2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi, Saç Dökülmesinin Nedenleri, Fue Tekniği, Fut Tekniği, Ameliyatsız Saç Çıkarılması, Saç Mezoterapisi, Follikül Transferi, Saçın Dışarıda Çoğaltılması, Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
MAKALE #2997 © Yazan Op.Dr.Onur GÜRBÜZ | Yayın Mayıs 2009 | 17,071 Okuyucu
SAÇ EKİMİ, SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ, FUE TEKNİĞİ, FUT TEKNİĞİ, AMELİYATSIZ SAÇ ÇIKARILMASI, SAÇ MEZOTERAPİSİ, FOLLİKÜL TRANSFERİ, SAÇIN DIŞARIDA ÇOĞALTILMASI, SAÇ EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER, SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI


Saç dökülmesi; saçları oluşturan köklerin bir çok etken sonucu hasar görmesiyle gerçekleşir. Bu etkenleri temel olarak ikiye ayrabiliriz. İç ve dış etkenler olmak üzere. İç etkenlerden kastımız “kişinin kendisine bağlı, kendi vücuduna bağlı etkenler”, dış etkenler ise “kişinin vücudu dışında gelişen olaylar, faktörlerdir”. Erkeklerde en sık neden androjenik hormonların (testosteron) ergenlik sonrasında doğal artışı sonucu olmaktadır. Bir diğer önemli faktör ise genetik (ailesel faktörler, soyaçekim) faktörlerdir. Genetik yatkınlık ve testosteronun etkisi ile ergenlik sonrası özellikle 20 'li yaşların ortalarından itibaren ön saç çizgisi alın hattından başlamak üzere ,saç bölgesinin tepe noktasına doğru saçların dökülmesiyle geriye doğru çekilir. Bir diğer kişisel faktör beslenmedir. Bir takım eser element eksiklikleri (çinko, selenyum gibi) saç kalitesini olumsuz etkiler. Ayrıca diğer önemli bir hormon da tiroid bezi dediğimiz boyun ön kısmında bulunan bir bezin hormonu olan T3 ve T4 dediğimiz iki temel hormonu salgılayan bir bezin az veya fazla çalışması sonucu tüm vücutta olan dengesizliklere bağlı saç dökülmesi olmaktadır. Bezin az çalışması (hipotiroidi denilen klinik tablo, halk arasında guatr olarak da bilinir) sonucu kişide uyku hali, bitkinlik, aşırı kilo alma, deri kalitesinde değişme, çok üşüme gibi bulgular yanında saçlarda kırılma, kalitesinde bozulma, kabalaşma ve dökülme olabilir. Bezin fazla çalışması (hipertiroidi, halk arasında zehirli guatr olarak da bilinir) sonucu sinirlilik, çarpıntı, tansiyon yükselmesi, tahammülsüzlük, kilo kaybı, terlemede artış, saçlarda incelme, yumuşama ve kolay dökülme görülebilir. Her iki klinik tablo sonucu uygun tedavi başlanırsa eski saçlara kavuşmak mümkün olacaktır. Tabii ki tek sebep bunlar değildir. Stres çok önemli bir diğer dış faktördür. Uzun süreli stres sonucu saçlar hem beyazlaşabilir, hem de dökülebilir. Kullanılan ilaçlar (kemoterapide kullanılan antineoplastik ilaçlar “kanser ilaçları”) saç dökülmesi yaratır, ancak kullanımı sonlanınca saçlar büyük oranda tekrar çıkarlar. Saçlara uygulanan kozmetikler (şampuanlar, kremler, jöleler, spreyler, el yapımı ilaçlar) kalitesiz olması veya uygun olmayan saça uygun olmayan ürün seçimi sonucu bir çok hastanın saçlarında dökülme olduğunu unutmamak gerekir. Saç dökülmesine neden olan iç ve dış faktörlerin bazıları değiştirilebilir (hormon eksiklikleri ve fazlalıkları gerekli ilaç tedavileri ile, beslenme alışkanlıkları düzenlenebilir), bazıları değiştirilemez (genetik miras, testosteronun doğal varlığı gibi) . Tüm bu faktörler birleşerek kadın ve erkekte saç dökülmesi gerçekleşebilir.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Saptanabilen bir neden varsa, tedavi edilebilecek bir sorunsa tedavi başlanır. Ancak bir çok hastada sebep bulunamaz. Erkek hastalarda dökülme genelde önden başlayarak tepeye doğru olur, bazı hastalarda önler daha iyi olmasına karşın tepede açılma olur. Bayanlarda ise daha çok seyrelme şeklinde saç dökülmesine rastlarız. Dökülmenin miktarı, süresi, daha önce uygulanan tedaviler gözden geçirilmeli ve hastaya özel tedavi seçimi planlanmalıdır. Tıbbi ilaçlar arasında en etkili olan, aslında tansiyon düşürücü bir ilaç olarak geliştirilen, ancak yan etki olarak hastalarda kıllanmada artış sağlayan bir ilaç olan “minoksidil” içeren ilaçlardır. Ancak bu ilaçların doktor reçetesi ile uygun vakalarda kullanılması uygundur. Bunun dışında saç içine lokal uygulanan bir takım ilaçlar (saç mezoterapisi) diğer bir tedavi şeklidir. Tüm bunların dışında en kesin sonuç alınan tedavi şekli ise kişinin kendisinden alınan bir takım saçların, saçsız alana nakledilmesi (Bir tür doku nakli ameliyatıdır) yani halk arasında “saç ekimi” denen yöntemdir.


