2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinoplasti - Vajina Estetiği
MAKALE #2975 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Mayıs 2009 | 9,726 Okuyucu
Vagina estetiği kavramı ilk planda akla güzellik uğruna yapılan bir operasyonu çağrıştırmaktadır. Aslında doğum esnasında vagina yapısında oluşan değişiklikler, vaginal dokuların gerilmesine bağlı cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olmanın yanısıra idrar tutamama, dışkılamada güçlük, tekrarlayan genital yol enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve giderek rahim sarkmasına neden olabilir. Bazı kadınlarda vajinal genişleme halinde vaginal kanaldan gaz kaçırmaya benzer sesler gelir ve bu durum hoşnutsuzluk yaratır. Vagina genişliği zamanında tedavi edilmediği takdirde kadın zamanla cinsel yaşamdan uzaklaşır ve özgüveni zedelenir.
En sık karşılaşılan durum ''labium minus'' yani iç dudakların normalden büyük ve asimetrik olmasıdır. Bunun nedeni doğuştan olabileceği gibi ergenlik döneminde salgılanan hormonların etkisi ile de ortaya çıkabilir. Özellikle genç kızlarda sık karşılaşılan bir durum olan iç dudakların asimetrik, sarkık olması fiziksel ve psikolojik birçok problemlere zemin hazırlar. Dudak bölgesinde olan kabarıklık tight veya bikini giyildiğinde barizleşir Uygun mayo bulmakta, dar pantolon giymekte ve uygun iç çamaşırı seçmekte oldukça zorlanırlar ve bunları giydikleri zaman da huzursuzluk hissederler.
Ayrıca özellikle doğum yapan kadınlarda idrar kesesi ile rektum (barsakların anüsten önceki gelen kısmı) sarkmaları da cinsel fonksiyon bozuklukları, idrar tutamama, kabızlık gibi problemlere neden olur.
Bu operasyon hangi durumlarda yapılmalıdır:
Her iki dudak arasındaki büyüklük farkı ve şekil bozukluğunun olması,bir dudağın diğerine göre daha geniş ve yayvan durması halinde,
Küçük dudaklarda ergenlik döneminden sonra oluşan asimetrik sarkmalarda
Doğumdan sonra epizyotomi yerinde görülen ve perinede şekil bozukluğuna neden olan dikiş izlerinin (skar dokusu) düzeltilmesi ve perinenin yeniden onarımında
Doğum ve kürtajlara bağlı olarak ortaya çıkan vaginal kanalda yırtılma ve genişleme halinde
Vajina estetiği veya labioplasti operasyonu nasıl yapılır:
Bu operasyon adetten hemen sonra yapılmalıdır. Bir hastada hem labiumlar düzensiz hem de vagina çok genişlemiş ise bir plan dahilinde hareket edilmelidir. Önce labioplasty (küçük dudakların düzeltilmesi ) operasyonu, bundan 4-5 ay sonra vajinoplasti-vagina estetiği operasyonu yapılmalıdır.
Operasyondan önce genital bölgeye ayna tutularak hastaya nasıl bir operasyon yapılacağı, operasyondan sonra genital bölgenin nasıl şekilleneceği izah edilir. Tüm operasyonlarda olduğu gibi bu operasyonda da hastadan ve varsa eşinden bilgilendirilmiş imzalı onay belgesi alınır. Operasyon tamamlandıktan sonra tekrar bu bölgeye ayna tutularak sonucu hastanın da görmesi sağlanır.
Bu operasyon lokal anestezi ile de yapılabilmesine rağmen kadınlar özellikle genel anestezi altında yapılmasını tercih ederler. Vagina estetiği operasyonu genel anestezi altında ve steril şartlarda ortalama 30-40 dakika sürede tamamlanır. Bu işlem sırasında hastanın muayene bulgularına göre sistosel (mesane sarkması) ya da rektosel (kalın barsağın anüsten önceki kısmı sarkması) onarımı da yapılır. Perine kasları kuvvetlendirilir. İşlemden sonra antibiyotik ve analjezik reçetesi verilir. Kullanılan dikişler kendiliğinden erir, fakat pansuman yapılmalıdır. Operasyon bittikten sonra hasta bir süre gözlem altında tutulur. Birkaç saat sonra yola çıkabilir, araba ile yolculuk yapabilir. İşlemden 1-2 gün sonra hasta işine ve sosyal yaşamına dönebilir. İşlemden bir ay sonra ilişkiye girebilir.
