2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutfağa Dair Pratik Bilgiler - Kilonu Kontrolet Rozetleri - Şok Diyetlere Dikkat
MAKALE #3104 © Yazan Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT | Yayın Mayıs 2009 | 5,628 Okuyucu
Hazırlama ve pişirme sırasında besinlere uygulanan işlemler, besinlerin besleyici değerini artıracağı gibi yanlış uygulamalar sonucunda besin kayıpları ile besinlerin kalitesi de düşebilir. Günlük hayatta pratik uygulayabileceğiniz birkaç doğru pişirme tekniğini sizlerle paylaşacağım.

· Evinizde yaptığınız ekmek, çörek ve kurabiye yapımında hamurun mayalandırılması gıdaların besin değerini artırır, maya yerine kimyasal kabartıcılar(kabartma tozu ve karbonat) kullanımı ise gıdaların besin değerini azaltır
· sokak sütçüsünden alınan süt fazla kaynatıldığında vitaminleri azaldığından kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra altı kapatılmalıdır.
· Yumurta, süt, yoğurt, peynir, tahin ve pekmezle yapılan tatlıların besleyici değeri, un, yağ ve şeker kullanılarak yapılanlardan çok daha besleyicidir.
· Salata yapılırken çok ince doğranmamalıdır. Metal değmesinde yeşil yapraklı sebzelerde vitamin kaybı oluşur.Salata yapıldıktan sonra uzun süre bekletilmemelidir.
· Tarhana ve sebzeler (yeşil fasulye, bamya) güneşte kurutulduğunda vitamin değeri azaldığından gölgede kurutulmaları gerekir.
· Yoğurdun suyu riboflavin kaynağı olduğundan suyunun dökülmemesi gerekir.
· Sütlaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılara şekeri, inmeye yakın atılmalıdır
· Yemeğin yağı fazla kavrulmamalıdır, fazla kavrulduğunda yağ yanar, vitamin ve enerji değeri azalır, sağlığa zararlı duruma gelir. Kızartma yağı birden fazla kullanılmamalıdır.ayrıca bitkisel yağlar e vitamininden zengindir fakat her yapılan kızartmada e vitaminin yüzde 11 oranında kayba uğrayacağını da unutmamak gerek.
· İyi yıkanmamış sebzelerden parazit ve mikroplar vücuda girebildiği için özellikle yeşil yapraklı sebzelerin ıslatma suyuna bir miktar sirke dökülmeli, çok iyi yıkanmalıdır
· Dondurulmuş sebzeler pişirileceği zaman çözündürülmesi için bekletilmemeli, direk pişirilmelidir aksi halde mikroorganizma faaliyeti hızla artacaktır
· Pilav yaparken pirinçin sıcak suda bekletilmesi yada kavrulması besin değerini azaltır.
· Makarnanın haşlama suyunun dökülmesi vitamin kayıplarına sebep olur.

KİLONU KONTROL ET ROZETLERİ HAKKINDA:
Kilo ile ilgili her beslenme desteği yada tedavi desteği yasal olarak diyetisyenler tarafından yapılmaktadır.Bizler 4 yıl boyunca bunun eğitimini alıyoruz bilimsel araştırmalar yapıp okul bitiminde andımızı içiyoruz. Amaç etik kuralları çerçevesinde bilimsel temellere dayalı doğru tedaviyi uygulamaktır.

Daha popüler bir konu olduğundan dolayı kilo verme üzerine konumsak istiyorum burada. İnsanların talebini ilgisinin yoğunluğunu düşünürsek kilo verme sektörü büyük bir pastayı teşkil etmektedir. Ve herkes bir şekilde bu pastadan pay kapma çabasına giriyor.

Yakalarında rozet taşıyan bazı insanlar hakkında yorum yapmak istiyorum. Ben bu insanlardan bazıları ile tanıtsım konutsum hatta toplantılarına bile gittim..amacım nedir ne yapıyorlar öğrenmekti. Gördüğüm tamamen bir hüsrandı. Beslenme bilimi ile ilgisi olmayan kişilerle karsılaştım.

Ne günlük alınması gereken kalori hesabından haberleri vardı nede 30 gram peynirdeki kalsiyum oranından..Hatta karaciğeri korumak adına ne kadar surede kaçar kilo verilmesi gerektiğini bilmiyorlardı.

