2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenmeye Dikkat
MAKALE #292 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ekim 2007 | 6,895 Okuyucu
Kendimize en az özen gösterdiğimiz mevsimlerden biridir son bahar. İçimize çöken yorgunluk, sarı yaprakların oluşturduğu eşsiz görüntüye rağmen yaşadığımız isteksizlik ve halsizlik son baharın üzerimizdeki en belirgin belirtileri olur. Bağışıklık sistemimizin alarm vermeye başlaması da soğuk algınlıklarının ve erken nezlenin habercisi olabilir. Bu mevsimde de beslenmemize özen göstermek ve sağlıklı beslenmeye devam etmek kurtarıcımız olacaktır.
Son bahar kilo almaya da elveriş kazandığımız bir mevsimdir. Üzerimizdeki halsizlik ve isteksizlik aşırı yeme atakları ile son bulur. İçimizden hareket etmek bile gelmiyorsa kışa yeni kilolarla merhaba demek işten bile değildir. Paltoların altına fazla kiloları saklamamak için son bahar boyunca yediklerimize dikkat etmemiz gerekir. Öğün atlamadan az ve sık beslenmeye sonbaharda da dikkat etmeli ve yağlı şekerli besinler yerine, uzun süre tok tutma özelliğine sahip posalı besinler olan tam tahıl ürünlerine, sebze ve meyvelere yönelmeliyiz. İçinizdeki hareket etmeme isteğini zorlayarak yapmaya başlayacağınız yarım saatlik yürüyüşler 2–3 gün içerisinde alışkanlık halini alarak, hem mutluluğunuzu perçinler hem de kilo kontrolünde başarılı olmanızı sağlar.
Sonbahar hüznünü yenmek için mutluluk verici besinlere beslenme planınızda sağlıklı miktarlarda yer vermelisiniz. Magnezyum ve potasyumdan zengin muz, C vitamini deposu taze sıkılmış portakal suyu ve omega-3 zengini ceviz ara öğünlerinizde stresi yenmenize yardımcı olacaktır. Vücutta endorfin salgısı başlatan acı kırmızıbiber ve sinir sistemine içerdiği B vitaminleri ile iyi gelen tam tahıl ürünleri ise ana öğünlerinizi süsleyerek son baharda yaşadığınız psikolojik karmaşayı geride bırakmanızı sağlar.
Yaz mevsiminde kazandığımız ve sonbaharda yeniden kaybettiğimiz güzel bir alışkanlıkta su içmektir. Soğuyan havalarla birlikte su tüketimimiz gün geçtikçe kendini içimizi ısıtan çay ve kahve gibi içeceklere bırakır. Fakat suyun yerini hiçbir içecek tutamaz. Bu nedenle günde 8–15 su bardağı su içme alışkanlığımızı mevsimlerin etkilerine maruz bırakmadan devam ettirmek gerekir. Günde 300 mg’dan daha fazla miktarda alınan kafein, vücuttan su atımını arttıracağından ötürü kafeinli içecekleri günde 4 kupayı aşmayacak miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz.
Soğuk algınlığının kol gezdiği son bahar mevsiminde üzerimize kalın bir şeyler giymek kadar önemli olan bir konuda, bağışıklık sistemimizi beslenme ile güçlendirmektir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenen bir kişinin soğuk algınlığı veya nezleye yakalanma riskinin daha düşük olduğu bilimsel çalışmalarca da gösterilmiştir. Bağışıklık sistemimize güç kazandırmak için yapmamız gereken, vitamin ve mineral ihtiyacımızı doğal besinlerden karşılamaya çalışmak olacaktır. Hastalık yapıcı yabancı etmenlere karşı güç kazanmak için, öğünlerde dört ana besin grubu olan etlere, süt ürünlerine, tahıl ürünlerine ve sebze-meyvelere yer vermek gerekir. Bu şekilde beslenen kişinin sonbahar yorgunluğunu üzerinden atması ve hastalıklardan korunması kolay olur.
Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yaşanan stres, tatlı krizlerine yol açabilir. Tatlı krizlerinden korunmanın en kesin yolu kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmektir. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenen bir beslenme programı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmesi kan şekerinin ani düşüşlerine engel olarak tatlıların çekiciliğini belirli derecede azaltır. İkinci dikkat edilmesi gereken ise karbonhidrat döngüsünden uzak durmaktır. Tatlı krizlerine yenilerek tükettiğiniz tatlıların yeni tatlı krizlerine yol açacağını unutmamanız gerekir. Sofralarda salata, sebze yemekleri, meyveler ve tam tahıl ürünlerinin yer alması da beslenme tarzının posadan zengin olmasını sağlayarak mevsimsel değişikliğe bağlı oluşabilen kabızlık sorununun ve açlık hissinin engellenmesinde etkili rol oynayacaktır.
Sağlıklı ve mutlu bir sonbahar geçirmeniz dileği ile…
ARALIK 2006

