2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Çekimi,kaplama ve Dolgular Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #3008 © Yazan Dt.Osman NURSAL | Yayın Mayıs 2009 | 347,191 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
DişTedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler (Diş Çekimi,Kaplama ve Dolgular Sonrası)
Kaplama Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler
Diş / dişleriniz porselen kaplamalar için küçültülüp, şekillendirildi. Aldığımız ölçü laboratuarda bir çok aşamadan geçip daimi proteziniz hazırlanacak. Bu genellikle 10 gün kadar sürecektir. Bu bekleme süresince ufaltılan dişlerinizde çok fazla bir hassasiyet olmaması ve dişlerinizin ağzınızda yer değiştirmemeleri için geçici kaplamalar yapıyor ve ufaltılan dişlerinize geçici bir yapıştırıcı ile bunları yapıştırıyoruz.
Geçicileri yaptığımız malzeme plastiğe benzeyen bir materyal. Bu sebeple ne kendi dişinize ne de yapılmakta olan porselene benziyor. Geçicilerle dişinizde birkaç gün soğuk ve sıcakta ağrı olması çok doğaldır. Dişin ufalan kısımlarının iyileşmesi zamanla olur. Dişetlerinizde de bir kaç gün ağrı, kanama hissetmeniz normaldir. Ağrılarınız şiddetleniyorsa ve aşırılaşıyorsa lütfen bizi arayıp durumunuzdan haberdar edin. Geçicilerin bölgesinde ısırmanızda farklılık olabilir. Çünkü ısırışınız değişmiştir. Beynin buna alışması zamanla olur ilk günlerde diliniz de geçici kaplamanızı yadırgayacaktır. Eğer ısırdığınızda yükseklik, diğer dişlerin temas etmediğini hissediyor veya çiğnemede aşırı ağrınız oluyorsa muhtemelen geçici kaplamanızda yükseklik vardır ve mutlaka sizi görüp düzeltme yapmamız gerekir. Böyle bir durumda bizi hemen arayın.
Geçicilerle geçirdiğiniz süreçte dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ;
Geçicinizi yerinden çıkarabilecek yada kırabilecek sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Eğer geçici kaplamanız düşerse diş macunu yardımıyla yapıştırıp acilen bizi arayın. Gerekirse geçicinizi yenileyecek yada tekrar yapıştıracağız. Mümkün olduğunca geçiciyi ağızdan çıkarmadan saklayın. Kaplamasız dişinizde hassasiyet hissetmenizin yanında dişlerde pozisyon değişmeleri de gerçekleşebilir.
Dişlerinizi çok kibarca fırçalayın ve geçici diş bölgesinde diş ipi kullanmayın. Merak etmeyin daimi kaplamanız yapıştırıldıktan sonra tekrar dişipi kullanabileceksiniz.
Geçicilerin rengi, şekli ve formu moralinizi bozmasın daimi kaplamalarınız tamamen farklı, kusursuz ve tam diş renginize uygun olarak hazırlanacaktır.
Dişlerinizin ufaltılıp geçicilerinizin yapıştırıldığı ilk gün sekiz saatte bir Apranax fort yada majezik gibi bir ağrı kesici kullanmanızı tavsiye ederiz. Diğer günlerde de ağrınız oldukça bu ilaçları alabilirsiniz. İlaçlar enflamasyonu azaltıp iyileşmeyi kolaylaştıracaktır.
Geçicilerin yapışkanının sertleşmesi 2 saat kadar sürer bu süre içerisinde lütfen herhangi birşey yiyip içmeyin, ağzınızı çalkalamayın. İki saat sonra bir ağrı kesici alabilir, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Porselenleriniz yapıştırıldıktan sonra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ;
Lütfen iki saat herhangi birşey yiyip içmeyin, ağzınızı çalkalamayın. İki saat sonra bir ağrı kesici alabilir, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. 24 saat çok sert gıdalar tüketmeyin.
Yeni dişlerinize alışmanız birkaç hafta alacaktır. Bu süre içerisinde çiğneme zorlukları ve soğuk sıcak hassasiyeti de hissedebilirsiniz. Eğer bir kaç hafta içinde ağrılarınız geçmez, kendi kendine başlayan şiddetli ağrılarınız olursa lütfen bizi arayın.
