2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kinezyotape Uygulamaları
MAKALE #2964 © Yazan Fzt.Erkan ALP | Yayın Nisan 2009 | 13,313 Okuyucu
BU UYGULAMALAR ULUSLARARASI KİNEZYOTAPE DERNEĞİNİN SERTİFİKASINA SAHİP FİZYOTERAPİSTLER TARAFINDAN UYGULNAMAKTADIR. FİZYOTERAPİSTLER İÇİNDİR.

· Hastaya yapılan uygun değerlendirme sonrasında doğru yere yapılacak uygun metot.
· Yüzeyel reseptörleri uyarır, kas ve yüzeyel fasia arasındaki yapıların dolaşımını arttırır, ağrıda rahatlama sağlar.

Bantlama Şekilleri
Y şekli:Daha çok kas rahatsızlıklarında kullanılır.Kas içine alınır. Kasın uzunluğundan 3-4 cm uzun olmalıdır. Üçüncü kuyruk kasın gövdesine yapılabilir.
I şekli: akut durumlarda kullanılır.
X şekli: kasın yapısına uygun şekilde uygulanır.(rhomboidler)
Yelpaze şekli: lenfatik drenaj için uygulanır.
Örgü şekli:Yelpazenin modifiye şeklidir.
Lokma şekli:üst üste binmiş tip uygulama, ödem için uygulanır.

· Uygulama origo ve insersio(nereden başlanıyorsa) 2 inç geçmelidir. Kasın yerini belirlemek için manuel kas testinden faydalanılır. Bandın başında(base) ve sonunda kesinlikle gerilim olmamalıdır.Uygulama yapılacak bölge gerilmeli ve uygulamadan sonra band ve ciltte kıvrımlar oluşmalıdır. Bu kıvrımlar kan ve lenf dolaşımının normalleşmesini sağlar. Bandın gerilim özelliği %55-60 tır.
· Bandın gerilimi kinezyotape uygulamasının en önemli unsurlarındandır. Bandın çok gerilmesi etkinliğini azaltır. Bant her zaman az gerilimde olmalıdır.”LESS İS BETTER”
· Bant uygulamasından hemen sonra 20-30 dakika hareket edilmemeldir.
· Temel prensiplerden ziyade uygulayıcının mesleki beceri ve bilgisi kinezyotape yön verir.
· Kıllı bölgeler traşlanmalı veya öncesinde losyon sürülmelidir.

Düzeltici Teknikler:
1) Mekaniksel düzeltme(recoil): kinezyotape nin germe özelliğinden faydalanılır. Deri boyunca pozisyonel uyarı verilir. Uygulayıcı band gerilimini orta şiddette %50-75 civarında uygular. Fakat full gerilimde de yapabilir.(gerilimsiz Y bandı ve gerilimli I bandı kullanılır.)
Farklı uygulamalar olmakla birlikte Y bandı uygulamasında base’e gerilim verilip kuyruklara verilmeyebilir veya tam tersi de yapılır.Her zaman en uç kısımlarda gerilim olmaz.
I bandı uygulaması ortadan başlar. Orta kısmında gerilim varken(1/3) uç kısımlarında gerilim sıfırdır. Mekaniksel düzeltmede gerilim ile içe doğru her zaman bir basınç uygulanır.
2) Fasia düzeltme(holding): arzu edilen pozisyonda,bantla fasiayı tutmak veya yardım etmek için kullanılır. Bandın gerilimi %25-50 olmalıdır.fasia düzeltme iki şekilde yapılır.(tape fasiadaki kısıtlılıkları deri ile yok eder.)
· Manuel olarak istenilen yerde bandı tutmayla
· Fasianın yaratılan hareketi ve bantla elde edilen osilasyonla

