2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göğüs Büyütme Estetiği
MAKALE #3121 © Yazan Dr.Güner UYSAL | Yayın Haziran 2009 | 5,883 Okuyucu
Göğüs Büyütme ameliyatı, tipik olarak az gelişmiş göğüslerin veya doğum sonrası küçülmüş, hacmi azalmış Göğüslerin Büyütülmesi için uygulanır. Ayrıca iki meme arasındaki bariz büyüklük farkının düzeltilmesi ya da doğuştan meme gelişim bozukluklarının giderilmesinde kullanılır.

Göğüs büyütmenin bu gün için en sağlıklı ve başarılı yöntemi silikon protezler. Silikon protez ile meme büyütme ameliyatı tüm dünyada en çok yapılan ve hastaları en çok memnun eden ameliyatların başında gelmektedir.

Sık sorulan soru Göğüs büyütmek için kulanılan ilaçlar. Ancak hormonal olmayan hiçbir ilacın Göğüs Büyütmesi söz konusu değildir. Bu tür ilaçlar ya hiç işe yaramayan para tuzaklarıdır, ya da hormon içeriyordur. Hormonların kontrolsüz kullanımı kanserler başta olmak üzere bir çok sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yine serum ya da yağ enjeksiyonu da Göğüs Büyütmek için sorulan sorulardan. Bir günlük Göğüs Büyütme isterseniz serumla Göğüs Büyütmek mümkün ancak henüz kalıcısı yok. Yağ enjeksiyonları ise bazı durumlarda sınırlı miktarda olabilir ancak protez kadar kontrol edilebilir, etkili ve güvenli olduğu söylenemez. Kısacası Göğüs Büyütmenin en etkili ve güvenli yolu silikon protezlerden geçiyor.

Silikon protezlerin bir çok çeşidi mevcut. Yapı olarak 1 mm\'lik silikon bir kılıfın içinde kıvamları itibarıyla akışkan ya da akışkan olmayan yoğunlukta silikon jel ya da serum bulunan torbalar şeklindedir.

Silikon protezler şekil olarak; yuvarlak, damla şekilli, anatomik veya asimetrik tabir edilen şekillerdedir.

Silikon protezin dış yüzeyi; düz ya da pürtüklü olabilir, pürtüklü yüzeyin kontraktür oluşturma riski daha azdır. Kas üstü yerleşimler için pürtüklü yüzeyli silikon protezleri tercih etmek gerekir, düz yüzeyli protezler ise kas altı için uygundur, düz yüzeyli protezlerin avantajı ameliyat sonrası manipüle edilebilmeleri ve %10-20 oranında daha ucuz olmalarıdır.

İçine serum doldurulan silikon protezleri koltuk altından koyarak memede hiç iz oluşturmamak mümkündür ancak sadece kas altına konabilir.

İçi silikon Jel dolu protezler kıvam olarak meme dokusuna daha yakındır ve dokunma hissi daha doğaldır ancak sadece meme altı ve meme başı çevresinden konabilir. Yeni jenerasyon silikon protezlerin içinde akışkan olmayan ve şekli bozulmayan tarzda silikon jel vardır.

Şu şekil protez daha iyidir denemez. Her biri değişik durumlar için uygundur ve hepsi güncelliğini korumaktadır. Göğüs Büyütme ameliyatlarında başarı, ameliyat sonrası memenin ne kadar doğal göründüğüne ve sonuçların ne kadar uzun süreli olacağına bağlı. Protez seçiminde sizin istediğiniz meme ölçüleri dikkate alınırken, meme ve göğüs kafesinizin yapısı ve orantıları da göz önünde bulundurulur ve size en uygun büyüklükte ve şekilde protez hesaplanır.