Porselenlerin ömrü ağız hijyenine bağlıdır. Özenli bir şekilde dişlerinizi fırçalayın, dişipi ve tavsiye edilirse özel protez dişiplerini kullanınız. Dişetlerinde bir hastalık oluşursa köprülerin ömrü oldukça kısalır.
Herhangi bir sıkıntınızda ve sorunuzda bizi aramaktan çekinmeyin. Lütfen bir hafta sonra kontrol için randevu alın.
Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Dişler çürüğünce yapılabilecek üç tedavi alternatifi vardır.
1. Dişe dolgu yapmak (başlangıç ve orta dereceli çürükler varsa)
2. Dişe kanal tedavisi yapmak (ilerlemiş çürükler varsa)
3. Dişi Çekmek (köklere kadar ilerlemiş çürükler varsa)
Dişte çürük çok ilerlememiş ve dişin canlı dokuları olan damar ve sinirlere ulaşmamış ise dişe dolgu tedavisi uygulanır. Genellikle dolgu gereken diş aşırı ağrı yapmaz, soğuk ve sıcakta kısa süreli hassasiyetle kendini gösterir. Bazen dişteki çürük çıplak gözle görülmeyebilir. Teşhis için ağız içi kameraları, panoromik tüm ağız ve tek diş röntgenleri kullanılmalıdır. Dolgular ağızda yapılabilecek en basit ve ekonomik tedavilerdir. Erken teşhisle yapılan dolgular sayesinde uzun süreli ve maliyetli kanal tedavilerine yada diş çekimlerine gerek kalmaz.
Dolgu tedavisi gören diş uzun yıllar ağızda sorunsuz kalabilir. Dolguların belli bir ömürleri vardır bu yüzden, ideal olanı 8 senede bir dolguların yenilenmesidir. Gelişen teknolojiyle hergün güçlendirilen diş renginde kompozit dolgular eski metal dolguların yerini almaya başlamıştır. Biz de kliniğimizde sadece diş renginde kompozit dolgular yapmaktayız. Kompozitler metal dolgulara göre daha sağlıklı ve estetiktirler.
Dolgular yapıldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler
• Dolgu yaparken genellikle dişi uyuşturuyoruz. Bu sebeple anestezi etkisi geçene kadar dişle birlikte uyuşan dili, dudağı ve yanağı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle çocuklarda buna çok dikkat edin.

• İşlemden hemen sonra yemek yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Ancak doğal dişlerinizde de olduğu gibi dolgu tarafında da çok sert gıdalar çiğnemeyin. (buz, sert şeker, havuç vb..)
• Dolgu sonrasında soğuk sıcak hassasiyeti ilk bir kaç hafta çok doğaldır. Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır. 3 hafta sonunda azalmayan bir hassasiyet, dişte gece ağrıları, kendi kendine başlayan ağrılar, ısırdığınızda yükseklik ve çiğnemede dengesizlik varsa lütfen bizi arayıp bir kontrol randevusu alınız.

• Anesteziyi yaptığımız bölgede veya dolgu sırasında zedelenen dişeti alanında bir kaç gün rahatsızlık olabilir bu da kendiliğinden geçecektir. Tuzlu suyla gargara iyileşmenizi hızlandırır, kullanabilirsiniz.
• Dilimiz çok hassastır en ufak bir farkı hisseder ; yeni dolgunun şekline ve yüzey yapısına alışması için bir kaç gün geçmesi gerekir. Yapılan dolguda dişin kalan miktarı çok önemlidir. Eğer dişin %50 sinden fazlası doldurulmuşsa kalan sağlam diş yapısı çok büyük bir yük altına girer ve zamanla kırılması kaçınılmazdır. Yapılan dolgu dişin %60 ı veya fazlasıysa dolgudan sonra dişe kaplama yapılması gerekir. Porselen kaplama dişi birarada tutar ve sağlamlaştırır. Bu sayede diş ağızda uzun yıllarca sorunsuz ve sağlam şekilde kalır.
