2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Strese Dayanıklılık Ölçeği
MAKALE #2921 © Yazan Psk.Halil TÜRKMEN | Yayın Nisan 2009 | 11,291 Okuyucu
STRESE DAYANIKLILIK ÖLÇEĞİ

Aşağıda son günlerde, yaşadığınız bazı olaylardan dolayı hakkında bilgi almak amacı ile durumunuzla ilgili; yaşadığınız bazı belirtiler verilmiştir.
Amaç, Strese Dayanıklılık Düzeyiniz hakkında bilgi almak ve size yardımcı olmaktır. Lütfen her maddeyi dikkatle okuyunuz. Daha sonra, her maddedeki belirtinin,
“Bu gün dahil,son bir haftadır “ sizi hangi durumların ne kadar rahatsız ettiğini; gösteren sayıyı şiddeti derecesini seçiniz. Yandaki uygun yere (x) işareti koyarak belirleyiniz. Bu bir sınav değildir. Uygulanan ölçek benimle sizin aranızda gizli kalacaktır. Onun için çekinmeden ve gizlemeden durumunuzu belirtebilirsiniz.

STRES DAYANIKLILIK ÖLÇEĞİ-BENİM

PSİKOLOG HALİL TÜRKMEN

Hiç 0 Bazen-1 Sık 2 Çok Sık 3


1.Yaptığım iş yada etkinlikten zevl alırım

2.Yakın çevremle olumlu ilişkiler içindeyim

3.İnsanlara hoşgörü ve yargılamadan, esneklikle yaklaşırım.

4.Gelecekten umutluyum.

5.Tekrarladığım,kötü alışkanlıklarım bulunmamaktadır.

6.Yaşamdan mücadele etmekten, hoşlanırım.

7.İnsanlarla iyiilşkiler içinde olmayı isterim.

8.Bir günde en az günde 8 saat uyku uyurum.

9.Çok çabuk sinirlenecek kadar, asabi değilim.

10.Sosyal hayat,yaşamımın bir parçası ola gelmiştir.

11.Yeri geldiğinde, öfkemi kontrol edebilirim.

12.Yaşantımda, yeterli olduğum durumlarda vardır.

13.Yaşamımı, başkaları ile paylaşırım.

14.Herşeye rağmen, güvenebileceğim dostlarım da var.

15.İştahımın yerinde olduğuna inanıyorum

16.Kendimle barışık, olduğuma inanıyorum.

17.Aşırı kiloya sahip değilim.

18.Zaman buldukça spor yaparım" yürüyüş,yüzme,egzersiz vb"

19.Bir güçlükle karşılaştığımda onu yenmeye çalışırım.

20. Toplum "aile" içinde bir yerim var

21.Bir an için umutsuzluğa kapılsam bile, geçici olacağını bilirim

22. Duygularımı çekinmeden belirtirim

23.İstediklerimi yapmak için boş zaman bulurum.

24.Yaşamayı çok seviyorum.

25. Geçmişimdeki olumsuzluklar, beni fazla etkilemiyor.

PSİKOLOG HALİL TÜRKMEN



Yukardaki ölçeği dereceleme ölçeğindeki puanları kullanarak, kendi kendinizi değerlendirdiğinizde, 19-33 puan aralığında puan almanız durumunda "puan düştükçe" Strese Dayanıklılık Düzeyinizin yetersiz yani Strese Eğilimli olduğunuz ve dikkatli olmanız gerektiği: 18 puanın altında puan almanız halinde Stresde Olduğunuz sonucunu çıkarabiliriz.Bu durumda acilen psikolojik destek ve terapiye ihtiyacınız bulunmaktadır.

