2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guatr (Tiroid) Hastasının Dikkat Etmesi Gereken Konular
MAKALE #2815 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 14,483 Okuyucu
TİROİD HASTASININ SORUMLULUKLARI

Tiroid hastalığınızın daha iyi tedavi olmasını istiyorsanız doktorunuz kadar sizin de bazı sorumluluklarınız vardır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
1.Tiroid tetkiklerinizin bir kopyasını kendinizde bulundurun. Doktorunuz tetkikleri almak istiyorsa bir fotokopisini mutlaka çektirip dosyanıza koyunuz.
2. Seçtiğiniz laboratuvarın hormon ölçümlerinin güvenilir olmasına dikkat ediniz.
3.Tiroid hormonlarının serbest olanlarını yani serbest T3, serbest T4 ölçülmesi daha iyidir. Total T3 ve Total T4 ölçümlerini özellikle doktorunuz önermedikçe yaptırmayınız
4.Bir dosya hazırlayarak tetkiklerinizi bu dosyaya tarih sırasına göre koyunuz ve her muayeneye gidişinizde bu dosyayı yanınızda bulundurunuz.
5.Tiroid ilacı kullanıyorsanız ve almayı unutmuşsanız ve bu durum sık oluyorsa doktorunuza söyleyiniz.
6.Doktorunuz tiroid iğne biyopsisi istediği zaman yaptırmaktan korkup doktora gitmemezlik yapmayınız. Bazen biyopsi istediğimiz hastalarımızı bir daha göremiyoruz. Aslında bu kişiler kendi sağlıklarını tehlikeye attıklarının farkında değillerdir.
7.Tiroid dışında başka bir hastalık için ameliyat olacaksanız mutlaka bu durumu doktorunuza, ameliyat edecek doktora ve anestezi uzmanı doktora belirtiniz. Ameliyat öncesi tiroid hormonlarının yapılarak kontrol edilmesi gerekir.
8.Tiroid ameliyatı olmuşsanız mutlaka belirli aralıklarla ENDOKRİN UZMANINA kontrole gidiniz. Ameliyat olup daha sonra hiç kontrole gitmeyen hastalar vardır. Ameliyat olan kişilerde bazen kan kalsiyumunda düşme, hormonlarda azalma veya artma veya tekrar nodül gelişebilir.
9.Tiroid kanseriniz varsa ömür boyu düzenli kontrollere gidiniz. Taramalarınızı, hormon ölçümlerini, tiroglobulin ve anti-tiroglobulin antikor ölçümlerini unutmayınız.
10.Tiroid hastalıklarının çoğu ailesel olduğundan çocuklarınızı ve akrabalarınızı ve ailenizi bilgilendirin ve onların da tiroid tetkikleri yaptırmaları gerektiğini belirtiniz.
11.Gebe kalmayı planlayan tiroid hastası kadınların bu durumu doktoruna bildirmesi gerekir. Gebe kalınca tiroid hormonlarının daha sık kontrol edileceğini unutmayınız.
12.İçinde levotiroksin bulunan ilacı kullanan kadınların özellikle menopoz döneminde TSH düzeyinin iyi takibi gerekir. İlaç fazla gelir ve TSH çok düşerse kemik erimesi gelişebilir. Bu nedenle kemik taramalarınızı doktorunuzun önerdiği sürelerde yaptırınız ve kalsiyum alınız.
13. Tiroid beziniz fazla çalışıyor ve bu nedenle Propiltiourasl veya Metimazol ilaçlarından birisini alıyorsanız doktorunuzun haberi olmadan ilacınızı kesmeyiniz.
14.Başka ilaçlar kullanıyorsanız veya başlayacaksanız doktorunuza bu ilaçlarla aldığınız tiroid ilaçlarının etkileşip etkileşmeyeceğini sormadan başlamayınız.
15.Doktora gittiğinizde şikayetlerin nasıl ve ne zaman başladığını, nasıl seyrettiğini, önceden yapılmış olan tedavileri ve kullandığınız ilaçları ayrıntılı olarak not ediniz ve anlatınız. Ailenizde başka tiroid hastası olup olmadığını da doktorunuza belirtiniz.
16.Muayeneye boynunuzu örtmeyen bir giysi ile gidiniz. Boynunuzu örten balıkçı kazak gibi giysiler giymeyiniz.

KAYNAKLAR:

1. Prof Dr Metin Özata, 99 Sayfada Tiroid Hastalıkları, İş bankası yayını, 2008
2. http://www.guatrcenter.com
3. http://www.tiroidcenter.com
4. http://www.guatr.ws
5. http://www.tiroid.ws
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guatr (Tiroid) Hastasının Dikkat Etmesi Gereken Konular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Tiroid (Guatr) Ultrasonu ve Tiroid Sintigrafisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Guatr, Tiroid Bezi ve Tsh Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Karaciğer ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Menopoz ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Yorgunluk ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Stres ve Guatr (Tiroid) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Guatr (Tiroid) Hastasının Dikkat Etmesi Gereken Konular' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:14
Top