Fasia dokulardaki aynı kat içinde veya katmanlar arası bağlantıyı sağlar. Dokuyu örümcek ağı gibi sarar. Dolayısıyla herhangi bir akut veya kronik durumda dokuların bu hareket yeteneği bozulur. Tape ile fasianın hareketi limitlenir,tutulur ve tekrar pozisyonlanır. Fasia düzeltmede mekaniksel düzeltmedeki gibi içe doğru basınç az ya da yoktur.
Ayrıca Y bandı uygulamasında base kısmına bir osilasyon verilebilir. Örneğin base kısmı fasiası 1inç altında gerilimsiz yapıştırılır. Daha sonra orta gerilim uygulanarak base gerilir. Kuyruklar gerilimsiz bir şekilde yapıştırılır.
Ayrıca manuel olarak elimizle fasiayı istediğimiz pozisyona alarak orada tapeleme yapabiliriz. Base kısmında gerilim sıfır, Y şeklinde ise kuyruk kısmında biraz gerilim verilerek elimizle düzelttiğimiz şekilde tapeleme yapılır. Çok az doku içine basınç uygulanır.
3)Space düzeltme(aralıklı)(kaldırma):ödemli ağrılı ve inflamasyonlu bölgenin üzerine direkt olarak uygulanır.aralıkların artması derinin kalkarak basıncın azalmasına neden olduğuna inanılır.
Üç teknik kullanılır:
· Manuel olarak veya tape ile arzu edilen pozisyonda dokuyu toplama
· Osilasyon fasia tekniği kullanılarak
· İlgili bölgede tape ile dokuyu çekip tutma.
Genellikle bu uygulamada bandın gerilimi %25 civarındadır.(hafiften ortaya doğru)
Bu tarz tapeleme nazikçe yapılmalı,deri toplanılmalıdır.gerilim yoktur.
I bantlama:1/3 orta kısmına gerilim uygulanır. Uçları gerilimsizdir. Tek bir I veya üst üste I bantları uygulanabilir.
Hale tekniği:tedavi edilecek bölgeden biraz büyükçe bandın ortası kesilir. Kesilen yer bandın yarısını geçmemelidir.uçlarında 2-3 kuyruk yapılabilir.uygulanacak bölge gerilerek uygulama yapılır. Boşluk korunarak üst üste 2-3 tape yapıştırılabilir.
Web cut: tape 4-8 parçaya ayrılır. Eklem maksimum gerilerek(ağrı ve şişliğin müsaade ettiği kadar) tek veya iki base bırakılabilir.
4)Ligament – tendon düzeltme(basınç): Ligament ve tendonlardaki uyarıları arttırarak mekanoreseptörlerin uyarılabilirliğini arttırır, propriosepsionu arttırır. Gerilim %50-75 civarında olmalı(ortadan serte doğru) ve uygulayıcı full gerilim de uygulayabilir.
Direkt ligament bölgesine ve yüksek gerilimde uygulanır. Böylece beyine fazladan proprioseptif girdi sağlar. Origodan insersioya veya insersiodan origoya uygulanabilir.her zamanki gibi tape başında ve sonunda bant gerilimi sıfırdır.
I bandı uygulaması iki şekilde yapılabilir. Ortadan yapıştırmaya başlanarak veya bir taraftan başlanabilir.
Tendon uygulamasında gerim ligamentlere göre biraz daha az olur. Uygulanacak tendon gerilerek uygulama yapılır.
5)Fonksiyonel düzeltme:gerilim %50-100 olmalıdır. Hareketi limitlemek istendiğinde veya yardım edilmek istendiğinde uygulanır.
eklem ve çevresindeki kaslara yapılır. Eklemin altını da üstünü de kapsar. Örneğin fleksiyona yardım, ekstansiyona direnç göstermesi gereken bir bantlama yapılıyorsa eklem fleksiyona getirlir.üstüne 2. bantlama yapılabilir.
gerilim ne çok ne de az olmalıdır. Eklemin fonksiyonu da yardım veya limitlemek için yapılır.(bant boyutu 4 inç)
örnek uygulama:baseler distal ve proksimal gerilimsiz yapıştırılır. Ama bandın ortasında gerilim vardır. Bunu yaparken bu esnada hangi harekete yardım etmek istiyorsak hasta o hareket pozisyonundadır. Daha sonra her iki base de tutularak hastaya zıt yönde aktif hareket yaptırılır ve bant yapıştırılır.
6)Lenfatik düzeltme(yönlendirme):ödeme sebep olan sıvıyı lenfatik dolaşıma yönlendirir. Bunu da bölgedeki basıncı azaltarak yapar. Genelde yelpaze uygulaması kullanılır. Gerilim yoktur. Masaj etkisi yaratır.öncelikli hedef ağrıyı azaltmak bunun içinde space veya lenfatik düzeltme kullanılır. Ağrıları azalttıktan sonra mekaniksel veya fasia düzeltme seçilebilir.
24 saat boyunca vücudumuzda %50-100 arası plazma proteini kan akımından ayrılır.vücudumuzda yaklaşık 2 lt. lenf sıvısı vardır. Vücudumuzdaki metabolik atıklar venözsistemle taşınarak lenfatik toplayıcılara ordanda lef sıvısına geçer. Lenfatik toplayıcılar küçüktür. Dolayısıyla çok çabuk tıkanabilir.
Derinin hareketiyle bu lenfatik toplayıcılar daha rahat çalışır. Kaslara ve venöz sisteme paralel uzanan daha derinde de lenf angion. vardır. Buradaki lenf angionları da kasların kontraksiyonları ve solunumla daha rahat çalışır. Daha sonra venöz sisteme katılarak kalbe gider. Lenf nodülleri toksinleri ve atıkları toplayarak temizler. Vücutta yaklaşık 600 lenf nodülü vardır. Büyük eklemlere veya yakın organlara lokalize olmuştur. En yoğun olduğu bölge boyun bölgesinden immun sistem komponentlerinde de B ve T hücreleri nodüllerde lokalize olmuştur. Makrofajlar ve lenfositler sayesinde yabancı hücreler bu nodüllerde yıkıma uğrar. Nodüller daha derindeki lenfatik kanallara gider. Buradan jugular ven ile kalbe gider.
Herhangi bir sebeple(travma,infeksiyon) kan akımının artmasına ve lenfatik sistemin görevini yapamamasına neden olur. Dolayısıyla yüzeyel dokudaki lenf kolektörlerinin inhibe olarak derinin hareketinin limitlenmesi ödemi arttırır.
Bant yelpaze şeklinde kesilir. Base kısmı lenf nodülünün hemen üstüne yapıştırılır. Hasta o bölgesini gerilmiş pozisyona alır. Bandın yelpaze kısmı dalgalı şekilde yapıştırılır(5-6parçaya kesilir)
· Derin ven trombozu (DVT) şüphesinde kinezyotape kontraendikedir.