SAÇ MEZOTERAPİSİ


Saçın ihtiyacı olan bazı maddelerin (mineral, vitamin vs.) saçlı deri içine iğnelerle enjekte edilmesidir. Özellikle kadınlarda cilt altında yüzeye çıkamayan saçlar daha sağlıklı bir görünüme kavuşmuş olur. Saçın ihtiyacına göre haftada bir veya iki seans uygulanabilir. 6 ila 10 seans sonrasında saçlarda dökülmede azalma olur. Bu yöntem hem erkeklere hem kadınlara uygulanmaktadır.Androjenik alopesi mezoterapinin bir endikasyonudur. Ufak dozlar halinde deri içine enjeksiyonlar yapılır. Dermis içine yapılan bu enjeksiyon, hücresel metabolizmayı uyarır ve dokuları canlandırmak için uygun zemin hazırlar.

GREFT NEDİR? FOLLİKÜL NEDİR? SAÇ TELİ NEDİR?

Çok karıştırılan kavramlardır. Greft; yukarıda bahsettiğim FUE tekniğinde özel uçlu alet ile tek seferde kafa derisinden sökülen saç kökleri ve etrafındaki ufak saç derisi olan, aletin bir seferde aldığı doku parçasına denir. Follikül ise bir saçın doğurucu kısmı “kökü” ve devamındaki saç, buna ek olarak etrafındaki deri eklerinin “saçın etrafındaki ufak yağ, kas ve bağ dokusu” hepsine birden verilen isimdir. Ve her greftte bazen tek, bazen iki, bazen üç follikül olabilir. Bu nedenle ekimde bahsedilen sayılara bakacak olursak; her greftte bir veya daha fazla saç olduğu için greft miktarının 2 veya 3 katı kadar saçtan bahsedilir.

AMELİYATSIZ SAÇ ÇIKAR MI?

Evet çıkabilir. Yukarıda saydığım hormon eksiklikleri, fazlalıkları, beslenme ve vitamin eksiklikleri tespit edilirse ve tedavi edilirse saçlar tekrar eski sağlığına kavuşabilir.

SAÇ NASIL EKİLİR? DOĞRU TEKNİK, İYİ EKİP

Saç ekimi , deriye bir müdahale ile gerçekleştirildiğinden mutlaka steril bir ortamda,klinik standartlarında yapılmalıdır. Bu ameliyatı uzman kişilerin, plastik cerrahların yapması gerekir, zaten plastik cerrahlar dışında bu operasyonun yapılması sağlık bakanlığınca yasaklanmıştır. Ancak “ merdiven altı” dediğimiz yerlerde, tıp fakültesi mezunu bile olmayan mesleki açıdan vasıfsız insanların bile bu işlemi yaptığını maalesef görmekteyiz. Bu nedenle bu işlemi yaptırmayı planlayan insanları bekleyen en büyük tehlike “ bu operasyonda yapılan sahtekarlıklar ve buna bağlı gelişebilecek komplikasyonlardır”.
FUE (Follicular unit extraction) yöntemi esas olarak saç foliküllerinin tekli , ikili veya üçlü şekilde çıkartılması işlemidir. Saçlı deriden, kesme ve dikme işlemi olmaksızın sadece foliküler ünitenin çıkartılması için özel tasarlanmış uçları olan aletler kullanılır. “Punch” denen el ile almada kullanılan aletin yanı sıra mikromotor yardımıyla özel uçlarla da bu folliküller alınabilir. Ekim işlemi özel bir şekilde yapılmakta santimetre kareye 50-60 foliküler ünite ( 100 – 120 saç teli ) ekmek mümkün olmaktadır. ( İstenirse daha fazlası da ekilebilir).

