2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı Olumlu Düşünce ile Yenilebilir!
MAKALE #2926 © Yazan Psk.Dnş.Perihan SAYIN | Yayın Nisan 2009 | 7,199 Okuyucu
SINAV KAYGISI OLUMLU DÜŞÜNCE İLE YENİLEBİLİR!

Sınav tek başına bir kaygı kaynağı mıdır?
Soru kitapçığı tek başına kaygı artırır mı?
Ya da kalemi elinize aldığınızda kaygınız artar mı?
Normal şartlar altında hayır!
Yani geçen yıl çıkan SBS ya da ÖSS sorularını çözmek üzere evinizde masanın başına oturduğunuzda bir heyecanınız yoktur.
Ancak o soru kitapçığı ile ilgili bir düşünceniz varsa bir duygunuz ve yorumunuz vardır.

Ülkemizdeki pek çok çocuğu ve onların ailelerini de etkileyen sınavlar var. Eğer tüm etkilenenleri hesaplamaya kalkarsak sayının milyonlara ulaştığını görürüz.

Sınava girecek öğrencilerin kaygılı iç sesleri onlara ne diyor da onları kaygılandırıyor?

“YAPAMAM”
“KAZANAMAM”
“ASLA OLMAZ”
“HATALIYIM”

Bu iç sesleri değiştirip yerine yeni ve olumlu olanlarını koyabilmek için zaman, çaba daha da önemlisi bunu değiştirebileceğine dair inanç hatta bu söylediğimize de olumlu bakmak gerekiyor. Yani ben içimdeki olumsuz iç konuşmaları değiştirebilirim inancı gerekiyor.
Peki, nasıl oluyor da çoğumuzda yaşamımızda engel yaratan bir iç ses olumsuz olarak konuşuyor. Kim bastı bu düğmeye de bu ses olumsuz olarak çıkıyor.
Olumsuz programlama çocukluğumuzdan itibaren hayatımızda önemli bir yer kaplıyor. Yaşamımızda çok sayıda hayır kelimesine maruz kalıyoruz. İç konuşmalarımızın hayatımızda etkisine ilişkin yazılan bir kitapta on sekiz yaşına gelinceye kadar ortalama bir ailede148.000 kez hayır ve yapma sözcüklerini duyduğumuz tespitini okumuştum. Bu kelimeleri yan yana koyduğumuzda ne kadar büyük bir engel oluşturabileceğini gözümüzde canlandırabilirsek, bu engeli aşmamız konusunda daha fazla istek duyabiliriz.

Peki, bu engel nasıl aşılır. Olumlu iç sesini kullan demek kolay ama bunu nasıl yapacağız? Zaten bunu biliyor olsak kaygımızda olmazdı diye düşünüyor olabiliriz. Bu doğru bunu nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Yıllarca bize yüklenen olumsuz programı bir seferde aşıp yerine yenisini kullanmak çaba ve çalışma gerektiriyor.
Diyelim ki sabah kalktığımızda olumsuz sesimiz bize “ aman, yine sabah oldu, lanet olsun bizi bir dolu soru/iş bekliyor” desin. Bu iç konuşmayı her sabah tekrarlamanın bir faydası oluyor mu? Şimdiye değin yaptığınız olumsuz yorum ve iç konuşmalarla herhangi bir kazancınız oldu mu? Peki, o zaman neden bunun yerine yeni bir iç sesi denemiyorsunuz? Nasıl mı? Herkesin iç sesinden duymak istediği farklı bir cümle olabilir, ama kesin olan bir şey varsa o da hiç kimse olumsuz bir iç sesle uyanmak istemez. O zaman o olumsuz sese dur diyelim… DUR!
Yerine ne olabilir düşünelim… Herkes kendi olumlu cümlesini bulabilir. Ben biraz kopya vereyim. Ben sabahları “Bu gün ne kadar güzel bir gün, yapacağım işler için büyük bir enerji hissediyorum.”cümlesi ile uyanıyor olsam, bu bana iyi gelirdi. Size hangi cümle ile güne başlamak iyi gelirdi? Bunları günlerce inanarak kendimize söylediğimizde zaten kendiliğinden bazı şeyler değişecek ve olumlu iç ses daha fazla cümleyi kendisi bularak inancımızı tazeleyecektir. Olumsuz iç sesimiz ise boş durmayacak inanma bu saçmalıklara, gerçek değil bunların hepsi kandırmaca sen yapma, olmaz, dur demeye devam edecek işlevinden vazgeçmekte direnecektir. Seçim sizin hangisine inanacağınız ve hayatınıza neyi alacağınız tümüyle sizin seçiminiz!
Yaşadıklarınızın, yaşadıklarımızın bizim seçimimiz olduğuna inanmamız pek çok şeyi değiştirecektir.Yaşadıklarımızdan, duygularımızdan annemiz, babamız, arkadaşımız, öğretmenimizi sorumlu tuttuğumuz sürece kendi gücümüzün farkına varamayız. Kendimizdeki değiştirme günü farkettikçe, yaşadıklarımızın kendi seçimimiz olduğunu farkederek değişimin gücünü hissederiz!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı Olumlu Düşünce ile Yenilebilir!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Perihan SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perihan SAYIN Fotoğraf
Psk.Dnş.Perihan SAYIN
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Perihan SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı Olumlu Düşünce ile Yenilebilir!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayır Demeyi Öğretin Mayıs 2011
► Sosyal Fobi Nisan 2011
► Hayal Et Gerçek Olsun! Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:33
Top