2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekimi
MAKALE #3126 © Yazan Dr.Güner UYSAL | Yayın Haziran 2009 | 6,053 Okuyucu
Patolojik saç kaybı nedenleri nelerdir?

Kadın ya da erkek, herkes hayatının bir döneminde saç dökülmesinden yakınır ve ‘acaba kelleşiyor muyum?’ diye endişe eder. Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Bazen altında yatan ciddi bir hastalık olabilir. Alınan herhangi bir ilaç(cyclosporin, antitroid ilaçlar, antikoagulantlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar), hormon seviyelerinde radikal değişiklikler(troid hastalıkları, hipofiz hastalıkları, diabet) ciddi fiziksel veya ruhsal stres, hava kirliliği, saçlı derideki enfeksiyon veya cilt hastalıkları(psoriazis, egzama, lenfoma), beslenme bozuklukları( protein ve demir eksikliği) saç dökülme nedeni olabilir. Doğum sonrası veya ağır hastalıklardan sonra ciddi saç dökülmeleri olabilir ancak bu tip saç dökülmeleri genellikle geçicidir.

Erkek tipi saç dökülmesi nedir?

Kıl follikülleri hormonal kontrol altındadır. Androgenler ve troid hormonu(troxin) en önemli hormonlardır. Kıl folliküllerinin bir kısmı androgenlere(erkeklik hormonu) daha duyarlı iken, bir kısmı troxine duyarlıdır. Erkek tipi veya Androgenetik tip saç dökülmesinin nedeni, duyarlı kıl folliküllerinde erkeklik hormonu olan dihidro-testosteronun zayıflamaya yol açmasıdır. Androgenetik tip saç dökülmesi kalıcıdır ve‘’ağırlıklı olarak erkeklerde görülmesine rağmen kadınlarda da görülebilir’’. Genetik(ailevi) kökenli bu tip saç dökülmesi genellikle alın ve tepelerden başlar. Androjene duyarlı kıl follikülleri önce zayıflar sonrada tamamen kaybedilir. Ense ve yanlardaki kıl follikülleri troxin duyarlı olduğundan dökülmez.

Kelliğin çözümü var mı?


Androgenetik kellikte bugüne kadar etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Etkili tek tedavi yöntemi cerrahi tedavi, yani saç ekimidir. Eğer saçınızdaki dökülme ve başınızdaki saçsız bölgeler sizi rahatsız edecek boyuta ulaştı ise; bu konuda bir plastik cerrah ile görüşmeniz uygun olacaktır. Plastik cerrahlar yıllardır bu konuda sayısız teknik ve ameliyat yöntemleri geliştirmişlerdir. Bu konuda ulaşılan en son nokta, mikrogreftlerin ekildiği mikroimplantasyon tekniği ile Saç Ekimidir. Bu yöntem en doğal görüntüyü sağlar. Mikrogreftler 1-4 kıl follikülü içerirler.

Saç Ekimi Herkese uygulanabilir mi?

Yara ve yanığa bağlı veya bir kısım skatrisyel cilt problemlerine bağlı saçsız alanlarda eğer cilt altı yağ dokusu tamamen kaybolmuş ise ekilen saçların yaşaması bazen zor olabilir. Bu gibi vakalarda flep cerrahisi ve doku genişletici ameliyatlar gerekebilir.

Saç Ekimi Nasıl yapılır?

FUT tekniği ile Saç ekimi : Follikül Unit Transplantasyonun kısaltılmışıdır.Ense bölgesindeki saçlı deriden olabildiğince büyük bir şerit çıkarılır.Şeridin çıkartıldığı yer estetik bir dikiş ile hemen kapatılır ve bu bölgede genellikle görünür bir iz kalmaz. Alınan saçlı deriden mikrogreftler hazırlanır ve bu greftler saçsız alanlarda açılan küçük yuvalara yerleştirilir.
FUE tekniği ile Saç Ekimi :Follikül ünit extractionun kısaltılmışıdır. Ekilecek saçlar ense bölgesinden tekli ikili ya da daha fazla kıl kökü içeren deri adacıkları şeklinde alınır. Deri adacıklarından kalan boşluk alanlar çok küçük olduğundan daralarak kendiliğinden iyileşir ve dikiş koymaya gerek kalmaz. Alınan bu greftler saçsız alanlarda açılan küçük yuvalara yerleştirilir.

Saç Ekimi Tekniklerinin Karşılaştırılması:


Her iki Saç ekimi tekniğinin birbirinden tek farkı saç tellerinin alınış yöntemidir. FUT yönteminde saçlar enseden şerit halinde bir deri parçası çıkarılarak ve köklere ayrılarak elde edilir. Saç çıkarılmış olan bölge dikilerek kapatılr. Gösterilen titizliğe ve tekniğe bağlı olarak çok belli olmayan bir iz elde etmek mümkündür. FUE yönteminde ise saç kökleri enseden tekli ikili yada daha çoklu kökler içeren adacıklar şeklinde özel iğneler ile tek tek alınır. Kesme işlemi olmadığından için dikiş işlemi de yoktur, ensede iz oluşmaması en önemli avantajlardan biridir. FUE de işlem süresi daha uzundur. FUE yöntemi daha kansız bir yöntemdir. Her iki yöntemde de işlemler lokal anestesi ile yapılır. FUE yönteminde işlemin izsiz ve kansız olması yanında, seanslar arası bekleme süresinin daha kısa olması ile sonuca daha kısa sürede ulaşılması en önemli tercih nedenleridir. FUE yöntemi ile artık bir seansta eskiden sadece Fut ile elde edilebilecek sayıda hatta daha fazla saç almak mümkündür.

