2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücut Sıvı Azlığı (Dehidratasyon) ve Tiroid Hormonları
MAKALE #2915 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 10,003 Okuyucu
VÜCUT SIVI AZLIĞI VE TİROİD HORMONLARI

Vücut sıvısı azalan (dehidrate) yaşlılarda yapılan çalışmalarda sıvı alındıktan sonra tiroid hormonlarında değişiklik olduğu saptanmıştır.

Sıvı azlığı yani yetrince su veya diğer sıvıları içemeyen yaşlı kişilerde ölçülen tiroid hormonları ile yeteri kadar sıvı aldıktan sonra ölçülen tiroid hormonlarında değişiklikler olmaktadır.

Total T4, Total T3, serbest T4 sıvı alımı sonrası düşmektedir. TSH düzeyi de sıvı alımı sonrası % 8 oranında düşmektedir.

Bu bulgular vücut sıvı durumun Tiroid hormonlarında değişiklik yaptığı, Tiroid hormonlarının hafif yükseldiği, sıvı azaldığında oluşan bu değişikliğin sıvı yeterince alındığında bu yüksekliğin düzeldiğini göstermektedir.

Bu bulgu ötiroid sick sendromu denilen diğer ağır hastalıklarda görülen tiroid hormon değişimleriyle aynı değildir.

Bu nedenle yaşlı sıvı yeterince alamamış hastalarda tiroid hormonlarının değerlendirilmesinde bu konu gözönüne alınmalıdır.

TİROİD HORMONLARI

Kandaki T4 ve T3 hormonları bazı proteinlere bağlanarak dolaşırlar. Bu proteinlere bağlanan tiroid hormonlarına total T4 ve total T3 adı verilir. Kanda bulunan tiroid hormonlarının çok azı kanda hiçbir proteine bağlanmadan serbest olarak bulunur ki, bunlara serbest T3 ve serbest T4 hormonları denir. Serbest T3 ve serbest T4 hormonları total T3 ve total T4 hormonlarıyla bir denge halinde bulunduğundan tiroid bezinin çalışma durumunu (az, çok veya normal çalışmasını) en iyi yansıtan testler serbest tiroid hormonlarıdır. Kan dolaşımından hücrelere total hormonlar değil serbest hormonlar girmektedir. Bu nedenle total T4 ve T3 tetkikleri yerine serbest T4 ve serbest T3 hormonlarını ölçtürmek daha iyidir.

T4 ve T3 hormonlarının normal sınırın altında veya üstünde olması tiroid bezinin iyi çalışmadığını gösterir. T4 ve T3 hormonları düşük ise beziniz az çalışıyor, buna karşılık T4 ve T3 hormonları yüksek ise beziniz çok çalışıyor demektir. T3 ve T4 ölçümü yaptırırken serbest T3 ve serbest T4 hormonlarını ölçtürmek en iyisidir. Total T4 ve Total T3 artık pek kullanılmamaktadır. Gebelerde, doğum kontrol hapı kullananlarda ve östrojen ilacı alanlarda mutlaka serbest T3 ve serbest T4 hormon ölçümleri yapılmalıdır.
Tiroid bezinin az veya çok çalıştığını gösteren diğer bir tetkik TSH hormon ölçümüdür. TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını gösterir. Kan TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.

TOTAL T4 NEDİR? SERBEST T4 NEDİR?

Tiroit Hormonlarının Taşınması:

Tiroit hormonları dolaşımda proteinlere bağlanarak taşınır. Bu proteinler şunlardır:
1-Tiroksin bağlayan globulin (TBG): Tiroit hormonlarının %70’ ini bağlar.
2-Tiroksin bağlayan prealbümın (=Transtiretin): Tiroit hormonlarının %20’sini taşır.
3-Albümin %10’ nu taşır.
T4 ‘ün %0.04’ü ve T3’ ün %0.4 dolaşımında serbest olarak dolaşır. Bunlara serbest T3 ve serbest T4 adı verilir.
Dolaşımdaki bu proteinlerin artış ve azalışları özellikle total T4 ve T3 ‘ün düzeylerini etkiler. Buna karşılık serbest T4 ve T3 etkilenmez. Örneğin gebelikte ve östrojen alan kadınlarda TBG artar ve sanki hipertiroidi varmış gibi total T4 ve T3 yüksek olarak bulunur. Diğer taraftan karaciğer yetmezliğinde TBG azalır ve total hormonlar düşer. Oysa serbest hormonlar etkilenmez. T4 ‘ün serumda yarılanma ömrü 7 gün, T3’ün ise 1 gündür.

KAYNAKLAR:

1. Ybarra J, Fernandez S.Rapid and reversible alterations in thyroid function tests in dehydrated patients.Nurs Clin North Am. 2007 Mar;42(1):127-34

2. http://www.guatrcenter.com
3. http://www.guatrdr.com
4. http://www.tiroid.ws
5. http://www.guatr.ws
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücut Sıvı Azlığı (Dehidratasyon) ve Tiroid Hormonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Testosteron Etkileri ve Azlığı ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tiroid (Guatr) Ultrasonu ve Tiroid Sintigrafisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vücut Sıvı Azlığı (Dehidratasyon) ve Tiroid Hormonları' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:52
Top