Halil TÜRKMEN


STRESE EĞİLİMLİLIK ÖLÇEĞİ


Aşağıda son günlerde, yaşadığınız bazı olaylardan dolayı hakkında bilgi almak amacı ile durumunuzla ilgili; yaşadığınız bazı belirtiler verilmiştir.
Amaç, Strese Eğilimlilik Düzeyiniz hakkında bilgi edinip, gerektiğinde size yardımcı olmaktır. Lütfen her maddeyi dikkatle okuyunuz. Daha sonra, her maddedeki belirtinin,
“Bu gün dahil,son bir haftadır “ sizi hangi durumların ne kadar rahatsız ettiğini; gösteren sayıyı şiddeti derecesini seçiniz. Yandaki uygun yere (x) işareti koyarak belirleyiniz.
Bu bir sınav değildir. Uygulanan ölçek benimle sizin aranızda gizli kalacaktır. Onun için çekinmeden ve gizlemeden durumunuzu belirtebilirsiniz.




STRESE EĞİLİM ÖLÇEĞİ


PSİKOLOG HALİL TÜRKMEN

Hiç 0Bazen-1Sık 2Çok Sık 3

1.Bu ara aile içi sorunlar yaşıyorum

2.Tanımadığım kişilerle karşılaşmaktan hoşlanmam

3.Dostluk arkadaşlık ,sırdaşlık bu kelimeler bana yabancı

4.Kendimi hep yalnız hissediyorum

5.Güvenebileceğim hiç arkadaşım olmadı

6.Hayattan artık zevk almıyorum

7.Olaylar ve durumlar karşısında çabuk öfkelenirim

8.Çocukluk yaşantılarım hep güçlüklerle geçti

9.Başkaları tarafından sürekli reddedilmek istemiyorum

10.Hiç bir sorunum olmamasına rağmen uyuyamıyorum

11. Bu aralar kendimi çok iştahsız hissediyorum

12.Geçmişimdeki olumsuzlukları kafamdan atamıyorum

13.Bir an için intiharı düşünsem bile, tercihim yaşam olur

14.Geleceğe karşı olumsuz düşüncelere sahibim

15.Kendimi her konuda sürekli yetersiz hissediyorum

16.Oldukça şüpheci biriyim

17.Benim için yaşamın bir anlamı yoktur

18 Dinlenmek için hiç zaman bulamıyorum

19.Çevremdeki insanlara güvenmiyorum

20.Olaylar karşısında, gergin olduğum durumlar oluyor

21.Hayatın güçlükleri ile mücadele edecek gücüm yoktur

22.Birileri tarafından kontrol edilmekteyim

23.Dinsel inançlarımdan güç alırım

24.Şu anki yaşantım güçlüklerle geçiyor

25 Bu aralar çok kilo verdiğimi hissediyorum

26.Gergin bir kişilik yapısına yapıya sahibim

27.Sorunumu çözmek için mücadele edemiyorum
28.Gerçekyaşamdan çok hayal dünyam beni mutlu ediyor

29.Çevremdeki insanlarla, iletişim kuramıyorum

30 Yaşamaktan artık hoşlanmıyorum

PSİKOLOG HALİL TÜRKMEN


Yukardaki ölçeği dereceleme ölçeğindeki puanları kullanarak, kendi kendinizi değerlendirdiğinizde, 55 puan ve üstünde puan almanız halinde Strese Çok Eğilimli ve şu anda bile Stresde Olabilirsiniz.40-54 arası puan aralığında puan almanız durumunda "puan düştükçe" Strese Dayanıklılık Düzeyinizin yetersiz yani Strese her an için "olumsuz yaşam koşullarında" yakalanabileceğiniz ve dikkatli olmanız gerektiği: 24 puanın altında puan almanız halinde Strese Eğilim Düzeyinizin çok zayıf daha doğrusu Strese Dayanıklı bir kişi olduğunuz sonucunu çıkarabiliriz. Strese Eğilim Düzeyiyüksek olması halinde, acilen psikolojik destek ve terapiye ihtiyacınız bulunmaktadır.


