2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mimarlar Odası Proje Kontrol Esasları
MAKALE #3100 © Yazan Osman DOĞAN | Yayın Mayıs 2009 | 6,539 Okuyucu
Mimari uygulama projesi genel olarak 1 / 50 ölçeğinde, bazı özel durumlarda 1 / 100 ölçeğinde ( Aşağıda belirtilen tüm bilgileri kapsayacak şekilde.) ve yapı üretimi aşamasında gerekli olan bütün bilgi ve ölçüleri tam kapsayacak biçimde, İmar kanunu ile ilgili yönetmeliklere uygun olarak çizilir.

MİMARİ PROJE KONTROL FORMU
1. VAZİYET PLANI (1/2000- 1/1000-1/500)
0.00 kotu altına plankote veya yol kırmızı kotuna göre değerleri yazılarak düzenlenecek zemin kotu ile ilişkilendirilmiş. Yapılar birden fazla ise her bina girişi önündeki tretuvar kotu 0.00 kabul edilmiş.
Çatı saçağı ve mahyası üzerine kotları yazılmış.
Vaziyet planında ölçü verilmez. Tasarlanan bina kütlesi dış konturlarıyla ve yerleşme planındaki konumuna uygun olarak gösterilmiş.
Yaya ve taşıt ulaşım aksları, sokak ve cadde isimleri işlenmiş.
Kuzey yönü gösterilmiş.
2. YERLEŞİM PLANI
1/1000- 1/500- 1/200 Kadastro ve imar sınırları çaplarına uygun olarak yerleşme planı üzerine işlenmiş.
Blokların zemine oturma alanları çizilmiş. Üstteki çıkmalar nokta nokta işlenmiş.
Blok köşeleri, arsa içi servis yolları, istinat duvarları, meyil, rampa, merdivenlerin başlangıç ve bitiş noktaları, servis avluları kotlandırılmış.
Blokların; parsel sınırlarına, röper noktalarına uzaklıkları anlaşılır şekilde ölçülendirilmiş.
Otopark yönetmeliğine uygun olarak parsel içinde düzenlenen otopark yerleri belirtilmiş, ölçülendirilmiş. Pafta kenarına otopark alanı ihtiyacı hesabı yazılmış. Aynı çizelgeye taks/ kaks alanı ve sığınak hesabı eklenmiş.
Blokların dışına blok dış boyutları yazılmış.
Birden fazla blok var ise: Bloklar kodlandırılmış (isimlendirilmiş). Blok kodları için A;B;n şeklinde harfler, aynı blokların tekrarında A-1, A-2, A-n şeklinde harf ve rakam tercih edilmiş.
Binanın parsel sınırlarına kadar iki kesit çizilmiş.
3. PLANLAR
İhtiyaç programının tam olarak gerçekleştiği benzer katların biri ile diğer katların tümü çizilmiş. Tekrar eden katlar için açıklama yazılmış.
Her kat planında kesit geçirilen yerlerden kesit çizgisi ve bakış yönü gösterilmiş.
Bitişik binalarda dilatasyon derzleri her katta gösterilmiş.
Bacalar ait oldukları ve devam ettikleri katlarda eksiksiz gösterilmiş ve ölçülendirilmiş.
Her mahallin içine, mahal ismi ve net m² yazılmış.
Modüller ve inşai akslar belirtilmiş. Kesişme noktaları belirtilmiş. Taşıyıcı, aks sistemi statik projeye uygun harf ve sayılarla (koordinat sistemi esaslarına göre x ekseni üzerinde harfler, y ekseni üzerinde sayılar olmak üzere) belirtilmiş.
İnşai elemanlar, kolon, perde, duvar pano ve benzeri ayrı çizim teknikleri ile çizilmiş ve gerçek boyutları gösterilmiş. İçleri koyulaştırılmış veya taranmış.
Bütün hacimler, birbirini aynen tekrarlayan hacimlerin biri ihtiyaç programına göre ölçekli olarak tefriş edilmiş. Çamaşır-bulaşık makinesi, şofben, termosifon vb cihaz yerleri gösterilmiş. Islak hacimler tefriş edilmiş veya ek tefriş paftası konmuş. Islak hacim tefrişlerinin aksları duvara göre ölçülendirilmiş.
Süzgeç yerleri, döşeme kaplaması malzemelerinin derz yerleri belirtilmiş.
Merdiven ve rampaların çıkış yönü işaretlenmiş, başlangıç ve bitiş kotları yazılmış. Her kata ve her farklı kota kot verilmiş.