Saç Ekiminde Sonucu etkileyen faktörler nelerdir?

Saç rengi, saç tipi ve saç sıklığı gibi faktörler Saç ekiminde sonucu etkilerler. Her birinin avantaj ve dezavantajları olabilir. Kıvırcık saçlarda follikül ayırımında zorluk olmasına rağmen yoğunluk ve estetik sonuçlar çok iyidir. Açık renkli saçlar daha natürel sonuçlar verir. Dalgalı saçlar natürel yoğunluk sağlar ve kişinin farklı saç sitillerine imkan verir. Koyu renkli, düz saçlar kolay ekilir ve istenen yoğunluğa bazen ilk seansta erişilebilir fakat natürel görüntüyü yakalamak zordur. Yine kalın telli düz saçlar da ekime elverişlidir ancak ekilen saçlarda saç sitili konusunda zorluklar vardır. Bunun gibi saç tipine bağlı sonucu etkileyen birçok faktör yanında, Saç Ekimini yapan ekibin bilgi ve becerisi, ekilecek kıl köklerinin hazırlanışındaki hassasiyet, doktorunuzun dizayn ve estetik anlayışı başarılı ve doğal sonuçlar alınmasında etkendir.

Saç Ekiminde Kaç seans gerekir?

Bu konu hastalar tarafından en çok merak edilen ve genellikle yanlış bilgilendirilen bir konudur. Saç Ekiminde saç sıklığı hiçbir zaman orjinal saç sıklığına erişemez, ancak farkedilmeyecek kadar doğal görünüm elde edilebilir. Zaten amaç görünümün düzeltilmesidir.Saçlar ne kadar sık ekilebilirse görüntü de o kadar doğal olacaktır. Saç ekiminde seans sayısını kişinin saçsız bölgelerinin miktarı belirler. FUT tekniğinde ense bölgesinden mümkün olan en fazla miktarda saç çıkarılmaya çalışılır, bu miktarı kişinin ense derisinin gevşekliği belirler. Çıkarılacak şeridin kalınlığı açık alan kolayca, gerginlik oluşturmadan dikişle kapatılabilecek şekilde planlanır. Çıkartılan bu şeritten kaç kök çıkacağı aynı zamanda kişinin saç sıklığına bağlıdır. FUT tekniğinde de ortalama 5-6 bin kök elde edilir. Gerektiğinde ikinci seans Saç Ekimi 6 ay sonra yapılabilir. FUE tekniğinde ise bir seansta alınacak saç kişinin tahammül sınırlarına bağlıdır. Bu süre genellikle 8-10 saati geçmemektedir. Bu zaman diliminde fue motoru kullanılarak 5-6 bin kök alınabilir. Bu miktar saç kökü kişinin açıklığını kapamaya yeterli ise işlem bir seansta tamamlanmış olur. FUE de ikinci seans Saç Ekimi için 3 ay beklemek yeterlidir.

Saç Ekimi sonrası?

Saç ekimi sonrası ekim bölgesi açık bırakılarak hafifçe kabuklanmasına izin verilecektir. Saç alınan bölge her iki teknikte de bir ya da iki gün pansumanla kapatılır. 3. günden sonra duş alabileceksiniz. Size verilen ameliyat sonrası bakım bilgileri doğrultusunda hareket ettiğinizde yaklaşık 10 gün içinde bütün kabuklanmalar kaybolacaktır. Ameliyat bölgesini güneşten korumanız gereklidir. FUT yapılmışsa eğer 14-15. günlerde ensenizdeki dikiş alınacaktır. Altı-sekiz hafta içinde yeni ekilen saçlarınız dökülecektir. Saçlar dökülmesine rağmen ekilen kıl follikülleri yaşamaya devam ederler ve yaklaşık 3 ay sonra dökülen saçlarınız yeniden çıkar ve ömür boyu dökülmeden uzamaya devam eder.

Saç Ekimiyle Ekilen saçlar normalden farklı mıdır?

Ekilen saçlarınızın eskisinden tek farkı bir daha dökülmeyecek olmasıdır. Uzadıkça kestirebilir, uzatabilir, boyatabilirsiniz.

Saç Ekimi için uygun zaman hangisidir?

Cerrahi açıdan her mevsim uygundur, ancak Saç Ekimi sonrası, ekim yapılan bölgenin en az üç ay güneşten korunması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Güner UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Güner UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güner UYSAL Fotoğraf
Dr.Güner UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Güner UYSAL'ın Yazıları
► Saç Ekimi Dr.Sinan KAYA
► Saç Ekimi Op.Dr.Diren ÇELİK
► Saç Ekimi Nedir? Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
► Saç Ekimi ve Saç Tedavileri Op.Dr.Bülent TEKEREKOĞLU
► Saç Ekimi, Saç Dökülmesi Dr.Ünzile BALCI AKBUĞA
► Fue ile Saç Ekimi Nedir? Op.Dr.Zekeriya KUL
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Fue Yöntemi ile Saç Ekimi Dr.Yasin ÜNAL
► Saç Ekimi Sık Sorulan Sorular Doç.Op.Dr.Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Saç Ekimi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyatsız Estetik Haziran 2009
► Kaş Estetiği Haziran 2009
► Kulak Estetiği Haziran 2009
► Yüz İskelet Restorasyonu Haziran 2009
► Burun Estetiği Haziran 2009
► Yüz Estetiği Haziran 2009
► Lazer Epilasyon Haziran 2009
► Liposuction - Yağ Aldırma Haziran 2009
◊ Lazerle Cilt Yenileme Kasım 2008
◊ Botox Kasım 2008
◊ Göz Kapağı Estetiği Kasım 2008
◊ Jinekomasti Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:26
Top