2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kırışıklık Tedavileri
MAKALE #2971 © Yazan Dr.Adnan ERDİNÇ | Yayın Mayıs 2009 | 44,481 Okuyucu
Kırışıklık Nasıl Oluşur?

Yaşla birlikte cildimizde nem azalması ve kollajen liflerdeki bozulmalar nedeniyle küçük kırışıklıklar oluşmaya başlar. İşte bu kırışıklıklar zamanla mimik çizgilerinin derinleşmesi şeklinde derin kırışıklıklara dönüşür.

Güneş ışınları, kollajen yıkımına yol açan enzimlerin aktivasyonunu arttırır. Bu nedenle uzun süreli güneş teması olan kişilerde kollajen daha hızlı yıkıma uğrar, ciltte incelme ve kırışıklık oluşur. Güneş ışınları kahverengi lekeleri ve damarsal genişlemeleri de (telenjektazileri) arttırır.

Göz çevresi kırışıklıklarının ana nedeni göz kısma hareketidir. Bu hareketlere bağlı olarak, diğer bölgelere göre zaten daha ince olan göz çevresi derisinde şekil bozukluğu ve kırışıklık gelişir.

Bir insanın biyolojik yaşı arttıkça kollajen ve elastin yapım hızı azalır, yıkımı artar. Menapoz döneminde ise östrojen hormonundaki azalmaya ikincil olarak bağ dokusu yapımı ve derinin elastikiyeti azalır, kırışıklık artar. Hormonal hastalıklar ve aşırı kilo alımı da deri altındaki bağ dokusunun yapısını bozar.


Kırışıklık Oluşması Nasıl Önlenebilir?



Öncelikle kırışıklık oluşturabilecek nedenler belirlenmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır.


Gece uygulanan nemlendirici kremlerin kırışıklık ve leke tedavisi açısından önemi son derece büyüktür. Bu kremler, hafif soyucu özellikleri nedeniyle derinin yeniden yapımını ve kollajen oluşumunu hızlandırırlar.
Gündüz, güneşten koruyucu özellikteki nemlendiriciler kullanılabilir.
Masaj uygulamaları da faydalı olabilmektedir.
Bol bol su içilmesi önerilir.
Sigara içilmemelidir.
Işık duyarlılığı olan bireylerin ışığa karşı hassasiyeti arttıran maddelerden sakınmaları ve güneş gözlüğü kullanmaları önerilir.

Kırışıklık Tedavisi



Kırışıklık tedavisinde Kimyasal Peeling, Botox, Dolgu enjeksiyonları ve Fototerapi (IPL Lazer) gibi yöntemler kullanılır. Sizin için hangi yöntemin uygun olduğuna ayrıntılı muayene sonucu doktorunuzla beraber karar vermelisiniz.
Derinin Soyulması (Kimyasal Peeling):
Cildin zarar görmüş üst tabakasının değişik konsantrasyondaki meyve asitleri ile soyulmasıdır. Böylece alttan yeni, taze cilt hücrelerinin çıkması sağlanır. Yaşlanma, güneş, sigara gibi nedenlerle oluşan kırışıkları, akne izleri, çiller, doğum lekeleri, güneşe bağlı lekeleri yok etmek amacıyla derinin görünüşünü iyileştirmek için kullanılır. Uygulama sonrası iyileşme dönemi olmadığı için kişi normal yaşamına hemen dönebilir. Hastanın yaşı, cilt tipi, cinsi, vücudunda düzeltme ihtiyacı gördüğü bölgelere göre kimyasal maddenin konsantrasyonu, süresi ve seans sayısı değişir. Ortalama 4-6 seanstır. Her tedavi 15 dakika kadar sürmektedir.



Kırışıklık tedavisinde öncelikli olarak, deriyi hafif olarak soyan A vitaminli (retinoik asitli) kremler, salisilik asitli kremler, meyva asiti içeren kremler [alfa hidroksi asitli (AHA)] tercih edilmektedir.



Glikolik asit, laktik asit gibi meyva asitleri ve salisilik asit ancak uygun özellikteki deriye uygulanabilir. Deride, üst tabakaların soyulmasıyla, kendini yenileme faaliyeti başlar. Bu faaliyet sayesinde yüzeysel kırışıklıklar, eski sivilce izleri, gözenekler, lekelenmeler düzelir. Düşük konsantrasyondaki asitlerin uzun süreli uygulanması ve bu işlemin tekrarlanması deri altı bağ dokusunda kollajen artışına ve kalıcı sonuçlar elde edilmesine neden olur.



Elektrik Akımı:



Kişinin hissetmediği, değişik frekans ve akım şiddetindeki doğru ya da galvanik akım özel uygulayıcılarla, belirli sürelerde ve tekrarlayan seanslarda uygulanır. Bu işlem sonucunda deri altındaki küçük kas lifleri aktif hale gelmekte ve derinin gerginliği artmaktadır. Özellikle göz ve boyun çevresi kırışıklıklarında oldukça etkili sonuçlar veren bu uygulama mutlaka bir hekim denetiminde yapılmalıdır.



