2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Giyim, Kozmetik, Aksesuar Kullanımı
MAKALE #2972 © Yazan Op.Dr.Müjde KOYUNCU | Yayın Mayıs 2009 | 8,439 Okuyucu
HAMİLELİKTE GİYİM

Hamilelikte bebeğin sağlığı ve gelişimi doğrudan anne sağlığı ve sağlıklı yaşam biçimi ile bağlantılı olup olumlu veya olumsuz yönde etkilenmektedir.

Anne’nin hamilelik öncesi ve hamilelik sırasındaki sağlığı veya hastalıkları ayrı başlık altnda incelenir.Anne’nin hamilelik sırasındaki sağlıklı yaşam biçimi :,anne’nin beslenme şekli,kullanması gereken vitaminler kullanmaması gereken ilaçlar,egzersiz,düzenli uyku durumu ve dinlenme,stresten uzak sakin ve huzurlu ruh hali ,hamileliğe uygun giyim tarzını kapsamaktadır.

Anne adayının giyim konusunda dikkat etmesi gereken hususlar
1-Mevsime uygun kalınlıkta ve renklerdeki giysileri tercih etmeli,hamile bayanların ara ara vücut ısılarında ani artma ve düşmeler olabileceğini göz önünde bulundurularak her zaman üstten giyip çıkarabileceği hırka türü giysileri yanında taşımaya özen göstermelidir

2- Giysilerin kumaş kalitesi mümkün oldukça sentetik ve naylon içermemeli,bu tür giysiler terlemeye neden olup mantar gelişimine zemin hazırlayabilmektedir.Özellikle pamuklu iç çamaşırlar kullanmayı özen göstermeli.Bu şekilde hamilelikte sıkça görülen ve tekrarlayan vajinal mantarlardan korunma sağlanır.

3-Hamile bayanların giysileri bol ve rahat olmalı,bedeninde küçük giysiler dar sıkan iz bırakan giysiler asla kullanılmamalı,giydikleri çorapların lastikleri gevşek olup bacak veya karın bölgesinde iz yapmamalı,varis çorapları, korseler,dar sutyen ve iç çamaşırı hamilelikte kullanılmamalı. Hamilelikte karın içi basınç artışına bağlı lenf dolaşımında zorlanma meydana gelir.Dar sıkan iz bırakan giyisler lenf dolaşımını dahada bozarak anne sağlığına zarar vermektedir.

4-Ayakkabı seçimine de özen göstermeli,dar sıkan ve terleten ayakkabı kullanmamalı
Yüksek topuk önermediğim gibi hiç topuksuz ayakkabıda kendine göre sakıncaları mevcut.
Hamilelikte anne karnı öne doğru büyüdükçe,vücut dengesini koruyabilmek için bel ve omurga kavisi artmaktadır.Bu nedende dolayı hiç topuksuz ayakkabı kullanımı bel ağrılarını arttırıp,bacak kaslarında ağrı ve kramplara neden olur.3-4 cm’lik dolgu topuk hamilelerde en uygun ayakkabı şeklidir.

HAMİLELİKTE KOZMETİK VE AKSESUAR KULLANIMI

Kozmetik ve aksesuar kullanımı kadınların yaşamında vazgeçilmez bir yere sahiptir.
Fakat anne adayları bebeklerinin sağlığı için gebelik döneminde kozmetik kullanımından bir nebzede olsa özveride bulunmalılar.

Saç boyatmak:Saçlı deri kılcal damar ve kan dolaşımından zengin bir vücüt bölgesidir.Saç
boyaları kimyasal madde ve %20-30 oranındaki amonyak içeriği nedeniyle bebeğin sağlığı için tehlikeli olup anne kan dolaşımına katılarak bebeğin kan dolaşımına ulaşablir.Bitkisel boyaların tek farkı amonyak düzeyinin %6-10 oranında olmasıdır.Dolaysıyla gebelik boyunca tercihen emzirme dönemi dahil anne adayları ve emziren anneler saçlarını boyatmamalı.

Makyaj:Yağlı makyaj malzemeleri ciltten daha fazla emildiğinden makyaj yapılacaksada
daha çok pudralı ve uçucu malzemeler kullanılmalı yatmadan önce mutlaka silinmelidir.Gebelikte kaılcı makyaj ve tatuaj(dövme) yaptırmak kesinlikle yasaktır.

Metal Aksesuar ve piercing:Gebelikte vücudun immun sistemi baskı altında dır. Dolaysıyla anne adayaları gebelik dışı dönemlere göre daha alerjik bir bünye sahip olurlar. Bu bağlamda metal aksesuarların uzun süre ciltle temas etmemesi gerekir.Gebelik döneminde piercing yaptırmak kesinlikle yasaktır

Bu yazının amacı aslında herkes tarafından bilinen fakat pek fazla dikkate alınmayan konuları bir kez daha hatırlatıp,özen gösterilmesini vurgulamaktır.

Tüm anne adaylarına sağlıklı ve mutlu bir gebelik dönemi dileğiyle
Op.Dr.Müjde Koyuncu
Kadın hastalıkları Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Giyim, Kozmetik, Aksesuar Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Müjde KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjde KOYUNCU Fotoğraf
Op.Dr.Müjde KOYUNCU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi139 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Müjde KOYUNCU'nun Makaleleri
► Kozmetik Ürünler Prof.Dr.Can CEYLAN
► Hamilelikte Yolculuk Op.Dr.Nur TÜZÜNER
► Hamilelikte Yolculuk Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hamilelikte Alerjik Hastalık Tedavisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Giyim, Kozmetik, Aksesuar Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
► Normal Doğum ve Sezaryen Mayıs 2008
► Aile Planlaması Mayıs 2008
► Gebelik ve Gebe Takibi Mayıs 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:10
Top