DEĞERLENDİRME:

Basit Değerlendirme:İlk testteki soru maddelerine verdiğiniz yanıtlarda “Sık ve Çok Sık” yanıtlarının sayısı diğerlerinden çok ise stres düzeyinizi kontrol altında tutmayı biliyorsunuz. “Hiç” ve “Bazen” yanıtları çoğunlukta ise stres düzeyinize kontrol etme zamanı gelmiştir. İkinci testte ise birinci testin tam tersi bir durum söz konusudur.” Çok Sık ve Sık” yanıtlarının sayısı arttığı oralarda “Strese Eğilimli” , “Hiç ve Bazen “ yanıtlarınızın fazlalığı oranında “Strese Eğilimli” olmadığınız yada” Stres Dayanıklı “ olduğunuz sonucuna varılır.
Stres, bireyin olumsuz koşullarla karşılaştığı ve üstesinden gelmek için mücadele etmeyen ve özellikle ben merkezli ve özgüven duyguları zayıf yada gelişmemiş insanlarda görülür. Bu nedenle çağımızın koşullarına uygun bir sorundur. Stresle başa çıkabilmek için önce onu tanımamız, nedenlerini öğrenip, mücadele edici koşulları elimizden geldiğince düzenlemeliyiz ve zamanımız var ise gevşeme yöntem ve teknikleri kullanarak stresi üzerimizden atmaya çalışmamız gerekmektedir.
Şu anki yaşantı şeklinizi düşerek, öz eleştiride bulununuz. Bununla yetinmeyip yaşantı biçiminizi mutlaka yeniden düzenleyiniz. Bu testi yanıtlayarak, sizi rahatsız eden stres konusunda ilk adımı atmış bulunuyorsunuz. İkinci adım alışkanlıklarınızı değiştirmenizdir. Sonraki adımlarda olumsuzluklar ve sorunlarla mücadele edebilecek güç sizde bulunmaktadır. Olumsuz duyguları olumlu duygulara kanalize ederek önce kendinizle, sonra yakın çevrenizle barışık olunuz. Unutmayın ki, insani duyguların yolu insanca yaşamaktan, öncelikle kendine, yakın çevresine, dost ve arkadaşlarına zaman ayırmak ve paylaşmaktan geçmektedir. Bu tür bakıl açısı ve davranışlar kendinize öz güveninizi ve çevrenize güveninizi artıracaktır.
Yukarda da açıklandığı gibi Strese Dayanıklı olmanız yada Stres Eğiliminin Çok Düşük Olması durumlarında, terapi gerektirecek bir sorun olmamasına karşın her soru cümlesi ve derecesi kendi içinde ayrı ayrı, ayrı değerlendirilerek; tahlil edilmeli ve gerektiğinde yalnız sorun belirlenen konuları eğilmelidir ki ilerde üstesinden gelemeyeceği sorunlarla karşılaştığında yada stres yaratacak koşulların ve yaşantı biçimlerinin artması durumunda önceden alınacak tedbirler ve önlemler sonucu Strese Dayanıklılık Düzeyi yüksek seviyelere çıkabilsin. Strese Eğilimli olmanız durumlarında artık bireyin stresin üstesinden gelecek ve mücadele edecek gücü her an yitirdiğinden yola çıkılarak acil psikolojik destek sağlanmalıdır.

ÖNERİLER:

Hafif Düzeyde Stres: Stres, heyecan, kaygı vb. danışanlarda “Hafif Düzeyde” olduğu durumlarda, kişiyi uyarıcı ve performansını yükseltici rolü bulunmaktadır. Bu durum her insanın yaşadığı ve yaşayabileceği psikolojik durumlardır. Ancak aşırı, yoğun ve süreklilik arz eden stres bireylerde olumsuz durumlar yaratır ve beraberinde psikosomatik hastalıklara yol açtığı için sağlığa zararlıdır.

Güçlüklerle baş etmek ve zor durumu yönetmek: Güç durumlarla karşılaştığınızda güçlüklerle mücadele ederek, kurtulmanın yolları bulmalıyız. Olumsuz koşulların yaşanması ve güç olaylara karşılaşmamız durumunda; bu benim kaderimmiş ki benim başıma geldi. Bu benim kaderim, hep suçlusu benim, duruma katlanmalıyım vb. olumsuz düşünce anlayışı yerine, elinizden geldiğince sorunu tanımak, mücadele etmek ve çözümlemek için çaba göstermeyi tercih etmeliyiz.

