2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eş Seçimi
MAKALE #2996 © Yazan Psk.Kamil DEMİR | Yayın Mayıs 2009 | 7,286 Okuyucu
Öncellikle eş kavramına değinmekte yarar var. Eş demek “eşit” demek mi yoksa birbirini tamamlayan mı demek?

Eşim denilen kişi benimle aynı mı olmalı, aynı şeyleri düşünüp aynı şeyleri mi konuşmalı?

Aynı yemeği yemek, aynı yatakta uyumak ya da aynı çocuklara anne babalık yapmak eş olmak için yeterli mi?

“Çift” olabilmemiz için neler gerekiyor?

Bir çift ayakkabıyı canlandıralım zihnimizde. Aynı renktedir, aynı desendedir, aynı malzemeden yapılmıştır ve aynı modeldedir. Ama asla aynı değildir. En bariz olarak yönleri farklıdır. Birbirini tamamlayıcıdır. İkisi de sağ tek ya da ikisi de sol tek olsa bir uyumsuzluk olur. Eş olamaz birbirine.


Eşler arası iletişimde de bu geçerlidir. Eşiniz sizinle aynı olmasa da sizi tamamlayıcı olmalıdır. Uygun, ideal eşi bu kriterlere göre aramak gerekir.


Çoğu zaman elbiseye göre insan aramak gibidir eş seçimimiz; oysaki insana göre elbise aramak daha mantıklıdır. Tarzımızı yine kendimiz belirlemeliyiz ama kalıpların içine eşimizi yerleştirmeye çalışmamalıyız. Herkesin eşinde görmek istediği bazı kriterler vardır. Olması da gerekir ama bu kriterleri kesin sınırlar ile çizip eşimizi o sınırların içine sığdırmaya kalkarsak, içinde bulunduğu durumdan rahatsız olacak; eşimiz baskı ile mücadelesinde bütün enerjisini harcayacağından mutluluğu yaşamaya gücü kalmayacaktır.

Güç savaşına dönen ilişkiler de ya bitecek ya da bir tarafın sürekli ezik kalması ile çürük bir yapıda ayakta kalmaya çalışacaktır. Bu şekilde ayakta kalmanın ne kadar sağlıklı olacağı da ayrı bir konu.


Evlilik deyince insanların zihinlerinde farklı kavramlar canlanır. Evlilik bazılarına göre esarettir, bazılarına göre yaşamak için gerekli olan bir paylaşımdır, bazılarına göre ise beyaz atlı bir prensle bir ömür boyu masallar diyarında yaşamaktır.


Düşünceler ne olursa olsun evlilik kavramını doğru şekilde tanımlayamayan insanlar, evlendikten sonra çok büyük hayal kırıklığı yaşarlar. Yıldırım aşklar ile başlayan ilişkiler, eğer mantık zeminine oturtulmadıysa bir gün aynı hızla bitiverirler.


Yukarıda değindiğim gibi uygun eşi ararken bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Evlilik ilişkisinde sevgi, saygı ve anlayış üçlemesini oturtabilmemiz gerekiyor. Yani saygı olmaksızın sevgi, sevgi olmaksızın da saygı evlilik bağının kurulmasında tek başına yeterli değildir.


Flört ya da nişanlılık dönemlerinde birbirlerini çok iyi tanıdıklarını sanan çiftler, evlendikten sonra hayal kırıklığı yaşayabilmektedir. Bu çok sık rastlanılan bir vakadır. Bunun sebebi de eşlerin birbirlerine karşı doğal davranmamaları ve “köprüyü geçene kadar” anlayışının günümüzde hala çok fazla kullanılmasıdır. Bunun önüne geçebilmenin yolu da olduğun gibi görünmektir, kendini eşine olduğun gibi tanıtmaktır. Evlilikten önce eşine farklı yüzünü gösteren birey evlendikten sonra değişiyorsa, mutlak suretle sorunlar çıkacaktır. Bu pazardan aldığınız çok güzel görünen bir karpuzu evinize götürdükten sonra içinin çürümüş olduğunu görmeniz ve yemek istememeniz gibidir. Tabi o karpuz siz de olabilirsiniz.

sağlıksız evlilikler sonucu doğan çocuklar da sağlıksız kişiliklerde olmakta ve bu da bir sürü mutsuz insanın çevrede bulunmasına neden olmaktadır.


Değinmek istediğim son nokta da flört ya da nişanlılık döneminde karşılaşılan sorunların “nikâhta keramet vardır” anlayışı ile görmezlikten gelinmesi, evlendikten sonra kendiliğinden düzeleceğinin beklenmesidir. Eğer sorunu şimdi çözemezseniz ya da o sorun ile yaşamaya alışamayacaksanız, nikâhta keramet falan yoktur, nikâh memuru sihirli bir değneğe sahip değildir, evlilik kararınızı bir daha gözden geçirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eş Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Kamil DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Kamil DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kamil DEMİR Fotoğraf
Psk.Kamil DEMİR
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kamil DEMİR'in Yazıları
► Eş Seçimi Psk.Dila HOTLAR
► 0-2 Yaş Oyuncak Seçimi Psk.Selen Türkiş ELÇİ
► Eş Seçimi ve Evlilik Psk.Damla DOĞRU GÜLÇİÇEK
► Psikolojide Eş Seçimi Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Oyuncak Seçimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Evlilikte Eş Seçimi Psk.Dnş.Tunahan UZUN
► Yaz Okulu Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Bakıcı Seçimi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eş Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pandemi Döneminde Kaygı Aralık 2020
► İlk Gece Korkusu Ağustos 2014
► Erken Boşalma Problemi Mayıs 2014
► Erken Boşalma Mart 2013
◊ Belki de Kartalsın!!! Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:37
Top