SORU: Merhaba Nil Hanım,
Her şeyden önce ben sizin çok uzun zaman önceki bir hastanızım, siz moralimi hep iyi tutmak için hasta olarak görmeseniz de! Sizinle görüşürken bebeğiniz yeni doğmuştu. Kayıtlarda hala duruyorsa adım CEREN ALTUNLI. Sizinle iletişim halindeyken listelerimi her hafta kontrol ettirirken 8 kilo vermeyi başarmıştım ama en büyük korkum üniversite sınavlarına hazırlanırken tekrar o kiloyu almaktı ve tahmin ettiğim şey oldu ne yazık ki şuan üniversitede 3. yılım boyum 1.62 kilom 63.5 ne yazık ki! Eski bir hastanız olarak her şeyden evvel neler yapmam gerektiğini biliyorum ölçü listelerim hala duruyor fakat zaman geçtikce ben iştahımı hiç kontrol edemez hale geldim. Bir yazınızda çikolata krizini meyve keser demişsiniz ama sizinle ilk konuştuğumuzda ilk sorunuz kendin karar vererek mi geldin olmuştu. Kararlı gibi başlasam da akşam yemeklerini özellikle çok kaçırıyorum. Aburcubur çok yemem. Çerez cips tüketimim hiç yok fakat kola ve hamur işine dayanamıyorum bu konuda sihirli değneğiniz olmasa da bir öneriniz var mı bu yemek krizlerini önlemek için? Kriz dememin sebebi ben her dakika çok fazla yemek yemiyorum zaman zaman da buzdolabının önünden ayrılamıyorum. Tatlı bebeğinizi öperim eminim çok tatlı olmuştur ve çok şanslı sizin gibi bir annesi olduğu için. Tüm yoğunluğunuza rağmen önerilerinizi dört gözle ekleyeceğim.Hoş cakalın!

CEVAP: Sizden haber aldığıma çok sevindim. Dosyanızı inceledim. Fazla kilolarınızla olan mücadelenizi çok rahat kazanabilirsiniz. Bahsettiğiniz sorunlar öğün atlamanızdan, düzensiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Eğer 3 ana, 3 ara öğün beslenmelisiniz. Yeni beş tane ölçüm aletimiz var. Eğer uğrarsan ölçümlerini yapar çıkan değerlere göre beslenme programını tekrar düzenlerim. Çocuk sayısı ikiye yükseldi. Görüşmek üzere.

SORU: Nil hanım merhaba. Ben 22 yaşında bir bayanım 53 kiloyum boyum 156cm .. 2 senedir kilomla ilgili ciddi problemler yaşıyorum.2 sene önce 47 kiloya kadar düştüm fakat sonra geri aldım o zamandan beridir devamlı rejim yapıyorum bozuyorum tekrar yapıyorum kilo alıp veriyorum ve psikolojim aşırı derece bozuldu insanlarla olan ilişkilerime kadar yansıyor bu durum, bel bölgem 73 cm ve bir türlü incelmiyor belimin yanları inanılmaz yağlı ve kesinlikle gitmiyor 2 ay fittnesse gittim ve bayağı ağır çalıştım yine de gitmiyor :((( bir lokma bile yesem karnım şişiyor ve artık kilo veremiyorum. Ekmek yemiyorum hamur işi yemiyorum kızartmayı 2 senedir yemiyorum ama devamlı atıştırma isteği duyuyorum artık yediğim bir leblebi kaldı ..canım devamlı atıştırmak istediği için yarim kilo leblebiyi bir anda yiyorum kısacası hiç düzenim kalmadı kilo döngüsüne girdim ..kilo aldıran çoğu şeyi kesmeme rağmen hala neden kilo veremiyorum??ve bu atıştırma isteğimi nasıl yok edebilirim.. yemek yiyorum ardından hemen bir şeyler atıştırma isteği duyuyorum o nedenle yemeği de çok az yiyorum.meyve gibi kalorisi az zararsız şeyler atıştırmaya çalışıyorum ama onları da çok yiyorum lütfen bana yardımcı olun artık çok zor durumdayım.. ben Ankara da oturuyorum ve öğrenciyim teşekkür ederim.


