2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsim Değişti, Çocuğumda Değişti..
MAKALE #2922 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Nisan 2009 | 4,456 Okuyucu
MEVSİM DEĞİŞTİ ÇOCUĞUM DA DEĞİŞTİ....

Havaların ısınmaya, güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde annelerin sözlerini duyar gibiyim.. “ Çocuğum hareketlendi, söz dinlemiyor.. Beni çıldırtıyor..” Evet gerçekten çocuklar mevsimin değişmesi, hava koşullarının farklılaşmasından etkileniyor.
Yapılan bir çok araştırma hava değişimi, iklim farklılıklarının insanın hem fizyolojisinde hem de davranışlarında değişime neden olduğunu göstermektedir. Özellikle depresyon, huzursuzluk, uyku hali, agresiflik, dikkatın dağınık olması gibi sıkıntılarla kendini gösterir. Yetişkinler bu sorunlarla bir şekilde baş edebilirken çocuklar maalesef yeterince kendilerini ifade edemediklerinden bu belirtiler onları olumsuz etkileyebilmektedir.
Kurumumuza devam eden okula giden çocuklar üzerinde yaptığımız incelemede özellikle eylül – ekim ve mart – nisan ayları davranış sorunlarının arttığını tesbit ettik. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan çocukları baz alan incelememizde, son 3 yıl içerisinde eğitim alan çocuklarımızın bu aylarda eğitim performanslarının düştüğünü ve davranış sorunlarının arttığını gözlemledik. Tabii bu durumdan dolayı ders başarılarında düşüşler, çevresiyle çatışmasından dolayı ebeveynle gerginleşen ilişkiler göze çarpmaktadır. Aslında yapılması gereken çocuğu anlamaya çalışmak ve nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünmenizdir.
Bu dönemlerde yaşanan krizlerin önlemi alınmaya çalışılmalıdır. Eğer bu kısa süreç sağlıklı bir şekilde geçirilmez ise uzun vadede sorunların artmasına neden olur. Bu durumda ailelere şunları öneriyoruz.
  • Çocuğunuza mevsim değişikliklerinin, nedenlerini etrafımızda olan değişimlere dikkatini çekmeye çalışın. Yaz mevsiminde insanın kendini ne kadar iyi hissettiğini, kış mevsiminde kapalı ortamlar nedeniyle sıkıntılı ve gergin hissettiğinizi anlatın. Ancak bunların mevsim geçişlerinde yaşandığını mevsimi yaşarken güzelliklerini daha iyi fark ettiğinizi söyleyin.
  • Çok hareketlendiğinde beraber spor yapın, müzik açın dans edin ya da bol bol hareket edin.
  • Çok agresif olduğunda sakinleşmesini bekleyin. Bu durumda iken kesinlikle tartışmaya girmeyin. Sakinleştikten sonra sorun hakkında konuşun. Anlaşmaya çalışın. Onu anladığınızı gösterin.
  • Dikkati dağınık ise beraber günü programlayın.. Planlayın.. Uyarıcı notlarla dikkatini çekmeye çalışın..
  • Eğer içe dönmüş ve suskunsa evde onun için ufak tefek süprizler hazırlayın.. Okuldan eve geldiğinde odasını balonlarla süsleyin.. Yada arkadaşlarını çağırarak süpriz parti verin.
  • O günkü hava değişimine uygun ruh halinizi tanımlayın. Olumlu yada olumsuz ifadelerinizle dikkatini çekmeye çalışın.
  • Uyku saatlerine dikkat edin. Çok geç saatlerde yatmasına izin vermeyin. En az 8-10 saat uyuması gerektiğini unutmayın.
  • 2 günde bir banyo yapmasını sağlayın.
  • Aşırı derecede kafeinli, uyarıcı madde içeren içecek ve gıdaları vermemeye çalışın.
  • Ders başarısının düşüp düşmediğini takip edin. Öğretmeniyle konuşun. Eğer düşüş var ise çok katı olmayan çocuğunuzun istediği önceliklerden oluşan bir ders çalışma programı yapın.. Müzikle çalışmak istiyorsa abartmadan izin verin.. Aşırı derecede baskı yapmayın.. Sürekli “ders yap, dersini yap” diyerek inatlaşmayın ama sorumluluklarını eğlenceli hale getirerek bunları doğru birer alışkanlık olarak kazanmasını sağlayın..
Çocuğunuzun iklim koşullarına uyum sağlayabilmesi adapte olabilmesi konusunda destek olun. Unutulmamalıdır ki bu sadece geçici bir süreçtir. Önemli olan bu süreçte yaşanabilecek olası problemlere karşı tedbir alınmasıdır. Eğer yukarıda adı geçen sorunlarda artış var ise mutlaka bir uzman desteğine başvurmanızı öneririz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsim Değişti, Çocuğumda Değişti.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Şenay YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Şenay YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Yazıları
► Çocuğumuz Olduktan Sonra Değişti. Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► Mevsim Depresyonu Psk.Ilgın ÖZANT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mevsim Değişti, Çocuğumda Değişti..' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:52
Top