Cerrahi teknik

Göğüs büyütme ameliyatı olmak isteyip te, silikon protezlerin cinsi, ameliyat çeşitleri hakkında çeşitli yerlerde farklı yazılar okuyup eminim kafanız çok karışıyordur. Her hekim kendine göre üstün bulduğu, kendi yaptığı operasyon veya kullandığı protez cinsini öne çıkarıcı bilgiler veriyor. Pratikte hiç bir tekniğin ya da protezin birbirine mutlak üstünlüğü yoktur ve şu daha iyidir denemez. Herbir tekniğin birbirine göre üstünlükleri ve dezavantajları vardır. Kullanılacak teknik, hasta istekleri ve hastanın anatomik yapısı, memenin durumuna göre doktorunuzun tercihine dayanır. Aşağıda size bu konularda elimden geldiğince tarafsız ve kategorik bilgiler vermeye çalışacağım.

Göğüs Büyütme ameliyatında cerrahi teknikler protezin konacağı yer ve giriş yerine bağlı olarak değişmektedir.

Silikon Protez;

1- Göğüs dokusu altına (subglandular)

2- göğüs kası zarı altına(subfasyal)

3- göğüs kası altına yerleştirilebilir (submuskular ya da subpektoral)

En sık kullanılan giriş kesileri ise;

1- Göğüs alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgeden yapılan meme altı kesisi veya

2- Göğüs başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisi.

3- Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir.

Meme altı kesisi,

Meme dokusuna hiç dokunmadan kas üstü, kas altı veya kas zarı altına protez yerleştirilebilir. Meme dokusuna ve süt kanallarına dokunulmaması nedeniyle enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü riskini azaltır. En büyük dezavantajı zamanla çok belirginliği kalmasa da kalıcı bir iz olmasıdır.

Göğüs başı çevresi kesisi,

Göğüs altı kesisine göre izin belirgin olma olasılığı çok daha azdır ve derinin ince ve renkli olması nedeniyle buradaki izler farkedilmezler. En önemli dezavantajı süt bezleri ve kanallarının kesilmesi nedeniyle burada yaşayan bakterilerin protezi düşük düzeydede olsa enfekte etme olasılığı ve enfeksiyona bağlı kapsül kontraktürü olasılığını artırmasıdır. Meme başı çevresi kesisi meme başında kalıcı his bozukluğu yaratmaz, süt bezleri ve süt kanallarının en fazla %20 sini etkiler ve doğum sonrası süt vermeyi engellemez. İz konusunda hassas olup, jell dolu silikon protez isteyenler için önerilir.

Koltuk altı kesisi,

Göğüsünde hiç iz istemeyenler için ideal kesi yeridir. Koltuk altı kıvrımında yapılan 1,5 cmm lik kesi zamanla hiç iz bırakmamaktadır. Dezavantajı sadece serum dolu protezler kullanılabilir ve sadece kas altına konabilir.

Yuvarlak silikon protezler; daha çok kas altı için uygundur ve meme üst kısmında dolgunluk isteyenler için idealdir. Düz yüzeyli ya da pütürlü olabilir, yine serum dolu veya jel dolu olabilir.

Şekilli (damla)silikon protezler ise kas üstü yerleşimler için uygundur ve alt kısmı daha dolgun ve doğal görünüm için idealdir. Yine dar göğüs kafesinin olduğu durumlarda asimetrik şekilli silikon protezler daha iyi sonuç verir.

Serumlu protezler; Memesinde veya çevresinde hiç iz istemeyenler için idealdir, koltuk altından 1,5 cm'lik bir kesiden ya da göbek deliğinden( çok sık kullanılmaz) konulabilir. Dokunma hissinin jel protezler kadar iyi olmaması dışında oldukça iyi sonuçlar verir. Kapsuler kontraktür riski en az olan protez cinsidir.

Kas üstü yerleşim Planı(subglandular): Bu alana yani hemen meme dokusunun altına yerleştirilecek silikon protez mutlaka anatomik ya da damla olarak tanımladığımız protez olmalıdır. Yuvarlak protezler doğal durmayacaktır.

