2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Geliyor Su Tüketimine Dikkat ve Krom Minerali
MAKALE #2929 © Yazan Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ | Yayın Nisan 2009 | 7,344 Okuyucu
Suyun insan üzerindeki faktörleri

Su, insan yaşamı için aldığımız nefesten sonra gelen en önemli maddedir. İnsan yemek yemeden haftalarca, aylarca canlılığını sürdürebilirken susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Kanın %92'si, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. İnsan vücudunda ortalama % 70 oranında su vardır. Vücut su oranı en yüksek bebek iken yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar.

Suyun görevlerine bakacak olursak:

Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.

Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularının nemlenmesini sağlar.

Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.

Dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığın önlenmesine katkıda bulunur.

Cilt sağlığında, bağışıklık sisteminde, vücut ısısının denetiminde, ödemin atımında rolü vardır.

Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.

Kilo alıp vermeden dolayı oluşan sarkmaları sporla birlikte önler.

Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerin pek çoğunu sağlar.

Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür.

Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.

Ne yaparsak yapalım bu kadar yararı olan suyu her gün idrarla 1500 ml, deri yoluyla 500 ml, dışkı ve solunum ile 300'er ml (toplamda yaklaşık 2,5 lt) kaybetmekteyiz. Eğer kaybettiğimiz suyu yerine koymaz isek bakın neler oluyor:

% 1'lik su kaybında Hipotalamusta susama merkezini uyarılır.

% 3'lük su kaybında Kan hacmi ve fiziksel performans azalır.

% 5'lik su kaybında Birey konsantre olamaz.

% 8'lik su kaybında Baş dönmesi, aşırı yorgunluk, soluma güçlüğü oluşur.

% 10'luk su kaybında Kas spazmı, aşırı yorgunluk, dolaşım - böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

% 20'lik su kaybında ÖLÜM!

Hiçbir sıvı içeceğin suyun yerini tam anlamıyla tutamadığını bilmeliyiz. Sağlıklı bir kadının günde 10 bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi önerilmektedir. Kilo fazlası olan kişilerin bu miktardan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. İçilen çay, kahve, kola gibi içecekler diüretik oldukları için asla suyu yerini tutmamakta, vücuttan su atımını artırmaktadır. Nasıl Türk kahvesi yanında su içiliyorsa, aynı şekilde çay ve neskafe ile de su içilmesi gerekmektedir. En iyi çözücü, saf, katkısız ve doğal olan içecek su olduğu için günlük sıvı ihtiyacının 3/4'ü su olarak tercih edilmelidir. Özellikle yaz döneminde suya daha bir önem vermek gerekmektedir. Daha da artan sıvı ihtiyacımızı kola-gazoz yada hazır meyve suları yerine yeterli su-ayran ve su içeriği yüksek meyve-sebze (karpuz, taze meyve suları vb…) tüketerek arttırmak gerekmektedir. Bizim millet olarak en büyük sıkıntımız su içme alışkanlığımızın olmamasıdır. Su içmeyi mutlaka alışkanlık haline getirmeli susamadan su içmeyi öğrenmeliyiz. Su yaşam temelimizdir..

Bu mineralin adı Krom

En önemli ve esas görevi kandaki şekerin kullanılmasını düzenlemek olan yetersizliğinde ise huzursuzluk, yorgunluk, şekere karşı tolerans bozukluğu, damar sertliği riskinde artış, fazla kilo alımı görülebilen bir mineraldir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda da ise bakın kromla ilgili nasıl sonuçlar ortaya çıkmış:

Kan şeker düzeyi yüksekliği veya düşüklüğü olan kişilerde kromun iyileştirici yönde etki gösterdiği,

Vücutta hem şekerin kullanımını, hem de insülinin yapısına girip etkinliği artırması ile insülin direnci olan kilo vermekte zorlanan bireyler ve şeker hastaları için önemli olduğu,

Krom yetersizliğinde kan kolesterol düzeyinde artışın gözlendiği ve damar sertliği ortaya çıktığı, yeterli alımı sağlandığında ise iyi huylu kolesterolün yükseldiği ortaya çıktığı belirtilmiştir.

Bu kadar önemli etkileri olan mineralin vücuda yeterli alınması çok önemli.

Günlük alınması gereken miktar kişinin kendi kg ağırlığı başına 1- 2 mikrogram ve en iyi krom kaynakları da etler, tam tahıllılar, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yaş maya, brokoli, baharatlar, şarap ve sudur.

Tahılların saflaştırılması ile de içerisindeki krom miktarı azalmaktadır.

Günlük tükettiğimiz besinlerle genellikle krom ihtiyacımızı karşılarken özelikle şeker hastaları tam taneli tahıl ürünlerini (kepekli ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, esmer prinç, esmer makarna gibi…) tüketiyorsa vücuda daha fazla krom alıyor demektir.
Hangi durumda kromu tablet şeklinde kullanmak istiyorsanız mutlaka öncesinde doktorunuza başvurmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Geliyor Su Tüketimine Dikkat ve Krom Minerali" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
Konya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ'in Makaleleri
► Sıcaklar Geliyor, Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Dyt.Canan DOĞAN
► Yaz Geliyor ! Şok Diyetler Kapıda Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kış Geliyor: Nasıl Beslenelim Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaz Geliyor Su Tüketimine Dikkat ve Krom Minerali' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlılıkta Beslenme Nisan 2009
► Diyabet ve Egzersiz Nisan 2008
► Posa ile Gelen Sağlık Nisan 2008
► Kanser ve Beslenme Nisan 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top