Operasyondan sonra bakım nasıl olmalıdır:
Operasyondan sonra bir hafta süre ile sulu ve lifli gıdalar önerilir. Lifli gıda olarak zeytinyağlı sebzeler ve meyve tüketmelidir. Kabız kalmamaya özen göstermelidir. Bilindiği gibi kabızlık dikişleri zorlar. Bol bol et, süt, yumurta, yoğurt gibi proteinler alınmalıdır. Protein alımı yara iyileşmesini hızlandırır.
Operasyondan sonra vulva bölgesinde kullanılan pedler kanama nedeniyle buraya yapışabilir. Yapışmış olan pedler değiştirilmeden önce ıslatılacak olursa pedler daha kolay ve yara yerini kanatmadan çıkar. Eğer bu sırada kanama olursa tampon yapıp elle kanatmadan bastırmak ve bu şekilde on dakika durmak çok etkilidir.
Operasyon alanına sütürlerin üstüne günde 2 defa Madecassol krem sürülmelidir. Ayrıca bu bölgeye günde Birkaç kez en az birer saat olacak şekilde buz tatbik etmek kanama ve hematom gibi riskleri azaltır. Buzdolabı poşeti içine su koyarak ve yayvan bir şekilde donmasını sağlayarak elde edilen buz kalıbı bu bölge için daha uygun olur. Ayrıca dikişlerin hava alması için hazır naylon ihtiva eden pedler yerine gazlı beze sarık pamuk uygulamak tercih edilmelidir, böylece sütur yeri hava alır ve daha çabuk iyileşir. İlk 2-3 gün banyo yapmamak ve her tuvalete gidişten sonra anüs etrafı Batticon'lu spanç(gazlı bez) ile silinmeli, yara bakımı için de günde 5-6 defa Batticon kullanılmalıdır. Ayrıca bebekler için üretilen ıslak mendiller de kullanılabilir. Küvete oturmadan ayakta duş şeklinde banyo yapmanın bir sakıncası yoktur. Bu operasyondan sonra dikişlerin alınmasına gerek yoktur, dikişler kendiliğinden erir. Yara yerinin iyileşmesi ortalama 10-15 gün sürer. Hastalar çok hızlı iyileşirlerken psikolojik rahatlama yanısıra kendilerine olan güvenleri de artacaktır.
Vagina genişletme operasyonu:
Nadir olmakla birlikte bazen doğumlardan sonra epizyo dikişin hatalı olması,enfeksiyon kapma sonucu vaginal giriş daralmakta ve cinsel yaşam kabusa dönmektedir. Vaginaya yapılan bazı operasyonlardan sonra da vagina normalden çok fazla daralmaktaktadır. Bu tür hastalarda vagina daraltma operasyonunun tam tersi işlemler yapılır. Operasyondan sonra bir aylık iyileşme sürecinde kadınlar hijyene çok dikkat etmeli ve cinsel yaşamdan uzak durmalıdır.
Sonuç: Pek çok kadın cinsel organındaki bu değişimleri en yakınına hatta eşine bile anlatmak istemez. Bu tür şikayeti olan kadınlarda yapılacak olan estetik düzeltme operasyonları ile hem psikolojileri düzelir hem de cinsel yaşamları normale döner. Bu tür operasyondan sonra kadınların idrar kaçırma, kabızlık hatta rahim sarkması düzelebilir.
Labioplasti operasyonu bakire kızlara da güvenle yapılabilir. Kızlık zarı operasyon bölgesinin yaklaşık 3-4 cm gerisinde yer alır ve operasyon sırasında hasar görmesi mümkün değildir. Bu operasyon normal doğuma da engel değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinoplasti - Vajina Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Genital Vajina Estetiği - Vajina Daraltma Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Vajina Estetiği Op.Dr.Esra ÇELİK
► Vajina Estetiği Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajina Estetiği Dr.Naci ÇELİK
► Vajina Estetiği (Daraltılması) Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Vajinoplasti - Vajina Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:24
Top