CEVAP: İdeal kilonuz 51 kg’dır. Öncelikle kendinize sorun yapmayın çünkü ortada ciddi bir kilo problemi yok. Sık sık diyet yapmayı bırakın. Önemli olan dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmektir. Size özel bir uzman tarafından hazırlanmamış diyetleri uygulamayın sağlığınızı bozarsınız. 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmeniz gerekir. Aç kalarak ancak sağlığınızı ve psikolojinizi bozarsınız. Ankara’da hastanelerdeki Beslenme ve Diyet Uzmanı arkadaşlardan yardım alabilirsiniz.


SORU: İyi günler ben 1.70 boyunda ve 69 kiloda bir gencim sizce boyuma göre kilom nasıl?kilo vermem gereklimi? 24 yaşındayım teşekkürler.

CEVAP: e-kolay-kadın. Com portalında hazırlamış olduğum kişiye özel diyet programından kişisel bilgilerinizi girerek ideal kilonuzu, durumunuzu öğrenin ve kendinize özel bir diyet programı alın ve uygulamaya çalışın. Porsiyon listelerini almayı unutmayın. Düzenli spor yapın imkanınız yoksa bol bol yürüyüş yapın.

SORU: Merhaba ben 29 yaşındayım, 163 boyundayım. Kilom çok fazla, 80 kiloyum. 20 kilo vermek istiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP:
İmkanınız varsa bir Beslenme ve Diyet Uzmanının yakın takibinde kilo vermenizi öneririm. Yoksa Mahmure.com’daki kişiye özel diyet programından kişisel bilgilerinizi girerek ideal kilonuzu, durumunuzu öğrenin ve kendinize özel bir diyet programı alın ve uygulamaya çalışın. Her hafta bilgileriniz yeniden girerek yeni listenizi alın. Porsiyon listelerini almayı unutmayın. Ancak ne olursa olsun bir şekilde yürüyüş-spor vb. yapın.

SORU: Ben 1,70 boyunda 47 kiloyum. Hiç iştahım yok. Doktora gittim, problem de yok. Ne yapmam gerekir?

CEVAP: Bir Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım alın.

SORU: Ben 15 yaşındayım. Kilom 47 fakat göbeğim var. Bunu eritmek için ne yapmalıyım?

CEVAP: Yaşınızın avantajını kullanın, her şeyin başındasınız. Sağlıklı beslenerek ideal bir kiloda bir hayat sürebilirsiniz. Düzenli sağlıklı beslenir ve spor yaparsan boyunuzun uzaması da devam eder. Bir Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım alın. Düzenli spor yapın.



SORU: Merhaba Nil Hanım, yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Benim problemim de birçok kadın gibi sürekli kilo alıp verememe. 42 yaşındayım. Ömrüm kilo alıp veme ile geçti. Her zayıflamadan sonra kilolar iki katı geri geldi. Şu an beden kitle endeksim 37, sürekli bacak karın basenden kilo alıyorum. Yapı olarak çok hareketliyim. Düzenli olmasa da haftada en az 3 gün 1,5 saat kesintisiz tempolu yürüyüş yapıyorum. Sürekli diyet psikolojisi ile yaşıyorum. Yağıma, tuzuma [şeker kullanmıyorum] sürekli dikkat ediyorum, gene de başaramıyorum. Yazımı dikkate alır yardımcı olursanız sevinirim. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: Bir sağlık kontrolünden geçmenizi ve bir Beslenme ve Diyet Uzmanın yakın takibinde kilo vermenizi öneririm. Yürüyüşlerinize devam edin.


Nil ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
www.nildiyet.com
0216 348 73 15
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenmeye Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Kış Döneminde Beslenmeye Dikkat Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ramazanda Beslenmeye Dikkat Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenmeye Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:20
Top