2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanal Tedavisi ve Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #3007 © Yazan Dt.Osman NURSAL | Yayın Mayıs 2009 | 34,260 Okuyucu
Beyazlatma Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Tebrikler , Ofis Tip Beyazlatma İşlemini Başarıyla Tamamladınız,
Artık gülüşünüz çok daha beyaz.
Bu beyaz görüntüyü koruyabilmemiz için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
Hepimizin dişinde dişleri koruyup örten protein pellicule denilen bir tabaka vardır. Bu tabaka artıklar içerir ve beyazlatma işleminde ortadan kaldırılmaktadır. Protein bariyerinin tekrar oluşması genellikle 24 saat sürer. Bu süreç içerisinde bazı renklenme yapan ürünlerden uzak durmanızı istiyoruz.
Aşağıda yasak ve serbest olan yiyecek içecek listesini göreceksiniz. Genel prensip ilk 24 saat beyaz kumaş üzerine leke bırakabilecek tüm yiyecek içeceklerden uzak durmanızdır.

SERBEST OLANLAR

İçecekler: süt, su, sade soda

Meyveler: muz, kabuksuz elma
Beyaz ekmek yada yufka
Sade yoğurt, beyaz peynir, haşlanmış patates
Pirinç, sade makarna
Kremalı pasta
Tavuk yada hindi göğüs (derisiz)
YASAK OLANLAR
Kırmızı şarap, kola, çay, kahve
Renkli tüm meyveler
Ketçap ve hardal
Kırmızı sosların tümü
Soya sosu et sosları
Kırmızı et (hamburger dahil)
Sigara, puro tütünün tüm türevleri
Ruj sürmek

İlk 24 saat diş ve dişetlerinizde ağrı ve hassasiyet olması çok doğaldır. Bunu önlemek için kuvvetli bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz. Majezik veya apranax fort sekiz saatte bir alınabilir.

Beyazlatma sonrası dişleriniz eski rengine geri dönmeyecektir. Ancak zamanla bir miktar sararma olması doğaldır. Bunu engellemek için beyazlatıcı özellikli diş macunları kullanmanızı ve periodik kontrollerinizi aksatmamanızı tavsiye ediyoruz.

Beyazlatma sonrası 6 aylık periodik kontrolleriniz çok önemlidir. Renklenmede geri dönüşüm varsa evde uygulayacağınız pekiştirme tedavileri önerilecektir.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler
Anestezi etkisini kaybedene kadar uyuşmuş dili ve dudağı ısırmamaya dikkat edin. Tedavi sonrası 2 saat hiçbirşey yiyip içmeyin.
Geçici dolgu yapıldıysa o tarafta sert gıdalar çiğnemekten kaçının.
Kullanılan ilaçlar ve işlemler yüzünden tedavi sonrası ve ertesi gün hafif ağrı olması normaldir.
Ağrı kesici kullanabilirsiniz. İlk ağrı kesiciyi işlem bittikten 1.5 saat sonra almanız uygundur. İlaç reçete edildiyse mutlaka düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Özellikle antibiotik titizlikle alınmalıdır. Ağrı 2. günden sonra şiddetle devam ediyor veya tedaviden sonra ağrıda azalma olmuyorsa doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Kanal tedavisi kemiğin iyileşmesidir. Bu iyileşme süreci kişiden kişiye ve dişten dişe değişmektedir. İyileşmenin hızında enfeksiyonun büyüklüğü belirleyicidir.
Kanal tedavisinde %100 başarı dişin tedaviye verdiği cevapla mümkündür. Bazı durumlarda tedaviye cevap alınmazsa diş çekimi gerekebilir.
Tedavi sonrası yerleştirilen geçici dolgu tamamen düşerse mutlaka kontrole gelmelisiniz.
Tedavi sonrası dişte madde kaybı çoksa doktorunuz dişin ömrünü uzatmak için kaplama yaptırmanızı tavsiye edecektir. Vakit kaybetmeden kaplamayı yaptırmalısınız.
Kanal tedaviniz hakkında bilmeniz gereken unsurlar şunlardır :
Renklenme – Kanal tedavisi görmüş dişin bir miktar renk değiştirmesi normaldir. Eğer diş estetik açıdan önemli bir yerde ise beyazlatma işlemi gerekebilir. Hekiminize beyazlatma tedavisi hakkında danışabilirsiniz.
Kırılganlık – Kanal tedavisi görmüş diş, canlılığını kaybetiği için doğal dişlere göre daha kırılgan olur. Bu sebeple gerekli durumlarda diş mutlaka kaplanmalıdır.
Bazen kanal tedavisinde başarısızlık görülebilir ve ağrı devam edebilir. Bunun sebebi ekstra kanallar, kırık kökler, ve çok eğri kökler olabilir.
Ekstra kanallar dişin ana kanallarından dal almış yana doğru uzanan kanallardır bu kanalların temizlenmesi ve doldurulabilmesi imkansızdır.
Eğri kanallar ise kanal eğelerinin mekanik temizliğini zorlaştırırlar çoğu zaman eğeler bu eğri uçlara erişemez ve tam temizlik sağlanamaz.
Bazen de mükemmel yapılmış bir kanal tedavisi aylar, seneler sonra bilinmeyen sebeplerle ağrı yapabilir veya enfekte olabilirler. Sebep ne olursa olsun başarısız kanal tedavisi yenilenmelidir.
Yenileme işlemi aynı aşamaları içerir. Mevcut dolgu sökülür kanallar temizlenir ve tekrar doldurulurlar. Genellikle yeniden yapılan kanal tedavisi daha zor bir işlemdir.
Doktorunuzun detaylı muayenesi sonucunda dişin kurtarılabilme ihtimali değerlendirilir tedavi buna göre planlanır. Bazen de dişin çekimİ tek alternatiftir.
Çekimin dezavantajı, çekilen dişin kaybı telafi edilmezse daha ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Örneğin eklemde ağrılar, periodontal rahatsızlıklar gibi.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanal Tedavisi ve Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Osman NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Osman NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman NURSAL Fotoğraf
Dt.Osman NURSAL
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Osman NURSAL'ın Yazıları
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kanal Tedavisi ve Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Dolguları Aralık 2010
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:35
Top