Diş çekimi sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Diş çekimi sonrası görülen en yaygın problem; çekim bölgesinde çekimi izleyen bir kaç gün içinde başlayan ağrılardır. Bu ağrının sebebi kan pıhtısının bozulması yüzünden yara yerinde iyileşmenin tam olarak başlayamamasıdır.
Bu rahatsızlığın adı alveolitistir en karakteristik özelliği diş çekiminden 2 gün sonra başlamasıdır. Genellikle ağızda koku, çekim yerinde çıplak kemikle temas hissi oluşur. Tedavisi basittir, yara yeri anesteziyle tekrar kanatılır ve yeni bir pıhtı oluşması hedeflenir. Böyle bir şikayette vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurunuz. Bu sorunu engellemek için yara yerinin bakımı çok önemlidir ve çekim sonrası uyarılar kesinlikle dikkate alınmalıdır.
Uyarılar şunlardır:

• Diş çekildikten sonra doktorunuz kanamayı durdurmak için bölgeye steril bir tampon yerleştirir. Bu tamponu 45 – 60 dakika ısırmalısınız. Kanama hala devam ediyorsa ikinci bir tamponu aynı süre için koyabilirsiniz.
• Çekimden sonra 2 saat hiçbirşey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz. Yara tam olarak iyileşene kadar yumuşak gıdalar tüketmeli, bol bol su içmelisiniz. İçecekleri pipetle içmemeli , alkol ve karbonhidratlı içecekler tüketmemelisin.
• Çekimden sonra bir miktar kanama mutlaka olacaktır endişelenmeyin. Ağzınızı sık sık çalkalamanız yada kanı sürekli tükürmeniz kan pıhtısını bozacaktır bunları yapmamaya dikkat edin ve kanı mümkün olduğunca yutmaya çalışın.
• Sigara içmeniz yara iyileşmesini bozacağından 24 saat boyunca kesinlikle sigara içmemelisiniz. Tavsiye edilen 3 gün sigara içmemektir. Mümkün olduğunca ilk gün ağır fiziksel aktivitelerden kaçının.
• Anestezi etkisini kaybedene kadar uyuşmuş dil ve dudağı ısırmamaya dikkat edin.
• Çekimden sonra hafif bir ağrı normaldir anestezi etkisi geçmeden aspirin harici bir ağrı kesici kullanabilirsiniz.

• Çekim sonrası antibiotik, ağrı kesici veya gargara reçete edilmişse düzenli olarak kullanmalısınız.
• Tuzlu ılık suyla gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapın. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz.
• Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın. Zor çekimleri takiben şişliği önlemek için ilk 24 saat bölgeye 20 dakikalık aralıklarla soğuk uygulayın. 24 saatten sonra ise sıcak uygulayın. Genellikle şişlik 48 saat sürer.
• Çekim bölgesi hariç diğer dişleri düzenli fırçalamaya devam edin. 24 saat sonra çekim bölgesini de kibarca fırçalamaya başlayabilirsiniz.
• Dilinize takılan kemik kenarlarını kök zannedebilirsiniz ama endişelenmeyin kliniğimizde hiç bir zaman çekim sonrası kök bırakılmaz. Çekim bittikten sonra doktorunuz tüm diş köklerini size gösterecektir.
Aklınıza takılan soruları sormakta tereddüt etmeyin. Herhangi bir rahatsızlığınızda lütfen bize danışın. Diş çekimi ile tedavi sona ermez, çekim sonrası oluşan boşluk mutlaka kapatılmalıdır. Aksi taktirde kemik kaybı, estetik bozukluk, dişlerde kayma, diğer dişlerde hasarlar oluşmaktadır.
Kliniğimizde son teknoloji takip edilmekte ve birçok protez seçenekleri sunulmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Çekimi,kaplama ve Dolgular Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Osman NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Osman NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     27 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman NURSAL Fotoğraf
Dt.Osman NURSAL
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Osman NURSAL'ın Yazıları
► Diş Çekimi Sonrası Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi ve Sonrası PDF Dt.Ahmet KURT
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Çekimi,kaplama ve Dolgular Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Dolguları Aralık 2010
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:07
Top