009 | 6,582 Okuyucu
Gelişen diş hekimliği ile birlikte ağız diş bakım ürünleri de her geçen gün gelişme göstermektedir. Diş ve ağız bakımında kullanılan diş fırçaları ve diş macunları da bu paralelde geliştirilmektedir.

- Günümüzde çok geniş bir yelpazede satışa sunulan bu ürünlerin kullanımı için diş hekiminin tavsiyesi alınmalıdır.


- Seçilecek ürünü kullanırken de uygulanacak teknik ürünlerinden maximum etkinlikte yararlanılabilmesi için önem kazanmaktadır.


- Dişlerinizi günde en az iki kez, mümkünse üç kez dikkatli bir şekilde fırçalamamız gerekmektedir.


- Hekim tavsiyesi ile alınan diş fırçası ve diş macunu 3 aylık periodlarla yenilenmelidir.

- Dişler fırçalanırken, diş fırçanız kuru olmalı ve üzerine mercimek tanesi kadar macun koymak yeterli olmaktadır.


-Yaygın olarak fırça ıslatılarak yapılan işlemde fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olmamaktadır.


- Fırçalama tekniği ise; diş etinden 45 derecelik açı ile dairesel hareketler uygulanarak alt ve üst dişlerin ön ve arka yüzeyleri iyice temizlenmeli.

- Çiğnemeyi ve kesici yüzeyler ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.


- İyi bir fırçalamanın süresi 3-4 dakikadır.

- Tüm diş yüzeylerinin fırçalanması gerekmektedir.

- Diş fırçalanırken çok bastırılmamalı, bu tür aşırı kuvvet uygulanımı ya da çok sert fırçalar dişlerde aşınmalara yol açmaktadır.

- Diş fırçası ve macunu ana temizlik malzemesi olmakla birlikte yine diş hekiminize danışarak ek ürünlerde kullanılmalıdır

Sağlıklı Dişeti

Sağlıklı dişetleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı kıvamlıdır. Dişeti, boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Sağlıklı dişetleri dişi boyun bölgesinde dişi bir yaka gibi sarar. Diş ile dişeti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık dişeti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu dişeti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz.

Dişeti hastalığı nedir?

Dişeti hastalıkları, dişlerinizi saran periodontal dokularda meydana gelen, kronik, bakteriyel enfeksiyonlardır. Çok ileri aşamalara gelmediği sürece ayrıya neden olmazlar. Dişeti hastalıkları ciddi enfeksiyonlar olup, çok uzun yıllar boyunca ağızda kaydadeğer bir belirti vermeksizin ilerleyebilir ve tedavi edilmedikleri takdirde, çürük olmayan sağlıklı dişlerin bile destek doku kaybı sebebiyle, sallanarak düşmesine neden olabilir. Dişeti hastalıkları bir veya birden fazla dişi birlikte veya ayrı ayrı etkileyebilir.



Dişeti hastalıkları, bakteri plağının dişetinizde enflamasyon oluşturması ile başlar. Hastalığın biraz ilerlemesi ile gingivitis olarak adlandırılan aşamaya gelinir. Bu aşamada dişetlerinde iltihap mevcuttur, ancak iltihap henüz dişi destekleyen kemiğe geçmemiştir


Dişeti hastalıklarının sebebleri



Dişeti hastalıklarının oluşumunda ana etken bakteri plağıdır. Sağlıklı bir ağız için, bakteri plağının ağız bakım işlemleri ile ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Eğer plak dişlerden uzaklaştırılmazsa, tükrükteki kalsiyum tuzları plak vasıtasıyla dişlere yapışarak diştaşı oluşumuna yol açar. Dişler üzerinde bakteri plağı yoksa, kalsiyum tuzları dişe yapışamaz.


Plağın içindeki bakterilerin yan ürünleri dişi kemiğe bağlayan periodontal ligamenti etkileyerek, bağların harabiyetine neden olur. Dişeti dişten uzaklaşır ve periodontal cep oluşur. Periodontal cep nedeniyle, bakteriler daha derin dokulara kolayca ilerler ve zamanla dişi çevreleyen kemikte de harabiyet başlar.



Bakteri plağının oluşumunda, yetersiz ve yanlış fırçalama, dişipi veya ağız gargarası gibi yardımcı hijyen materyallerinin kullanılmaması düzenli olarak diştaşı kontrolünün yapılmaması büyük rol oynar.



Dişeti hastalıklarına neden olan diğer etken faktörler şunlardır:


Genetik Etkenler: Dişeti hastalıklarının belli formlarında, genetik eğilimin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu tip durumlarda hastalık çok hızlı ilerler ve erken yaşta diş kayıplarına neden olur. Bu nedenle, ailesinde erken yaşta diş kaybı hikayesi olan kişilerin ergenlik döneminden itibaren periodontolog kontrolünde olmasında fayda vardır.
Sistemik Hastalıklar: Lösemi ve AIDS gibi vücudun bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda ve şeker hastalığında dişeti sağlığı olumsuz yönde etkilenir.
İlaç kullanımı: Bazı ilaçların dişetleri üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Hamilelik: Bu dönemde meydana gelen hormonal değişikliklerden dişetleri etkilenmektedir.
Stres
Dengesiz Beslenme
Sigara Kullanımı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Dişeti Sağlığı Hakkında Bilgiler." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Özel TİTİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Özel TİTİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Dt. Özel TİTİZ
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Özel TİTİZ'in Makaleleri
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Dişler Neden Çürür Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dişler Nasıl Fırçalanmalı? Dişeti Sağlığı Hakkında Bilgiler.' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:10
Top