FUT (Follicular unit transplantation)yöntemi ise daha eski bir tekniktir. Bu yöntemin FUE yönteminden temel farkı saçlar başın arka kısmından şerit şeklinde kesilerek toplu bir şekilde alınır ve dışarıda masa üzerinde tek tek kesilerek ayrılır. Ense bölgesinde bir kesi izi bırakmasından dolayı bazı hastalarda bu iz saçsız alan olarak belli olmaktadır. Bu nedenle günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.

SAÇ TRANSPLANTASYONU NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR ?


Saç ekiminde en önemli basamak en sağlıklı saç köklerini bulmaktır.Daha sonra foliküller saç kökleri tekli, ikili ve en fazla üçlü gruplar halinde çıkarılır (ekstrakte edilir) ve serumun içerisinde ekim işlemine kadar kaç follikül ekilmesi planlanıyor ise biriktirilerek saklanır. Saç ekimi dökülme sorunun yaşandığı bölgeler tespit edildikten sonra işaretlenir ve lokal anestezi işlemi sonrasında serum ve kanamayı azaltan bazı ilaçlar ile birlikte “tümesent” denen, “şişirme” işlemi yapıldıktan sonra uygun uç genişliği olan özel iğne veya bıçaklar ile kanallar açılır. Açılan kanal sayısı toplanan saç follikülü kadardır. Her kanala 1 adet follikül yerleştirilir. Bu sayede tek bir operasyonda , en fazla saç kökünün ekimi yapılmaktadır.

TEK SEANSTA EN FAZLA NE KADAR SAÇ EKİLEBİLİR?

En sık sorulan sorulardan bir tanesi budur. Saç alınacak saha (Donör saha denilen bölge, genelde başın arka kısmıdır) sorunu olmayan, yeterince saç bulunan bir insanda bu işlemin sınırı yoktur. İşlemi sınırlandıran faktörler şunlardır:
1. Alınacak saçların miktarındaki yetersizlik
2. İşlemin uzun sürmesinden dolayı hastanın sıkılabilmesi (Ortalama 1500-2000 greft “3000-5000 saç teli” ekilmesi işlemi 6-9 saat arasında sürmektedir)
3. Operasyonun mali boyutunun değişmesi (Genellikle greft miktarına göre işlem fiyatlandırılır)
4. Ekibin tecrübesi ile tek seansta en fazla greft ekimi gerçekleşir
Yukarıdaki dört faktör için hasta adına problem olmadığı takdirde tek seansta hastayı memnun edebilecek sayıdaki saç ekimi gerçekleştirilebilir.

EKİLEN SAÇLAR NE ZAMAN UZUMAYA BAŞLARLAR?

Saç ekimi sonrası ekilen greftler (doktorlar arasında yaklaşım farkı olabilir) ortalama 3 gün açılmadan beklenir. 3. Veya 4. gün saçlar klinikte açılarak kontrol edilir. Ortalama 1 hafta ile 10 gün arası bir sürede saçları yıkamadan bekleyerek süre sonunda normal bir şampuan ile tün saçlı deri yıkanır. Ekim bölgesindeki ufak ufak kurumuş deri parçalarının tamamı dökülerek ekim yapılan bölge diğer saçlı alandan fark edilmez hale gelir. Bu bir haftalık sürede hastaların saçları kısa olduğu için şapka veya eşarp (bayanlar) kullanılabilir. Ekilen saçlar ortalama 1 ay gibi süre sonunda dökülebilir, bir kısmı kalabilir. Dökülmesi doğal bir olaydır. 2-3 ay sonra saçlar yeniden köklerden çıkmaya başlar ve 6 ayda belirli bir uzunluğa erişirler.

EKİLEN SAÇLARIM KESİLEBİLİR Mİ?

Evet, ekilen saçlarınız kendi saçlarınız olmasından dolayı uzarlar ve şekil verip, kesilebilirler.