Masaj ve Fitoterapi:



Bazı bitkilerinin ekstrelerinden hazırlanan krem ve ampuller masajla, seanslar halinde cilde uygulanır. Bu yöntemin özellikle elektrik akımıyla birlikte uygulanması sonucunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.



Kalıcı Kırışıklık Tedavisi-Antiaging / IPL Lazerle Cilt gençleştirme

Deri yaşlanmasında, deride lekelenmeler, genişleyerek bariz hale gelen kılcal damarlar, ince çizgiler ve kırışıklıklar meydana gelir. Fototerapi ile bu değişikliklerin kısa sürede estetik olarak kabul edilebilir ölçülere getirilmesi veya tamamen giderilmesi mümkün olabilmektedir.

Güneş ışıklarından dolayı yaşlanan cilt buruşur, sertleşir. Yaş ve sağlık durumunuza bağlı olmaksızın oluşabilen fazla açılmış cilt gözenekleri ve griye kayan yüz rengi gibi kusurlar görünümünüzü olumsuz yönde etkiler ve kendimizi kötü hissetmenize sebep olabilir. FotoRejuvenasyonteknolojisindeki şifalı sıcaklık yüzeye olduğu kadar daha derindeki cilt tabakalarına ulaşarak cildin daha genç ve güzel olmasını sağlayabilmektedir. Sadece birkaç seans sonunda istenmeyen lekelerin oldukça azaldığı ve tenin daha pürüzsüz ve yenilenmiş bir görünüm kazandığını görebilirsiniz. Aynı tedavi boyun, çene ve eller gibi bölgelerde de uygulanabilir.

Fototerapi belli özelliklerdeki ışığın tedavi edici fonksiyonları üzerine yapılandırılmış etkili ve güvenli bir yöntemdir. Bu yöntem, deri hastalıklarında tedavi edici olarak kullanıldığı gibi, aynı mekanizma üzerinden, deri yaşlanmasına bağlı sorunların giderilmesinde ve estetik amaçlarla da yaygınlıkla kullanılmaktadır.

Tedavi Öncesi 4 Seans Tedavi Sonrası
Nasıl etki eder?

Derimizdeki yapılarda bulunan melanin ve oksihemoglobin gibi ışığa duyarlı maddeler olan kromoforlar, fototerapi sırasında ışığı emer ve tahrip olduklarında da deri lekelerini oluşturan hücreler yerlerini sağlıklı hücrelere bırakır. Genişlemiş kılcal damarlar da tamamen silinirler ve derideki renk düzensizliklerinin de giderilmesiyle derinin genel görünüşü düzelir.
İnce çizgi ve kırışıklıklarda ise, fototerapi deride kollajenlerin yer aldığı tabakada selektif olarak bir 'tahrip-iyileşme' süreci yaratır ve yaşla birlikte bozulmuş kollajen liflerin yeniden yapılanmasını sağlar. Yeniden düzenlenmiş olan deri elastikiyeti ise sağlıklı ve diri bir görünüm yaratır.

Botox nedir?

Botox yılan zehiri değildir, Clostridium botulinum adlı bir bakterinin ürettiği proteinlerden biri olan Botulinum tip A toksinidir.

Botox ne amaçla kullanılabilir?

80'lerde Kanadalı bir göz doktoru tarafından şaşılık ameliyatlarında kullanılan botoksun göz kenarındaki (kaz ayaklarındaki) çizgileri sildiği fark edildi. Bu etki, mimik kaslarına uygulanarak kozmetikte gençleşme yöntemi olarak kullanıma sunuldu. Bundan sonra botoks, bir çığ gibi büyüyerek pek çok kozmetik alanda kullanılmaya başlandı. Tıbbi olaraksa 40 yıl önce kullanılmaya başlanan botoks, felçli doğan çocuklarda kas spazmı için ömür boyu uygulanıyor, üreter spazmları için ürolojide, ses telleri spazmları içinse kulak-burun-boğazda, ayrıca migren tedavisinde kullanılan botoks, kozmetikte estetik amaçlı kullanımının yanında el-ayak-koltuk altının aşırı terlemelerine karşı kullanılıyor.
Ancak bizim konumuz, botoksun estetik amaçlı kullanımı. Alın, göz çevresindeki çizgiler derken botoks aşağılara doğru kaydı ve yanak sarkmalarını toparlamaya başladı. Botoks, boyna ve dekolteye de uygulanabiliyor. Özellikle 30 yaşından sonra kadınlar, göğüsleri arasında, yatakta yan yatmalarından dolayı oluşan yatak çizgisinden çok yakınıyor. Çünkü sıkışan göğüsler arasında oluşan çatal şeklindeki çizgiler dekoltenin görüntüsünü bozuyor. Botoks sayesinde bu çizgilerden kurtulabiliyorlar. Aynı şekilde boyunda oluşan çizgilere karşı da botoks etkili. Ayrıca dudak kenarlarını yukarı kaldırmak için yararlanılır.
Bazı hallerde dudak üstünde oluşan dikey çizgileri giderebilir. Yine bazı durumlarda dudak kenarlarından çeneye doğru inen çizgilere uygulanır. Çenede oluşan çukurlukları gidermek veya şekilsizleşen çene biçimini düzeltmekte kullanılır. Gülme çizgileri denilen, burun kenarından dudağa uzanan çizgilerde, dudakları ve yanakları dolgunlaştırmada ve elmacık kemiklerini belirginleştirmede botox yardımcı olamaz. Ufalan, aşağı sarkan dudakları güzelleştiremez, çöken avurtları dolgunlaştıramaz. Bu konularda, en becerikli kozmetik
'dolgu' dur.


