2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boy Uzatma ve Kol - Bacak Uzatma
MAKALE #3027 © Yazan Dr.Hacı KUTLU | Yayın Mayıs 2009 | 19,804 Okuyucu
BOY UZATMAVE KOL - BACAK UZATMA

Boy Uzatmanın Tanımı:

Boy uzaması, büyüme ile birlikte kol ve bacak kemiklerinin uç kısımlarında bulunan büyüme plaklarında kemik oluşumu ile gerçekleşir. Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.

Kol ve bacak ameliyatla uzatılabilmektedir. Boy uzatılması ise gerçekte cerrahi olarak her iki bacak kemiklerinin uzatılmasıdır. Bu uzama esnasında diğer bacak dokuları da birlikte uzayarak kol, bacak ve de boy uzamış olur.

Boy Uzatmanın Tarihçesi:

Kol, bacak ve boy uzatma işlemi yaklaşık 50 yıldır çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir.
İlizarov sirküler fiksatör yöntemi, bilinen en eski ve en yaygın kullanılan yöntemdir.
Bu yöntemde kol yada bacak kemiği cerrahi işlemle kesilerek her iki kemik parçasına 1.5-2 mm çelik teller bir taraftan sokularak diğer taraftan çıkarılmak sureti ile takılır. Bu şekilde en az 8 tel takılır. Bu teller aliminyum, çelik ya da karbondan yapılan (en az 4) halkalardan oluşan fiksatöre tutturularak gerilir. Bu sistemde damar sinir zedelenmesi ve enfeksiyon en önemli komplikasyonlardandır. Ayrıca hasta uyumu ve konforu açısından en sıkıntılı yöntemdir.

Wagner ve De Bastiani yöntemleri Monolateral pin türü fiksatör yöntemleri olup İlizarov yöntemine göre fiksatör kaynaklı komplikasyonlar daha az ve hasta uyumu daha iyidir.
Kemik içine uzayan çivi uygulanması yöntemi hasta uyumu açısından en tercih edilebilecek yöntemdir. Ancak bu sistem her hastaya uygulanamamaktadır. Yeni bir teknik olması nedeni ile eğitim süreci tamamlanmamıştır. Ayrıca uzatma süresince hastanın üzerine basmasına müsaade edilmez ve tekerlekli sandalye kullanması tavsiye edilir. Enfeksiyon gelişmesi durumunda ise işleme devam edilemeyeceği gibi ciddi bir enfeksiyonla da uğraşmamız gerekecektir. Bununla birlikte en pahalı yöntemdir.

HOLYFIX YÖNTEMİ İLE UZATMA:

HOLYFIX Yöntemi 12 yıldır uygulanmakta olan Monolateral pin türü bir öntemdir. Wagner ve De Bastiani yöntemlerinin geliştirilmiş şeklidir.

Yani kemiğe tek taraflı dışarıdan takılan çivilerin HOLYFIX cihazına takılması ile oluşur. Çiviler damar ve sinirin olmadığı, cilde en yakın ve en güvenli bölgeden takılır, ve çiviler kemik içerisinde kalır; karşıya geçmez. Enfeksiyon çok daha azdır ve işlemin tamamlanmasını engellemez. Ayrıca HOLYFIX yönteminin bir parçası olan HOLYPIN sayesinde bu risk minimuma indirilmiştir. HOLYFIX özel aliminyum ve titanyum alaşımından yapılması nedeni ile daha hafif ve MRI uyumludur. Sistem biyomekanik olarak son derece stabil ve güvenli olup tedavi süresince hasta üzerine basarak yürüyebilir. Uzatma işlemi çok pratiktir; hasta tarafından kolayca yapılabilmektedir. Ayrıca HOLYFIX, kemik oluşumunu hızlandıran ve kısalma oluşturmadan kemiğe yük aktaran (dinamizasyon) özel tasarıma sahiptir.


Uzatma işlemi 6 safhadan oluşmaktadır:
1.Muayene ve tetkik
2.Ameliyat
3.Hastanede yatış
4.Uzatma süreci
5.Uzatılan kemiğin güçlenmesi (konsalidasyon)
6.Sistemin çıkartılması

1.Muayene ve Tetkik: Hasta merkez kliniğimizde kabul edilir. Gerekli muayene, görüşme ve ön bilgilendirme yapılır. Radyolojik tetkikler ve ölçümler, diğer gerekli tetkikler yapılır. Radyolojik ölçümler ve tetkiklerle tekrar muayene ve değerlendirme yapılır. Hasta detaylı olarak bilgilendirilir. Ameliyat ve ameliyat sonrası planlanarak ameliyat günü belirlenir.