Skar dokusuna uygulama:
· Skar dokusu iyileşene kadar kinezyotape uygulaması yapılmaz.
· Diabet,venöz yemezlik ve periferik nöropatisi olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.
· Space düzeltme ve fasia düzeltme teknikleri kullanılır.

v Kas kuvvetlendirme durumlarında kinezyotape de hafif gerilim verilerek origodan insersioya doğru yapılır. Normalde kas insersiodan origoya doğru kasılır. Dolayısıyla bantla bu şekilde insersiodan origoya doğru çektirilir.
v Uygulamadan önce deri temizlenmelidir.

Kinezyotapingin 4 major etkisi
1)Kaslara destek olur:
· Zayıflamış kaslarda kas kontraksiyonlarını arttırır.
· Kas yoğunluğunu azaltır, kasların aşırı kasılmasını ve gerilmesini azaltır.
· Kas krampını ve sakatlanmasını azaltır.
· ROM u arttırır ve ağrıyı azaltır.
2)Vücut sıvılarının akımındaki etkisi:
  • Kan ve lenf dolaşımını arttırır.
  • Dokulardaki kimyasal atıkları azaltır.
  • İnflamasyonu azaltır.
3)Analjezik endojenleri Aktive eder.
4)Eklem problemlerinin düzeltilmesi


Ø İnflamasyonlu akut durumlarda bant gerilimi sıfır ve insersiodan origoya uygulama yapılır.
Ø Yapılan kinezyotape ile deride kıvrımlar oluşur. Tabiî ki uygulamadan önce deri gerilmelidir.(kas gergin pozisyona alınmalıdır.) bu kıvrımlar sayesinde deri ve kas arasındaki gerilim azalarak kas daha rahat çalışır. Ve dolaşım rahatlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kinezyotape Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Erkan ALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Erkan ALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan ALP Fotoğraf
Fzt.Erkan ALP
Isparta
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Erkan ALP'ın Makaleleri
► Awt Uygulamaları Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Mezoterapi Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Dolgu Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
► Ameliyatsız Estetik Uygulamaları Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Yüze Dolgu Uygulamaları Dr.Bircan KARABAĞIR
► Lazer Epilasyon Uygulamaları Dr.Sema KARAOĞLU
► Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► A-Z: Botox (Botulinum Toksin-A Uygulamaları) Doç.Dr.Nedim SARIFAKİOĞLU
► Erken Dönem Bobath Uygulamaları Prof.Dr.Fzt.Mintaze KEREM GÜNEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kinezyotape Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fit Olmak Nedir? Kasım 2010
► Refleksoloji Şubat 2010
► Pilates ve Sağlık Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:58
Top