2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları
MAKALE #2909 © Yazan Psk.Ceren AKBOYAR | Yayın Nisan 2009 | 7,408 Okuyucu
Çoğu zaman çocuklarımızın seçtiği arkadaşları onaylamaz ve anlam veremeyiz. Sanki ebeveynlerini sinirlendirmek amacıyla özellikle onay vermeyeceğiniz arkadaşlıklar kurarlar. Bu durumda ebeveynlerin tepkileri ya şiddetli olur ya da ne yapacaklarını bilemezler. Ergenlik dönemi oldukça riskli bir dönem olduğundan, verecekleri tepkinin doğuracağı sonuçlardan ürkerler. Çocuklarını yanlışa itmek, kendinden uzaklaştırmak veya ilişkinin yara alması gibi ciddi riskler sözkonusudur. Evet, ergenliğin başlamasıyla sancılı süreç de başlamıştır.

Tırtılınız bu sancılı süreci sağlıklı atlatabilirse harika bir kelebeğe dönüşecektir. Doğadaki diğer yaratılmışlara göre evlatlarına en fazla sahip çıkıp, en uzun süre yanında barındıran insanoğlu bu süreçte de elbette yardımını esirgemez. Her ne kadar ergen için arkadaşlar anne-babadan daha kıymetli bir hal almışsa da anne-baba yılmadan çocuğunun yanıbaşında yer almaya ve onu anlamaya çabalar.

Ergenlerin kurduğu arkadaşlıklar bir gruba dahil olma ve bu yolla varlığını dünyaya kabul ettirme çabası içerir. Elbette dahil olunacak gruplar seçilirken önceki hayatından getirdiği deneyimler ve duygudurumu etkin rol oynar. Örneğin ailesi tarafından fazla dikkate alınmayan ve ihtiyaçları görmezden gelinen bir ergen, ihtiyaçlarını karşılayan ve kendisine sevgi veren herhangi bir gruba dahil olabilir. Malesef bu seçim her zaman arzu edilen şekilde gerçekleşmez.

Aileler çocuklarına her zaman sevgi verdiklerini ve vakit ayırdıklarını iddia etseler de önemli olan kaliteli zaman geçirmektir. Kaliteli zaman geçirmek, dikkati tamamen çocuğa yönelterek, onu dinleyerek ve paylaşarak az ve öz zaman geçirmektir. Bunun için saatler ayırmanıza gerek yoktur aslında. Tüm günü beraber ama apayrı (tv karşısında, elinde gazete vs.) geçirmektense 1 saatlik kaliteli birliktelik ilişkinize çok şey kazandırır. Haftada birkaç kez birlikte belirleyeceğiniz zamanlarda çocuğunuzla ikinizin de keyif alacağınız bir aktiviteye katılabilirsiniz. Onunla iletişim kurmak için mutlaka karşılıklı oturup konuşmanız gerekmez. Birlikte keyifli vakit geçirdikçe zaten gerisi kendiliğinden gelecektir.
Kişiliklerini keşfettikleri, karakterlerini kanıtlamaya ve kendilerini gerçekleştirmeye çalıştıkları bir dönemde olduklarını unutmayın. Önlerine koyacağınız her kural, yasak ve öneri, rahatsız edici bir durum gibi algılanacaktır. Koyacağınız kuralları açıklarken bunun ona özel olmadığını vurgulamalısınız. Örneğin evde uyulması gereken kuralları açıklarken bunların evde yaşayan herkes için geçerli olduğunu ve evdeki düzen için bunun gerekli olduğunu açıklarsanız kendini dışlanmış ve farklı hissetmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Doğru bulmadığınız arkadaşlıkları yasaklamak yerine onlarla bir arada olmayı seçme sebebini sorgulayabilir ve bu sebepten yola çıkarak eksik kalan ihtiyacını belirleyebilirsiniz. Bu eksikler üzerine çalışmak çocukta da anne-babaya karşı olumlu yaklaşımlar gerçekleştirecektir. Bu arkadaşların onun hangi dürtüsünü, hangi duygusunu doyurduğunu analiz edip eksik bıraktığınız veya farkında olmadan atladığınız noktayı yakalayabilirsiniz.
Hiçbir anne-baba çocuğuyla ilgili yetersiz olmayı istemez fakat sonuçta insanız ve dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bunun için kendimizi veya çocuğumuzu suçlamak yerine analiz edip bulguları değerlendirebiliriz. Ergenlik dönemi ailelerin dikkatlerinin hep uyanık olması gereken bir dönemdir. En güzel tarafı da eninde sonunda bitecek olmasıdır.

Psk. & Hipnoterapist Ceren AKBOYAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceren AKBOYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceren AKBOYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceren AKBOYAR'ın Yazıları
► Anne Baba Tutumları Psk.Büşra ÇOLAK YILMAZ
► Anne Baba Tutumları Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Anne Baba Tutumları Psk.Melek BAL
► Anne Baba Tutumları Psk.Reyhan UZUN
► Anne-Baba Tutumları Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Anne Baba Tutumları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergenlik ve Anne-Baba Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Olumlu Düşünme Teknikleri ÇOK OKUNUYOR Mart 2010
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2009
◊ Hakkımda... Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top