SAÇ EKİMİ İŞLEMİNİN OLASI KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

En önemli sorulardan bir diğeri de budur. Çünkü yanlış kişilerce yapılırsa (plastik cerrahlar dışında), uygun steril ortam sağlanmaz ise bu kadar basit sanılan bir cerrahi işlemde bile sonuç felaket olabilir. En basiti enfeksiyon kapma riskidir. Bir diğer komplikasyon ise işlemin başarısızlığı olacaktır. Saç ekiminde eğer saçın kökü “follikül, doğurucu tabaka” saçın kendisi ile birlikte yerinden uygun şekilde alınmazsa ve kök kısmı zarar görürse, ekim esnasında hasarlanmış olan bu köke sahip follikül dikkat edilmeden ekilirse hasta bunu anlamaz. Saçlar kafasında olacaktır. 1 ay sonra dökülecektir.(Yukarıda bahsettiğim gibi) Ancak çıkma vakti geldiğinde maalesef çıkmayacaktır, çünkü kök ekim esnasında hasarlanmış veya alınma esnasında hasarlanmıştır. Bu nedenle ekim ve toplama tekniği sonucu etkileyen (Doktor faktörünü etkileyen) en önemli unsurdur.

SAÇ EKİMİ ÖNCESİ VE SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Saç ekimi öncesi doktor muayenesi, saç analizi (kellik tipi, miktarı, greft miktarının tespiti, kaç seans yapılacağı, işlemin ücretlendirilmesi gibi) bir çok basamak tek tek hasta hekim karşılaşmasında değerlendirilmelidir. Bu nedenle telefon ile bilgi almak, internet yolu ile bilgi almak tam olarak doğru olmaz. Çünki herkes saç ekimine uygun hasta olmayabilir. Veya saç ekimi yapmadan bahsettiğim üzere basit bir hormon eksikliği giderilerek tedavi olabilir.

Ekim sonrası doktorunuzun direktiflerine bire bir uyum önemlidir. Bazı hastalar duydukları yalan yanlış ilaçları (yılan yağı, sarımsak özütü vs. gibi) kullanmaları, özellikle ekim sonrası böyle ilaçları doktora sormadan kullanmaları sonucu hüsranla bitebilmektedir.

SAÇ EKİMİ SONRASI EKİLEN SAÇLAR YENİDEN DÖKÜLÜR MÜ?

Çok sorulan bir sorudur bu da. Aslında saçlarımızın genetik kodlama dediğimiz (yaşamları genetik yapımızda , kromozomlarımızda belirlenmiştir) bir olar sonucu belirli bir ömrü olduğu düşünülmektedir. Ancak ön taraf ve ense bölgesindeki saçlarımız farklı genetik yapıya sahiptir. Dikkat ederseniz, toplumda özellikle erkekte saçlar dökülse bile en son ense dökülür. Bu nedenle genetik olarak güçlü olduğunu düşündüğümüz başımızın arka kısmındaki saçlar alınarak ön tarafa ekildiği için genellikle dökülme görülmez. Ancak günde belli bir miktar saç dökülür, yerine yenisi çıkar. Şu unutulmamalıdır ki saçlar sabit duran, peruk gibi bir yapıda değil, uzayan, dökülen, yenisi çıkan dinamik bir sürece sahip özel bir yaşam döngüsüne sahiptirler.

KADINLARA DA SAÇ EKİLİR Mİ?

Evet, başvuran hastalarımızın yaklaşık yüzde yirmisi bayanlardır. Bayanlarda saç dökülmesi daha çok seyrelme tarzındadır. Bayanlara da sıklaştırma şeklinde saç ekimi yapılır.

EKİM İŞLEMİ ÇOK AĞRILI MIDIR? UYUTULARAK YAPILABİLİR Mİ?