Stres veren durumlardan kaçınmak ve uzaklaşmak: Stresi ortadan kaldıran ve rahatlamanızı sağlayan ortam, koşul, kişiler ve kişisel yaşantılara “ Daha doğrusu kendinize özel “ süreler ayırınız. Sosyal faaliyetler, spor, alışveriş, komşu ve arkadaş ziyaretleri, geziler, kitap ve gazete okuma, araştırma vb.

Dengeli Besleniniz: Bedenen ve ruhen sağlıklı olmanın koşullarından biri de dengeli beslenmektir. Dengeli ve bilinçli beslenme alışkanlığı. özellikle kahvaltı ve diğer öğünlerimize, enerji ihtiyacın vücudumuzun dengeli karşılanması için özen göstermeli ve beslenmemize dikkat etmeliyiz.

Spor Yapınız: Haftanın belirli günlerinde,kendimiz için boş zamanlar ve süreler yaratarak; yarım saatlik bir yürüyüş yada spor, nefes “Diyafram” egzersizi ve gevşeme egzersizleri için süre ayırmalıyız.

Olumsuz Düşünceleri Atınız: Günlük yaşanılan olaylarda, kafanızdaki olumsuz düşünceleri atınız. “Neden bunları hep ben yaşıyorum, neden bunlar hep benim başıma geliyor, kaderim kötü, bütün bunların suçlusu benim yada çevrem vb.” olumsuz düşünce ve yargı kalıpları yerine; olumlu düşünceleri tercih edip, geliştiriniz. “ Bir an için sizden daha kötü ve güç koşullarda olanların durumlarını düşünüp, empati kurunuz”

Kalıcı Dostluklar ve arkadaşlıklar edininiz: İnsan sosyal bir varlıktır ve bu nedenle tek başına olamaz. Yalnız insanlar için yaşam çekilmez bir hal alır. Zaman zaman sıkıntılarımızı ve dertlerimizi birileri ile paylaşmaya ihtiyaç duyarız. İnsanlarla ilişkilerimizi ve iletişimizi koparmamalıyız ve ilişkilerimizi sağlıklı ve yapıcı bir zemine oluşturmalıyız. “Dostluklar güç edinilir, çabuk bozanlardan olmamalıyız” Yıkıcılıktan çok yapıcılığı tercih etmeliyiz.

TAVSİYELER: Psikiyatrist, Psikolog, Okul Psikologu, Klinik Psikolog, Psikolojik Danışmanlar: Stres Belirleme Ölçeğini” kolaylıkla uygulayıp, değerlendirebilirler. Bu testin, kolaylıkla değerlendirilmesi için İki Farklı test biçiminde uygulanıp, değerlendirilmesini önermekteyim. İki testi kendi arasında ilişkilendirerek, danışandan kaynaklı olan yanlılıklar ve hatalardan arındırarak; danışanları daha objektif değerlendirmiş olursunuz.. her iki test arasındaki korelasyon “ilişki” oldukça yüksek olduğundan güvenilir bir test olarak kullanılması önerilmekte ve tavsiye edilmektedir.
Halil TÜRKMEN
Psikolog/ Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Strese Dayanıklılık Ölçeği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Halil TÜRKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Halil TÜRKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Halil TÜRKMEN'in Yazıları
► Strese Karşı Bilinç Geliştirme Yolları Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Psikolojik Dayanıklılık Psk.Nilüfer ÖNDER
► Stres Düzeyini Belirleme Ölçeği Psk.Halil TÜRKMEN
► Zeka Ölçeği Wısc-R Nedir? Psk.Serap SÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Strese Dayanıklılık Ölçeği' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stres Testi Aralık 2008
◊ Unutkanlık Testi - Unutkanlık Ölçeği ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2008
◊ Beck Anksiyete Ölçeği Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:54
Top