Amaç belli ürün satışı ve kar etmek,satılan ürün içindeki selenyum miktarının bir kişinin günlük ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı değil.. Tabı ki burada biraz da halkımıza bilinçli olmak düşüyor. Çünkü bu tarz alışverişler hayatın her döneminde kişinin karsısına çıkabilecek bir durumdur. Kişinin son derece dikkatli bilinçli olması büyük önem teşkil etmektedir.


ŞOK DİYETLERE DİKKAT
Diyet demek eşittir kısıtlama demek değildir. Diyet kişinin ihtiyacı olan besin öğelerinin ve besın gruplarının kişiye YETERLİ VE DENGELİ verilmesi demektir. Çoğu kişi özellikle bayanlar diyet kelimesini duydugu anda bile ürperirler. Neden ? çünkü popüler magazın kulturu maalesef ınsanları sıfır beden olmaya ıtmekte ve bunun bedelınınde ac kalınması gerektıgını işlemektedır.. gazetelerde dergılerde televızyonlarda bir sürü dıyet lıstesı görüyorum bende sizler gıbı.genelde tek tip besine dayalı diyetler oluyor bunlar.. sizlere 1 haftada 5 kılo verdırmeyı hedeflıyorlar.. insana harika dedırtıyor degıl mi… cok cekici gelıyor 1 haftada 5 kilo.. peki bu 5 kilonun sizlere 10 kilo olarak gerı donmeyecegının garantısını verıyorlar mı??? Tabıkı de hayır.. istersenız soyle anlatayım. Bu tarzda şok diyetler kişi sağlığı uzerınde tehlıkleli sorunlara yol acabilir..nasıl mı?
  1. diyet mutlaka kişiye özeldir ..kişinin bıyokımyasal , antropometrik ve fızıksel bulgularına gore dıyet hazırlanır
  2. diyetin yaklasık olarak yuzde 30 u yagdan olumsalıdır. Yani sıfır yag tuketmek kişiyi yağdan kilo verdırtmeyecegı gibi yaglanmasını da arttıracaktır.. sız kılo verdıgınızı sanacaksınız oysakı kaybettıgınız tek agırlık su olacaktır ki unutmayın şişman ınsanların su oranları zaten düşüktür ve hayat kaynagı olan suyunu ıyıce bosaltmaya baslamıs olacaktır. Buda yasam kalıtesını en aşagıya düşürmek demektır bır nevi,
  3. eğer aılenızde koroner kalp hastalıgı dıyabet barsak sorunları hıpertansıyon gıbı kronık hastalık oykulerı varsa eger bu tıp sok dıyetlerle sızde bu hastalıklara yakalanma rıskınızı yuzde 50 arttırıyorsunuz demektır
  4. mucize dıye bırsey yoktur..sız bu kıloları nasıl zaman ıcınde aldıysanız vermek ıcınde bellı bır zamana ıhtıyacınız oldugunu unutmamalısınız.
  5. kılo kaybı demek yag kaybı demektır vucut suyununzdan yada kasınızdan kaybedıyorsanız bu tamamen yalancı kılo kaybıdır ve sız eskı beslenme programınıza dondugunuz zaman mutlaka su ve kas kaybınıda yag artısı olarak gerı alacaksınız.
Insan metabolizması cok akıllı bır sısteme sahıptır..onu kandırmak pekde mumkun degıldır.. şok dıyetlerle vucudunuzu kandırmıyor hatta ve hatta onu uyarmıs oluyorsunuz.. zor gunler gelıyor depo yapma zamanı dedırtıyorsunuz ve vucut yogun bı alcık sonucunda tamamen yag depolamaya endekslı calısıyor..işte bu yuzdendır kı ınsanlar bes kılo verdım on kılo aldım dıye yakınırlar. Bu nedenle sakın ola sarlatan dıyetler dedıgım sok dıyetlerden medet ummayın.bılınkı bu tarz dıyetler sızlere yarar degıl ancak zarar verecektır.. herkese saglıklı gunler dılıyorum..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutfağa Dair Pratik Bilgiler - Kilonu Kontrolet Rozetleri - Şok Diyetlere Dikkat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze KAÇAR BOZKURT Fotoğraf
Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
Antalya
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un Yazıları
► Pratik Diyetetik Tarifler Dyt.Güler ENGİN
► Diyabette Güncel Bilgiler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mutfağa Dair Pratik Bilgiler - Kilonu Kontrolet Rozetleri - Şok Diyetlere Dikkat' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlılık Beslenmesi Kasım 2007
► Kanser ve Beslenme Ekim 2007
► Yeşil Çay Eylül 2007
► Ramazan Ayında Beslenme Ağustos 2007
► Beslenme ve Sağlık Ağustos 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top