2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanal Tedavisi Nedir ? Nasıl Yapılır ? Neler Beklemelisiniz ?
MAKALE #2852 © Yazan Dt.Osman NURSAL | Yayın Nisan 2009 | 48,998 Okuyucu
KANAL TEDAVİSİNİ ANLAMAK - doğal dişlerinizin kurtarılması

Kanal tedavisi endodonti branşı altında bir uygulamadır. Endodonti kelime olarak dişin içi anlamındadır. Bu tedavide dişin kronundaki pulpa odası ve kökü içerisindeki pulpa kanalları hedef alınır. İçerlerinde bulunan ve dişin beslenmesini sağlayan ; sinirler, kan ve lenf damarları temizlenir. Temizlenen bölgeler dolgu maddesiyle kaplanır böylelikle dişin kaybolan fonksiyonu geri kazandırılır.

Kanal tedavisini gerektiren bir çok durum vardır. Bunlardan en belirgin olanı büyük ve çok ilerlemiş çürüklerdir. Çürük minede başlamış tedavi edilmediği için ilerleyerek dişin sinirlerine kadar ulaşmıştır. Kanal tedavisi gerektiren diğer durumlardan bazıları da ; pulpaya kadar uzanan kırıklar, ani sert gelen darbeler, eski kötü dolgular, dişeti hastalıklarıdır. Sebep her ne olursa olsun pulpa zarar görmüş, bir enfeksiyon oluşmuştur. Tükrük içindeki bakteriler pulpada çoğalmış, bir baskı ve ağrı hissi oluşturmuşlardır. Devamında pulpanın ölümüyle de diş etrafındaki kemiğin kaybı sözkonusudur.

Tedavi de zamanlama oldukça önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa hasarlı dişin kurtarılabilme şansı o kadar artar. Ağrı hemen kesilir ve enfeksiyonun yayılma riski azalır. Tüm dişhekimleri kanal tedavisi eğitimi alırlar ve tedaviyi rutin olarak uygularlar. Ancak bazı durumlarda hastalar endodontistlere (kanal tedavisi dalında uzmanlık yapmış diş hekimlerine) sevk edilebilirler.


DİŞi TANIYALIM

Eğer sağlıklı bir dişin nasıl hasar gördüğünü bilirseniz kanal tedavisinin mantığını ve ağzınız için neden gerekli olduğunu daha iyi anlarsınız.


UYGULAMA
Klinik muayene ve röntgenler sonucunda kanal tedavisi gerekli görülürse bir veya birkaç randevulu tedavi planlaması yapılır. Seanslar 1-2 saate kadar sürebilir. Lokal anestezi uygulanır. Bazen dişinizin üzerine plastik bir örtü yerleştirilebilir, bu örtünün amacı dişe tedavi sırasında bakterilerin girmesini azaltmaktır. Kanal tedavisinde amaç hastalıklı pulpayı temizleyerek dişi enfeksiyondan arındırmaktır. Temizlenen kanallar sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Tedavi sonrasında dişin kaybolan estetiği fonksiyonu geri kazandırılmış olur.
TEDAVİ SONRASI BİLGİLER
Kanal tedaviniz hakkında bilmeniz gereken unsurlar şunlardır :
- Renklenme – Kanal tedavisi görmüş dişin bir miktar renk değiştirmesi normaldir. Eğer diş estetik açıdan önemli bir yerde ise beyazlatma işlemi gerekebilir. Hekiminize beyazlatma tedavisi hakkında danışabilirsiniz.
- Kırılganlık – Kanal tedavisi görmüş diş, canlılığını kaybetiği için doğal dişlere göre daha kırılgan olur. Bu sebeple gerekli durumlarda diş mutlaka kaplanmalıdır.

Bazen kanal tedavisinde başarısızlık görülebilir ve ağrı devam edebilir. Bunun sebebi ekstra kanallar, kırık kökler, ve çok eğri kökler olabilir.
Ekstra kanallar dişin ana kanallarından dal almış yana doğru uzanan kanallardır bu kanalların temizlenmesi ve doldurulabilmesi imkansızdır.

Eğri kanallar ise kanal eğelerinin mekanik temizliğini zorlaştırırlar çoğu zaman eğeler bu eğri uçlara erişemez ve tam temizlik sağlanamaz. Bazen de mükemmel yapılmış bir kanal tedavisi aylar, seneler sonra bilinmeyen sebeplerle ağrı yapabilir veya enfekte olabilirler.



- Anestezi etkisini kaybedene kadar uyuşmuş dili ve dudağı ısırmamaya dikkat edin.
- Tedavi sonrası 2 saat hiçbirşey yiyip içmeyin. Geçici dolgu yapıldıysa o tarafta sert gıdalar çiğnemekten kaçının.
- Kullanılan ilaçlar ve işlemler yüzünden tedavi sonrası ve ertesi gün hafif ağrı olması normaldir. Ağrı kesici kullanabilirsiniz. İlk ağrı kesiciyi işlem bittikten 1.5 saat sonra almanız uygundur.
- Ağrı 2. günden sonra şiddetle devam ediyor veya tedaviden sonra ağrıda azalma olmuyorsa doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
- Kanal tedavisinde %100 başarı dişin tedaviye verdiği cevapla mümkündür. Bazı durumlarda tedaviye cevap alınmazsa diş çekimi gerekebilir.
- Tedavi sonrası yerleştirilen geçici dolgu tamamen düşerse mutlaka kontrole gelmelisiniz.
- Tedavi sonrası dişte madde kaybı çoksa doktorunuz dişin ömrünü uzatmak için kaplama yaptırmanızı tavsiye edecektir. Vakit kaybetmeden kaplamayı yaptırmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanal Tedavisi Nedir ? Nasıl Yapılır ? Neler Beklemelisiniz ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Osman NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Osman NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman NURSAL Fotoğraf
Dt.Osman NURSAL
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Osman NURSAL'ın Yazıları
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kanal Tedavisi Nedir ? Nasıl Yapılır ? Neler Beklemelisiniz ?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Dolguları Aralık 2010
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:46
Top