Avantajları;

1- Protez çok çabuk oturur ve doğal görünüm çok kısa bir sürede elde edilir,

2- Kas altına göre daha küçük protez konarak daha büyük görüntü elde edilebilir,

3- Ameliyat sonrası ağrı daha az olur ve ağrılı dönem daha kısa sürer,

Dezavantajları;

1- Protez meme dokusu gibi davrandığından zaman içinde memede sarkma görülür.

2- Meme dokusu az olanlarda zamanla protez hissedilir, kenarları belirginleşir, görünür hale gelir.

3- Kapsüler kontraktur dediğimiz silikon proteze karşı gelişen reaksiyon daha fazla sıklıkla görülür.

4- Bu plana ulaşım sadece meme başı veya meme altından yapılan kesi iledir.

Kas Zarı altı yerleşim planı;

Bu plan hem bazı kas altı yerleşim planı avantajlarına, hemde meme dokusu altı yerleşim planı avantajlarına sahiptir. Kas zarı ince bir zar olmasına rağmen oldukça sert ve kolay genişlemeyen bir yapıdır. Bu nedenle protezin farkedilmesini önlediği gibi memenin sarkmasına da neden olmaz. Protezin sarkmaya katkısının en az olması için kas üstü protezlerde en iyi yerleşim alanı kas fasyasının yani kası örten zarın altıdır. Kas fasyası altına konan protezlerde kapsul kontraktürü görülme sıklığı da daha azdır.

Bu planın dezavantajı, buraya konacak silikon protezler sadece meme başı ya da meme altı kesisi ile konabilir.

Kas altı(subpektoral) yerleşim planı;

Avantajları;

1- Göğüs dokusu hiç yok denecek kadar az olanlarda bile protezin farkedilmesi zordur,

2- Kapsuler kontraktürün görülme olasılığı en az olan yerleşim planıdır.

3- Göğüs sarkmasına neden olmaz,

3- Koltuk altından yapılan 1,5 cm' lik kesiden bu plana protez koymak ve memede hiç iz oluşturmamak mümkündür.

Dezavantajları;

1- Operasyon sonrası daha ağrılıdır ve ağrılı dönem daha uzundur,

2- Kol hareketleri memenin görünümünü daha fazla etkiler,

3- Silikon protezin ve memenin oturması ve doğal görüntünün oluşması için belli bir süre geçmesi gerekir.

Son zamanlarda dual plan ya da yarı kas altı plan dediğimiz yerleşim planı daha fazla öne çıkmıştır. Bu yerleşim planı hem protezi daha iyi örterken, aynı zamanda memenin kol hareketlerinden etkilenmesini azaltmaktadır. Yine memenin doğal görünümüne kavuşması daha kısa sürmektedir.


Yukarıda size ameliyat teknikleri, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Tüm bunlar içinde benim tercihlerim;

1- Hasta eğer memede hiç iz istememe konusunda kararlı ise ve meme yapısı da uygunsa; koltuk altı girişi ile serumlu protez.

Bu uygulamadan memnuniyet oranı oldukça yüksek, ikinci kez daha fazla büyümesini isteyen hastalar yine aynı teknik ile yapılmasını istiyor. Devam eden kontrol ve muayeneler sırasında benim edindiğim izlenim ise; şekil olarak son derece doğal bir görüntü elde edilmekte ancak protez jell protezlere göre daha fazla hissedilmekte.

2- Hasta memede iz konusunda hassas ancak protezin de kesinlikle hissedilmemesini istiyor, doğal bir dokunma hissi istiyor ise Memenin durumuna bağlı olarak, meme başı çevresi kesisi ile kas fasyası altına ya da yarı kas altı yerleşim(dual plan) planını tercih ediyorum. Seçtiğim protez cinsi ise daha çok damla protez oluyor. Bazen hastalar daha yuvarlak görünümü tercih ediyor, bu durumda da yarı kas altı yerleşim planına yuvarlak protez koyuyorum.

Bu uygulamadan memnuniyet oranı da oldukça yüksek ve yapılan operasyonlar içinde sayı olarak en büyük grup bu grup. İz, şekil veya dokunma hissinin doğallığı konusunda şikayet olmamakta.