Merdiven ve sahanlık aksını gösteren çizginin basamakları kestiği noktalar çıkış yönünde numaralanmış ve bu çizgi en son basamakta ok ucu olarak bitirilmiş, korkuluklar çizilmiş. Merdiven ve sahanlık boyutlarının ölçüleri verilmiş.
Esas giriş önü tretuvar kotu 0.00 kabul edilerek, döşemelerdeki bütün kot farklarına ait değerler kaba yapı kotu olarak ayrı ayrı gösterilmiş.
Asansör ve monşarjlar kapasitelerine uygun olarak belirlenmiş, ölçülendirilmiş. CE standartlarına göre (1.9m x2m ve derinliği 1.4 m) asansör boşluğu makine veya elektrik avan ön projesine uygun olarak ayarlanmış, ağırlık - taşıma kapasitesi veya kaç kişilik olduğu içine yazılmış.
Bütün doğramalar detayına uygun olarak çizilmiş, açılan kanatları belirtilmiş, orta aksında en ve yükseklikleri (örn:K4 90/220 gibi) gösterilmiş.
Mahallerin duvar, döşeme, tavan malzemesi belirtilmiş.
Planlarda kolon ve duvar gösterimi ısı yalıtım projesine uygun olarak çizilmiş.
Tavandaki kirişlerin, nervür veya kasetlerin izdüşümü nokta nokta gösterilmiş (ifade edecek kadar bodrum katta) ve 1/50 ölçekli inşaat mühendisinin parafını içeren kalıp planı eklenmiş.
Çarpık, eğri imalatların gerçek ölçüleri hesaplanarak üzerlerine yazılmış.
Çatı planı çizilmiş, 1-meyiller 2-su toplama yerleri 3-dereler 4-asansör ve tesisat çıkıntıları 5-bacalar 6-çatı çıkış delikleri gösterilmiş ve kotlar verilmiş. Çatı planında çatı konstrüksiyonu gösterilmiş.
DIŞ ÖLÇÜ: Dıştan bina cephesine doğru, 1-blok toplam ölçüsü, 2-taşıyıcı akslar, 3-bina hareketleri, 4-doluluk boşluk (pencere, kapı vb.) ölçüsü verilmiş.
İÇ ÖLÇÜ: Her hacimde iki ölçü çizgisi ile gösterilmiş. 1. çizgide, hacmin net en veya boyu kaba yapı (duvar gövdesinden duvar gövdesine) verilmiş. 2. çizgi üzerinde kapı, pencere, kolon ve benzeri elemanların genişlikleri ile duvar üzerindeki yerlerinin komşu duvara uzunlukları yazılmış.
İmar yönetmeliğine göre yangın dolabı ve yangın su deposu işlenmiş
Mutfakta çift baca gösterilmiş. (bir baca aspiratör, bir baca doğal gaz ve şofben için)
Makine dairesinin (min. 7.5 m²) çizilmiş, ölçülendirilmiş.
4. KESİTLER
En az iki kesit çizilmiş. Biri merdivenden ve girişten, diğeri yapının özelliği olan yerinden (ıslak hacim, balkon, kapalı çıkma) en çok bilgi verecek şekilde çizilmiş.
Kesitin geçtiği yerdeki mahallerin ismi ve kotları yazılmış.
Kesite giren taşıyıcı elemanların aksları verilmiş.
Pencere altı dolu kısımların malzeme açılımı yapılmış. Kiriş bitişi , duvar dolgusu, ayrı ayrı kotlandırılmış. Parapet denizlik detaylarına uygun olarak çizilmiş. Duvar malzeme açılımları ısı yalıtım projesine uygun olarak verilmiş.
Çatı konstrüksiyonu gerçek şekil ve ölçüleri ile detaylarına uygun olarak çizilmiş. Kullanılan bütün malzemelerin isim ve ölçüleri ile çatı eğimi yazılmış. Sistem ve imalat detaylarına, ısı yalıtım projesine uygun çizilmiş, malzeme açılımları yazılmış.
Bodrum duvarlarında ve temelde ısı ve su yalıtım sistemi açıklanmış.
Kazan dairesi bacası gösterimi yapılmış.
Kesitlerde görünüşe giren kısımlar şematik olarak çizilmiş.
ÖLÇÜ: Bina içinde 3 ölçü çizgisi üzerinde bina cephesinden içe doğru 1. çizgide doluluk boşluk 2. çizgide kiriş döşeme kalınlığı 3. çizgide döşeme üzerinden döşeme üzerine kat yüksekliği ölçüsü verilmiş.
