2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İki Yaşında Değişen Çocuğunuz
MAKALE #301 © Yazan Psk.Suzi MİZRAHİ | Yayın Ekim 2007 | 5,411 Okuyucu

Sizi çok güldüren, eğlendiren, çoğunlukla mutlu ve sakin olan çocuğunuz iki yaşına geldiğinde birden bire değişti mi? Onu anlamakta zorlanmaya mı başladınız? O zaman bu yazı tam size göre…

Bir, bir buçuk yıl süren bu süreçte kimi zaman öfke krizleri, kimi zaman çok sık değişen duygu durumları ile karşılaşacaksınız. Hemen hemen her anne baba, çocukları iki yaşına geldiğinde ve belki de biraz daha erken zamanda bu zorlu süreç ile başbaşa kalabiliyor.

Çocuğunuzun iki yaş dönemi ile ilgili bilgiler ve bu süreci en rahat bir şekilde atlatabilmek için sizin yapabilecekleriniz:

İki yaş dönemindeki çocuklar artık kelimeleri rahatlıkla kullanıp, bazı kelimeleri yanyana getirip iki kelimelik cümleler kurmaya başlarlar ama dildeki bu gelişim bile yaşadıkları karmaşık duyguları anlatmaya yetmez. Dünyanın onların çevresinde döndüğünü hissederler, diğer kişilerin kendininkilerden farklı istekleri ve düşünceleri olabileceğinin henüz farkında değildirler. Bu dönemdeki çocuklar, paylasmaz ve sıra beklemezler ve çoğunlukla kendi istekleri doğrultusunda hareket ederler. Ayrıca bir çok olay karşısında olumsuz tavırlar içerisindedirler, çoğu zaman ‘hayır’ kelimesini kullanırlar. Tehlikenin ne olduğunu bilmediklerinden dolayı çocuğunuzu durdurmaya çalışsanız bile size dinlemeyebilir.

İki yaş dönemi çocuklarının duygu durumları sıklıkla değişir. Bir an çok mutlu bir şekilde oynarken, en ufak bir nedenden dolayı öfke krizi geçirebilirler. Bu yaş dönemindeki çocuklar için en önemli unsur tüm dikkatin kendi üzerlerinde olmasıdır. Sizin ilginizi çekebilmek onların en önemli amaçlarındandır. Onlar için olumlu ya da olumsuz ilgi yoktur, sadece ilgi vardır. Bu yüzden ilginizi çekebilmek icin her yola başvururlar.

Önceki bölümü okurken aynen benim çocuğumu anlatıyorsunuz diyorsanız, çocuğunuz iki yaş dönemi özelliklerini göstermeye başlamış demektir. Unutmayın ki çocuğunuz bu davranışları göstererek aslında isyankar ya da agresif olmaya çalışmıyor. Sadece bağımsızlığını belli etmeye çalışıyor. İki yaş dönemindeki çocuğunuzun sinirlenmesinin, bağırmasının, vurmasının, ısırmasının ve öfke krizleri geçirmesinin bir nedeni de dil becerilerinin ihtiyacı olduğu kadar gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Gelişimde bir geçiş süreci olan bu dönem onun için de zor bir dönem.

Çocuğunuzun bu dönemi atlatabilmesi için sizin yapabilecekleriniz;

• Disiplin ve sınırlar çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlar. Çocuğunuz kuralların ne kadar değişebileceğini görmek için sınırları zorlamaya çalışabilir. Böyle bir durumda sizin tutarlı olmanız çok önemlidir. Bunun yanında, anne ve baba olarak kurallarda aynı tutarlılığı göstermeniz, çocuğunuza kuralların esnemeyeceğini öğrenmesinde yardımcı olacaktır.

• Çocuğunuzun anlayabileceği şekilde açık mesajlar vermek kuralları uygulaması açısından önemlidir. Karmaşık mesajlar, kafasının karışmasına neden olur, bu durumda çocuğunuz elinde olmadan kuralları uygulamayacaktır.

• İki yaş dönemindeki çocuğunuz için kendi seçimlerini yaptığını hissetmesi gelişmekte olan bağımsızlık duygusu için önemlidir. Kendiyle ilgili bazı tercihleri onun yapmasına izin verin. Tercih hakkını kullanabilceği şeyleri sizin ona önermeniz gerekmektedir. Bu yolla sınırsız bir bağımsızlık elde etmemiş olacaktır.

• Sizin için önemli olmayan bazı davranışları görmezden gelin, böylece sürekli `hayır` demek zorunda kalmazsınız. Çocuğunuzun sürekli doğru bir şekilde davranmasını beklemek haksızlık olacaktır. Sizin için gerçekten önemli olan davranışları belirleyip çocuğunuzu bu şekilde yönlendirmeniz önemlidir.

• Ebeveynler olarak sizlerin de duygularınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olmanız bu süreç içinde sizin ve çocuğunuzun iletişiminin olumlu olmasını sağlayacaktır. Anne ve babalar tarafından unutulmaması gereken en önemli şey çocuğunuzun sizi ve davranışlarınızı örnek aldığıdır. Çocuğunuzdan nasıl davranmasını bekliyorsanız sizin de benzer şekilde davranmanız gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İki Yaşında Değişen Çocuğunuz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Suzi MİZRAHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Suzi MİZRAHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Suzi MİZRAHİ'nin Makaleleri
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
► Bir Yaşında Hatırlama - Bebeklikte Hafıza Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Değişen Toplumda Kadın Psk.Burçak DEMİRKAN
► Değişen Toplum (Toplumda Değişim) Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İki Yaşında Değişen Çocuğunuz' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şiddet Hayatımızda Mart 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:54
Top