3- Eğer hasta iz konusunda hassasiyet göstermiyorsa, meme altı kesisini tercih ediyorum. Bu girişin en büyük avantajı operasyonun en kolay ve kısa sürede gerçekleştirilebilir olması, daha fazla hakimiyet sağlaması. Meme dokularına dokunulmaması ve enfeksiyona bağlı kontraktür riskinin olmaması da artı avantajlardan. Kas altı ya da kas üstü, ya da kas zarı altı tüm yerleşim planları ve tüm protez çeşitleri için en kolay ameliyat yolu meme altı girişi. Tek dezavantaj olan iz ise zamanla solup ince bir çatlak şeklinde görünecektir.

Ameliyat sonrası takiplerde genel izenimim iz konusunda hiç şikayet edilmemesi ve memnuniyet derecesinin yüksek olmasıdır.

Ameliyatın kapsamına bağlı olarak işlem yaklaşık 1-1,5 saat civarında sürer. Ameliyatı takiben göğüslere bandaj uygulanır veya sütyen kullanılabilir. Ameliyat sonrası ağrı, ilaçla kolaylıkla kontrol edilebilir düzeyde olur ve birinci veya ikinci günde azalarak kaybolur. Ofis cerrahisi geçirdiyseniz birkaç saat içinde, hastaneye yatırıldıysanız bir gün içinde taburcu olabilirsiniz.

Enfeksiyon ve sınırlı kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. Ara sıra kapsüler kontraktür olarak tanımlanan aşırı skar (nedbe dokusu) oluşumuna bağlı olarak, çok sertleşmiş göğüslerin yumuşatılması için ikinci bir ameliyat gerekebilir. Nadiren protezi çıkartmak gerekebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki takiplerinizde tavsiyelere yakından uyarak azaltılabilir.

Göğüs Büyütme Ameliyatı sonrası

Eğer pansuman uygulandıysa bir kaç gün sonra özel sütyenle değiştirilecektir. Her ne kadar en az göze çarpacak şekilde olması için çaba harcanacaksa da yara izleri cerrahinin kaçınılmaz sonucudur. Birçok vakada yavaşça solacak ve zamanla zor fark edilir hale gelecektir.

Her iki taraftaki iyileşme süreci farklı olabilir ve buna bağlı geçici meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede farklı derecelerde sertleşme ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yumuşaklığı arttırmak amacıyla meme masajı önerilebilir. Ameliyatı takiben meme başlarında hissiyet kaybolabilir. Fakat çoğu vakada hissiyet geri dönecektir.
Her ne kadar ameliyat sonrası birinci günde ayağa kalkacaksanız da, normal rutininize dönmeniz için uygun bir program önerilecektir. Hastadan hastaya değişmekle beraber genellikle 2-3 gün sonra işinize dönebileceksiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göğüs Büyütme Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Güner UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Güner UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güner UYSAL Fotoğraf
Dr.Güner UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Güner UYSAL'ın Yazıları
► Meme Büyütme (Göğüs Büyütme) Op.Dr.Defne ERKARA
► Göğüs Büyütme Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Ameliyatsız Göğüs Büyütme Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Meme (Göğüs) Büyütme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Göğüs Büyütme Silikon Meme Protezi Prof.Op.Dr. Kutlu SEVİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Göğüs Büyütme Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyatsız Estetik Haziran 2009
► Kaş Estetiği Haziran 2009
► Kulak Estetiği Haziran 2009
► Yüz İskelet Restorasyonu Haziran 2009
► Burun Estetiği Haziran 2009
► Yüz Estetiği Haziran 2009
► Lazer Epilasyon Haziran 2009
► Liposuction - Yağ Aldırma Haziran 2009
◊ Lazerle Cilt Yenileme Kasım 2008
◊ Botox Kasım 2008
◊ Göz Kapağı Estetiği Kasım 2008
◊ Jinekomasti Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:38
Top