2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tiroid Hormon İlacı Kullanım Rehberi
MAKALE #2834 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 440,429 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
TİROİD HORMON İLACI KULLANIM REHBERİ

Tiroid yetmezliği tedavisini ENDOKRİN UZMANLARI yapar. Tiroid tedavisi için öncelikle Endokrin uzmanına başvurunuz. Her türlü tiroid ameliyatı öncesi ve ameliyat sonrası mutlaka Endokrin Uzmanından görüş alınız.

Tiroid yetezliğinde kullanılan levotiroksin ilacını (Levotiron, Tefor veya Euthyrox gibi ilaçlar) kullanırken bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Bunlar aşağıda verilmiştir.

Hipotiroidide Levotiroksin İlacıyla yapılan Tedavi:
Hipotiroidide vücudumuzda tiroid hormonu az olduğundan dışardan verilecek sentetik T4 hormonu ilaçları ile eksiklik giderilmeye çalışılır. Kullandığınız bu ilaçların içinde levotiroksin vardır ve vücudunuzda yapılan T4 hormonunun aynısıdır. Vücutta T4 hormonu eksik olduğundan bu ilaçlarla eksiklik giderilir. Tiroid yetmezliğinin tedavisinde ilaç tedavisinden başka bir tedavi şekli yoktur. Bazı hastaların sorduğu gibi ameliyat yapılmaz. Levotiroksin ilacı günde bir defa aç karna alınmalıdır. Aç iken alınırsa emilimi daha iyidir ve yaklaşık % 70’i emilir. İlaçları hep aynı zamanda almalı ve unutmamalıdır. Eğer aç karna alınca midede yanma veya ağrı oluyorsa ilacı tok karna alabilirsiniz. Tok karna alınınca ilaç emilimi azalacağından daha fazla ilaç almak gerekebilir. Bu durumu ENDOKRİN doktorunuza bildiriniz. Demir ilaçları, kalsiyum ilaçları, sukralfat isimli mide ilacı, lifli-posalı gıdalar, lif veya posa kapsülleri, antiasitler ve soya yağı aynı öğünde alınırsa tiroid ilacının emilimini bozar. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tiroid ilacının alındığı öğünde başka ilaç alınmamalıdır.
İlaç kullanan hastalar hormon ölçümü için kan verecekleri zaman ilacı yutmadan kan vermelidir. Kan verdikten sonra ilaçlarını alabilirler. İlaç alındıktan 9 saat sonra da kan verebilirler.
Hipotiroidi ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Geçici bir hastalık değildir. Herhangi bir antibiyotik gibi ilaç kutusundaki ilaç bitince tedavinin kesildiği bir hastalık değildir. İlacı keserseniz şikayetleriniz tekrar başlar. Bu nedenle ilaçlarınızı kesmeyiniz.
Bazen Levotiron ilacını eczanede bulamadığınızda onun yerine Tefor veya Euthyrox ilacını kullanabilirsiniz. Veya tersi de olabilir. Ancak Euthyrox ilacının birçok dozları olduğundan dozunun ayarlanması gerekir. Bu durumu doktorunuza bildiriniz. İlaçların etkinliği bazen farklı olabildiğinden TSH hormonu ölçülerek ilaç değişiminin etkisini tekrar kontrol etmek gerekebilir.

TİROİD HORMON İLACI KULLANAN HİPOTİROİDİLİ HASTALARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR:
  • İlacınızı doktorunuzun önerdiği dozda alınız. Fazla veya az almayınız.
  • ENDOKRİN Doktorunuzun haberi olmadan ilacı kesmeyiniz. Bu ilaçları ömür boyu alacağınızı unutmayınız.
  • İlacı sabahleyin aç karnına alınız. Yemekten yarım saat önce almak uygundur. Aç karna alınınca midenizde rahatsızlık oluyorsa tok karna alınız. Devamlı tok karna alırsanız ilaç dozunu artırmak gerekebilir. Bunu ENDOKRİN doktorunuza söyleyiniz.
  • Sabah bu ilacı alınca kalsiyum, demir ilacı, soya proteini ve soya ürünleri, mide ilaçları, demir içeren multivitamin ilaçları veya posa kapsülleri almayın. Bu ilaçları diğer öğünlerde kullanınız.
  • Şikayetlerinizde ilaca başladıktan birkaç hafta sonra düzelme başlar. Şikayetler düzelince hastalık geçti sanmayınız. İlacı keser veya azaltırsanız şikayetleriniz tekrar başlar.
  • İlacı kullanmaya başladıktan sonra çarpıntı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ayak krampları, baş ağrısı ve sinirlilik oluyorsa ENDOKRİN doktorunuza haber verin. İlaç dozu fazla gelmiş olabilir.
  • Gebe kalırsanız doktorunuza başvurun. Gebelikte ilacın dozunu arttırmak gerekebilir.
  • Ameliyat olacaksanız doktorunuza haber veriniz. Ameliyat öncesi hormonların normal olması gerekir.
  • İlacı başladıktan sonraki ilk aylarda saç dökülmesi hafif derecede olabilir. Bu geçici bir durumdur. Devam ederse doktorunuzla görüşün.
  • Bu ilaçlar kilo vermek için rasgele kullanılmaz, tehlikelidir.
  • Ben iyiyim diye ilacı kesmeyiniz. İlacı keserseniz hastalık tekrar başlar.
  • İlacı hep aynı saatte alınız. Unutmamak için ilacı odanızda devamlı görebileceğiniz bir yere (çocukların ulaşamayacağı bir yere) koyunuz.
  • İlacı almayı unutursanız ertesi gün sabah dozunu aldıktan sonra akşam yemeği öncesi bir doz daha alınız.
  • Sabah ilacı almayı unutursanız öğleden sonra veya akşam alınız.
  • İlacı aldıktan sonra kusarsanız tekrar ilaç almayın. Ertesi gün normal dozunuzu alınız.
  • Gebe kalırsanız hemen doktorunuza başvurun. İlaç dozunun ayarlanması gerekir. Gebelik süresince 6-8 haftada bir TSH ölçümlerinin yapılarak ilaç dozunuzun ayarlanması gerekir.
  • Sigara içmeyiniz. Sigara tiroid yetmezliği şikayetlerini artırır ve hastalık daha şiddetli seyreder.
  • İyotlu tuz yemeyiniz ve içerisinde iyot bulunan vitamin ilaçları almayınız. Vitamin ilaçlarının prospektüsüne veya etiketine bakarak iyot olup olmadığını kontrol ediniz.
  • Euthyrox ilacını eczaneden alırken kaç miligramlık olduğunu mutlaka kontrol edin. Bu ilacın üzerinde kaç mg olduğu yazmaktadır. Yanlış ilaç alırsınız tedaviniz az veya ilaç dozu fazla olabilir.
KAYNAK:


1. Prof Dr Metin Özata, 99 Sayfada Tiroid hastalıkları, İş bankası yayını, 2008
2. http://www.guatr.ws
3. http://www.tiroid.ws
4. http://www.guatrcenter.com

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tiroid Hormon İlacı Kullanım Rehberi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     84 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tiroid Hormon İlacı Kullanım Rehberi' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:26
Top