5. GÖRÜNÜŞLER
Yapı tek blok ise dört görünüşü de çizilmiş. Birbirinin aynı olan görünüşler çizilmemiş. Bitişik düzendeki yapıların görünen cepheleri çizilmiş. Yapı birkaç bloktan oluşuyorsa yapının mimarisini açıklayan tüm görünüşler çizilmiş ve bulundukları farklı düşey düzlemlere göre farklı çizim tekniği ile gösterilmiş.
Doğal zemin nokta nokta, öneri zemin devamlı çizgi ile gösterilmiş ve her ikisine ait gerekli kodlandırma eksiksiz yapılmış.
Zemin çizgisi altında kalan yapı kısmının dış hatları kesik çizgilerle belirtilmiş, kotlandırılmış.
Kullanılan dış duvar kaplama malzemeleri yazılmış. Cephedeki hareketler gerektiriyorsa not yazılmış.
Yağmur olukları ve inişleri gösterilmiş.
Kapı ve pencere görünüşleri detaylarına uygun olarak çizilmiş ve açılan kanatlar işaretlenmiş.
Saçaklar, balkonlar, döşeme-denizlik-lento altı, kalkan duvarlar, oluk, mahya, baca ve çıkıntılarına kot verilmiş.
Plan ve kesitlerde gösterilmeyen ölçüler yazılmış. (Saçak kalınlığı, balkon korkuluğu yüksekliği, konsollar, söveler vb.)
6. PROJELERE ÖLÇÜ VERİLMESİ
Projelerde yer alması gereken en az ölçüler yukarıda belirlenmiştir. Gerekli görülürse projesini tanımlayabilmek üzere daha fazla ölçü verilebilir. Projelerde verilen ölçülerin doğru, birbirleri ile tutarlı olması esastır. Bu nedenle, projelere ölçü verildikten sonra birbiri ile (her mahalde toplam ve alt eleman ölçülerinin, plan-kesit-görünüşler arasında) tutarlı olması kontrol edilmiş.
7. PROJE DENETİMİNDE İSTENİLEN BELGELER
1-İmar Durumu (En son 1 yıla ait)
2-Resmi Röperli Kroki (Yok ise harita müh onaylı belge)
3-Tapu:
*İmar durumu ve aplikasyon krokisi eksik olan projelerin ön kayıtları yapılmamış.
*Uygulama projelerinin onaylandığı aşamada ilk bakılan projenin de gelmesi esastır.
*Uygulama projeleri 5 takım onaylanmış.
*İmar yönetmeliğine vb. yönetmeliklere uygun olmayan projeler onaylanmamış.
8. BİNA APLİKASYONU PROJE UYGULAMA ESASLARI
Yapının yapılacağı arsaya ait Kadastro Müdürlüğünce hazırlanan aplikasyon krokisi ve zeminde gösterilen köşe ve kırık noktalarının aplikasyon krokisinde belirtilen değerlere uygun olarak gösterilip gösterilmediği kontrol edilmiş.
NOT: Bina aplikasyonu krokisini düzenleyen proje müellifi, parsel köşelerinin zemindeki konumundan, bina köşelerinin arsaya doğru aplike edilmesinden, bina subasmanı kotunun doğruluğundan sorumludur.
Zeminde sınırları işaretlenen ve doğruluğu kontrol edilen arsa içine vaziyet planına uygun olmak koşulu ile, binanın köşe noktaları, ülke koordinat sistemine göre koordinatlandırılmış. Proje ölçüleri ve bina alanı hesaplanarak projeye uygunluğu doğrulanmış. Temel kazılmadan önce köşe noktaları zemine aplike edilir ve siyah kotları verilmiş. Proje müellifi mimar ile birlikte kazı kotu belirlenmiş. Temel kazıldıktan sonra bu noktalar yine aplikasyon değerlerine göre temel çukuru içine hassas bir şekilde aplike edilmiş.
Binanın subasman kotu belirlenmiş, inşaat subasman düzeyine gelince idaresince onaylanan kota göre kontrol edilmiş, ayrıca inşaatın bu düzeyinde binanın yatay kanunu ölçülerek projesindeki boyutlara uygun olup olmadığı kontrol edilmiş ve aykırılıklar varsa giderilmiş.
Düzenlenen aplikasyon belgesinin arka sayfasında verilen taahhütnameyi her müellif kabul etmiş ve imzalamış. Taahhütnamesi eksik olan belge geçerli sayılmaz.
Aplikasyon krokisinde:
• Parsel köşe koordinatları (x,y,z)
• Parselin çekme mesafeleri
• Parsel ölçüleri
• Bina köşe koordinatları (x,y,z)
• Bina ölçüleri
• Parsel ve bina aplikasyonunun yapıldığı yer kontrol noktaları ve koordinatlar gösterilmiş.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mimarlar Odası Proje Kontrol Esasları' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:12
Top