2.Ameliyat: Hastanın ameliyattan en az bir gün önce hastaneye gelerek ameliyat öncesi tetkikleri yaptırması, hastane ve tedavi ekibini tanıması yerinde olacaktır. Ameliyat genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Buna anestezi doktoru ile hasta birlikte karar verirler.


Ameliyatımız genellikle turnike altında olur ve kansız ameliyat yapılır. Dolayısı ile kanama çokazdır. Hastaya kan verilmesi gerekmez.


KOL-BACAK UZATMA:


Uzatma düşünülen kemik miktarı 5 cm’ye kadar tek seviyeli, 5 cm’nin üzerinde uzatılacaksa iki seviyeli kesi yapılır. Kemik kesilmeden önce kesilecek bölgenin her iki yanına hastanın vücut ağırlığına göre iki veya üçer çivi uygulanır. Uygun HOLYFİX fixatör hazırlanarak uygulanır.

Ameliyat için cilt kesisi her seviye için 3-4 cm olup estetik olarak içerden dikilir ve alınacak dikişler olmaz. Tek bölgeli tek kol-bacak uzatma ortalama 40 dakika, çift bölgeli tek kol-bacak uzatma 60 dakika


BOY UZATMA:

Boy uzatma işlemi her iki bacak uzatma işlemidir. Her iki bacak aynı anda uzatıldığında boy da uzamış olur. Boy uzatma işlemi tek seviyeli (5 cm kadar) 90 dakika, çift seviyeli (10 cm kadar ) 2-2.5 saat sürer.

3.Hastanede yatış: Hastanede tek kişilik odalarda bir kişi refakat edecek şekilde kalınır.
Tek kol yada bacak uzatılacaksa 2-3 gün kalınır. Eğer boy uzatılacaksa 4-7 gün kalınır. Bu sürede tedavi ve sonrası, uzatma işlemi ile ilgili hasta bilgilendirilir. Koltuk değnekleri ile yürüme ve çivi dibi bakımı öğretilir. Hastaya fizik tedavi eğitimi verilerek eksersizleri yapılarak öğretilir. Uzatma işlemi uygulamalı olarak öğretilir.

4.Uzatma Süreci: Uzatma işlemine hastanede başlanır. Uzatma hastaya öğretilerek her uzatma seviyesi için dört eşit parçada (4x0.25mm) günde toplam 1mm uzatır.

Hasta bu süre zarfında evine taburcu edilir. Bu süre zarfında hastamız koltuk değnekleri ile basarak yürütülür. Hasta, uzatma süresince germe, adele ve eklem hareketlerini koruma egzersizleri yapmalıdır. Haftada bir çivi dibi pansumanı yapılması önerilir. 15-30 günlük periyotlarla klinik ve radyolojik radyolojik kontrolleri yapılır.

5.Kemik kuvvetlenmesi (konsalidasyon): Uzatma işlemi tamamlandıktan sonra Uzatılan kemik bölgesinin kuvvetlenmesi ve yük taşıyacak hale gelmesi için geçen süredir.
Bu süre uzatma süresi ile birlikte takribi her cm için ortalama bir aydır. 20-30 günlük periyotlarla kontrollere çağrılı.

6.Sistemin çıkartılması: Uzatma işlemi ve konsalidasyon tamamlanmasını mütakip sistem çıkartılır. Sistem hastanede lokal anestezi altında veya anestezisiz kolayca acısız olarak çıkartılır. Vücutta başka bir materyal kalmaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boy Uzatma ve Kol - Bacak Uzatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hacı KUTLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hacı KUTLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Hacı KUTLU
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hacı KUTLU'nun Makaleleri
► Kol ve Bacak Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Diz ve Bacak Estetiği Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
► Kol ve Bacak Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Huzursuz Bacak Sendromu Fzt.Kaan AKIN
► Huzursuz Bacak Sendromu Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Boy Uzatma ve Kol - Bacak Uzatma' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top