Saç ekimi iki basamakta yapılır. Önce tüm saçlar kısaltılır. Alınacak saha ve ekilecek saha işaretlenir. Daha sonra hasta yüzüstü yatar ve saç alınacak sahaya lokal anestezik ilaçlar uygulanır. Bu işlem 2 dakika sürmektedir ve lokal anestezi esnasında kişiden kişiye değişen ufak bir acı hissedilir. Ancak bu 2 dakika sürer ve işlem sonrası ağrı olayı biter, saçların toplanması tamamen ağrısız bir şekilde devam eder. Daha sonra hasta sırtüstü yatar ve ekim sahasına aynı işlem uygulanır. Arka kısım uyuşmuş olmasından dolayı ekim yapılacak saha uyuşturulurken çok daha az bir acı hissedilir ve tüm işlem ağrısız devam eder. Saç ekimi operasyonunda hastalar işlemden ve sonrasından ağrılı bir işlem şeklinde bahsetmezler. Uyutularak (genel anestezi altında) bu uzun işlemi yapmak pek doğru olmaz. Çünki gerek yoktur, fazla ağrı olmaz. İşlemin uzun sürmesi anestezinin uzaması demek olduğu için pek tercih edilmez. Ancak çocuklarda ve ekim sahası az olan vakalarda tercih edilebilir.

SAÇLAR ALINIP DIŞARIDA ÇOĞALTILIP EKİLEBİLİR Mİ?

Çok güncel bir soru. Şu anda kök hücre çalışmaları çok hızlı devam etmektedir. Deneysel ortamda, laboratuvarda şu anda bazı dokular kopyalanmaktadır. Saç çoğaltılma işlemi de bunlardan bir tanesidir. Özellikle uzak doğuda çalışmalar sürmektedir. Ancak henüz yaygın kullanıma girmemiştir. Bu uzun zaman alacak gibi duruyor. Çünki belirli makul bir fiyata bu işlem yapılmalıdır. Bu nedenle oldukça yaygınlaşmadan fiyat çok yüksek olacağaı kanısındayım. Ama günün birinde yukarıda anlattıklarım tarihi bir belgesel olabilir. Şöyle ki belki tek bir hap içerek tüm dökülen saçlara tekrar kavuşabiliriz. Neden olmasın?....

EKİLEN SAÇLAR EKİLDİĞİ BÖLGEDE ÇOĞALIR MI? SAÇ ALINAN KISIMDA YENİDEN SAÇ ÇIKAR MI?

Alınan ve ekilen saçlar kendi kökleri, follikülleri ile birlikte arkadan alınıp, öne transfer edilmektedir. Yani alınan yerde o saç bir daha olmaz, ekilen yerde de ne ekildi ise o çıkar. Yani bir greftte kaç follikül varsa (kaç saç kökü varsa) o kadar saç çıkar. Olduğu yerde çoğalmaz. Ancak alınan yerde çok saç olmasından dolayı gözle fark edilen bir seyrelmeye rastlanmaz.

SAÇ EKİM PROSEDÜRÜ ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ?


Kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar mutlaka bildirilir.
1 hafta önce ASPİRİN ve NON-STEROİD İLAÇLARI kesilir.
5 gün önce GRİP İLAÇLARI kesilir.
1 hafta önce MİNOXİDİL (Regeine ®) kesilir, 30 gün sonra tekrar başlanabilir.
Kontakt lens kullanımı 3 gün önce yasaklanır ( şişlik geçene kadar).
Kan akımını arttırmak için birkaç kez mezoterapi önerilebilir.
Saçlar kısa kestirilmez ( Saçlar klinikte kesilir).
Operasyon öncesi 8 dinlenmiş olmak önerilir.
Operasyon günü kliniğe gelmeden önce saç yıkanır.
Operasyon öncesi saç ve saçlı deriyi etkileyecek losyonlar kullanılmaz.
Şapka getirilir.

SAÇ EKİM SONRASI PROSEDÜRÜ


İLK YIKAMA: Operasyon sonrası ilk gün dinlenilir; baş 2 yastıkla desteklenir. Operasyonun 3. günü klinikte sargı açılır. 7. veya 10. gün İLK YIKAMA mümkün ise klinikte yapılır. İlk 2 hafta, yıkamalarda reçete edilen ŞAMPUAN kullanılır. Ekim sonrası ANTİBİYOTİK ve AĞRI KESİCİ düzenli kullanılır.Operasyon sonrasındaki 3 gün aşağıdaki bazı şeylerden kaçınmak gerekir.
Bunlar; Başı öne eğerek oturmak, ağır işler, spor, aşırı heyecan, stres, cinsel ilişki
SAÇ EKİMİ SONRASI

1.GÜN
Bazı hastalarda yüz çevresinde hafif şişlikler olabilir. Bu 1-2 günde geçer.
2. – 3. GÜN Kabuklar görünür.
1. HAFTA Ekim alanında kızarıklık kaybolur, Kabuklar ilk yıkama sonrası dökülmeye başlar..
2. HAFTA
Kabuklar tamamen kaybolmuştur.
2. – 8. HAFTA
Ekilen saç kıllarının çoğunluğu dökülmüştür. %10 kadarı dökülmeden uzamaya devam eder.
2. - 4. AY Bazı ince saç kılları çıkmaya başlar. Saçların çıktığı yerde hafif sivilcelenme görülebilir.
6. AY Ekilen saç kıllarının çoğunluğu çıkmıştır.
8. – 12. AY Ekim en son halini almış, ekilen saçlar kalınlaşmıştır. Bu dönemde sonuçlara göre gerekiyorsa ikinci seans planlanabilir.