Mimik kaslarımızın yıllar boyunca çalışması nedeniyle üzerini örten deri kıvrımları belirgin hale getirir ve böylece yüzümüzde çizgiler ortaya çıkar. Bu çizgiler en sık alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Mimik kaslarına botox uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflaması sağlanır böylece kas hareketlerindeki azalma ile birlikte derinin kırışıklıkları azaltılmış olur. Bu şekilde yaşlı ve kırışık olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme olur.


Alın kırışıklıklarının botoxla giderilmesi
Göz kenarı kırışıklıklarının botoxla giderilmesi
Kaş arası kırışıklıklarının botoxla giderilmesi
Kaş arası kırışıklıklarının botoxla giderilmesi
Göz altı kırışıklıklarının botoxla giderilmesi
Botoxla Ameliyatsız Burun Estetiği
Burnunun ön kısmı düşük olan kişilerin burnunu yukarı kaldırmak hoş ifade veriyor. Botoksu, gülerken de güzel bir ifadeleri olsun diye, özellikle burun kanatları geniş kişilerde, burun altı deliklerindeki kaslara yapıyoruz. Ayrıca burun ucuna da yapıyoruz; bu, burnun hafifçe kalkmasını sağlıyor. Hafif kemerli burnu olan kişilerdeyse, iki kaş arasındaki bölgeye dolgu maddesi yerleştirilip burun ucuna botoks uygulanarak estetik ameliyatsız düzgün bir burna sahip olmalarını sağlıyoruz.

Tabii ki burada ileri derecede bir düzeltmeden bahsetmiyoruz. Botoxla hafif vakalara müdahale eder, ileri derecedeki vakalara operasyon öneririz. Çok hafif deformasyonu olan kişilere önerdiğimiz bir yöntem bu. Bunlara fast estetik de deniyor. Yani örneğin bir düğün ya da önemli buluşma öncesi ya da resim çektirmeden önce düzgün bir yüze sahip olmak için öneriyoruz. Geçici bir yöntem olup 4-6 ay geçerlilik süresi var. Devamlılık gerektiriyor.
Botoxu ayrıca burun kenarlarında bulunan tavşan çizgileri dediğimiz çizgilerin tedavisinde ve bazı kişilerde gülünce ortaya çıkan üst dudağın görülmesi durumunun tedavisinde de başarılı bir şekilde kullanmaktayız.
Botoxla terleme tedavisi
Botox ayrıca koltuk altı, el ve ayaklarında aşırı terleme şikayeti olan hastalarda terleme tedavisi amacıyla başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Aşırı terleme şikayeti olan hastalarımız tek bir uygulama sonrası yaklaşık 7-8 ay aşırı terlemeden kurtulmaktadır. Botoxla terleme tedavisi son derece güvenli ve yan etkisiz bir işlem olup hastanın yaşamına son derece konfor katan bir uygulamadır.
Uygulama nasıl yapılmaktadır?
Botox uygulamasndan önce ciltte dezenfeksiyon yapılır. Ardından çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine botox enjekte edilir. Uygulama esnasında hastayı rahatsız eden bir ağrı şikayeti oluşmaz. Tüm uygulama 10 dakika sürer. Etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar.
Botoxun herhangi bir yan etkisi veya zararı varmıdır?
Botox’un sağlık üzerine ciddi bir zararı yoktur.Tecrübeli hekimlerce uygulandığında herhangi bir yan etkiye rastlanmaz. Yine de uygulama sonrası geçici bir şişlik, morarma olabilir.
Botoxu ne kadar sürede tekrar etmek gerekir?
Ortalama olarak başlarda 4-6 ayda bir kişinin çizgilerinin oluşum hızına göre tekrarlanmalıdır. Tekrarladıkça bu süre uzar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kırışıklık Tedavileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Adnan ERDİNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Adnan ERDİNÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Adnan ERDİNÇ
Bursa
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Adnan ERDİNÇ'in Yazıları
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Fraksiyonel Lazer Tedavileri Dr.Füsun TÖRE
► Bireyselleştirilmiş Menopoz Hormon Tedavileri Prof.Op.Dr. Nilgün TURHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kırışıklık Tedavileri' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mezoterapi Nedir? Nisan 2009
► Lazer Epilasyon Mart 2009
► Karboksiterapi Nedir? Mart 2009
► Akupunktur Nedir Mart 2009
◊ Sevdiğim Laflar Kasım 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top