SAÇ EKİMİNDEN SONRA SIKLAŞTIRMA İŞLEMİ EN ERKEN NE ZAMAN PLANLANABİLİR? ALINACAK BÖLGE YETERSİZSE NE YAPILABİLİR?

Sıklaştırma işlemi kişiden kişiye değişir. İlk ekimde ekilecek saha ikiye veya üçe bölünmüş, daha küçük alana daha sık ekim yapılmak kaydı ile ekime karar verilmiş ise 2. ve 3. seanslar 2 ay aralar ile (alınan bölge iyileştikten sonra tekrar saç alımına izin verilen süre) ekim yapılabilir. Ancak ilk seansta tüm ekilen alana eldeki sınırlı sayıdaki greft ekilmiş, diğer seanslarda sıklaştırma planlanmış ise durum değişir. Çünki çıkacak olan saçların halini görmek için en az 6 ay beklemek gerekir. Saç ekiminde eğer saç alınacak bölge sınırlı ise bu noktada hastanın tercihi önem arz eder. Ne demek istedim? Şöyle açıklayayım: Elinizde sınırlı sayıda fidan var ve geniş bir bahçeyi ağaçlandıracağız. Biz ilk seferde ne yapalım da komşular bahçemizi dolu görsün? Ağaçlarımızı önlerde, yol kenarına sıkı sıkı dikip sanki devamı da böyleymiş imajı verelim mi (önleri sık ekmek), yoksa bahçenin mevcut arka saflarından yol kenarına doğru biraz daha ağaçlandırıp, sık aralarla, daha sonraki günlerde aynı sıklıkla yavaş yavaş önlere gelelim mi ( arkadan öne doğru sık ekerek yaklaşım), ya da elimizdeki tün fidanları geniş bahçemize eşit yayalım, gevşek aralıkla ekip bahçede bir şeyler var imajı verip sonraki günlerde arkadan söktüğümüz fidanlarla araları dolduralım mı? Bu soruların cevapları hastanın talepleri ve doktorun önerisi ve becerisi dahilinde cevaplanmalıdır. Her üç yöntem de doğrudur. Seçim ortak karar sonucu olmalıdır. Eğer saç alınacak kısımda sıkıntı yoksa tüm bunları tartışmaya zaten gerek yoktur. İlk seansta mümkün olan en fazla greft ile işlem tamamlanır.

SAÇ EKİMİ ÇOK MASRAFLI BİR İŞLEM MİDİR?

Bu işlem zahmetli bir işlem olmasından dolayı çok ucuz bir işlem değildir. Ancak sanıldığı kadar yüksek bir işlem de değildir. Saç için harcanan kozmetiklerin ücretleri düşünüldüğünde, alınan sonuç ile kıyaslanırsa hasta adına makul bir işlem olduğu kanısındayım. Ancak doktorunuzla görüşülmesi en doğru sonucu verecektir. Mevcut yasalarımız gereği internet ortamında asla fiyat verilmez, reklam yapılmaz, resim gösterilmez. Yukarıda anlatılanların tamamının bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup, cerrahi işlemler hastane ortamında gerçekleştirilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi, Saç Dökülmesinin Nedenleri, Fue Tekniği, Fut Tekniği, Ameliyatsız Saç Çıkarılması, Saç Mezoterapisi, Follikül Transferi, Saçın Dışarıda Çoğaltılması, Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Sık Sorulan Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Onur GÜRBÜZ
Kayseri
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi43 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Onur GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi, Saç Dökülmesinin Nedenleri, Fue Tekniği, Fut Tekniği, Ameliyatsız Saç Çıkarılması, Saç Mezoterapisi, Follikül Transferi, Saçın Dışarıda Çoğaltılması, Saç Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler, Sık Sorulan Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:40
Top