2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz İskelet Restorasyonu
MAKALE #3132 © Yazan Dr.Güner UYSAL | Yayın Haziran 2009 | 9,593 Okuyucu
'Güzellik nedir? Neden bazı insanlar güzel ve çekici bir yüze sahip olup, bazıları değildir?


Yıllar boyunca güzellik kavramı bir çok sanatçı ve bilim adamının ilgisini çekmiş bir çok araştırma sonucunda altın orantılar ortaya çıkmıştır (1,618). Bu oran istirdye kabuğundan bir bitkinin yaprak dizilişine doğada her yerde karşımıza çıkmakta. İmal edilen bir çok üründe, yapı inşaasında bu oranlardan yararlanmakta. İnsan yüzü ve vücudunda da bu oranlar söz konusu. Örneğin alın ,burun, çenenin birbirine oranları, bunların birbiriyle ve yüz hatlarıyla yaptıkları açılar, gözlerin ve kaşların konumu ve yatay düzlem ile olan açıları gibi bir çok ölçülebilir değer belirlenmiştir. Yine bu araştırmalargöstermiştir ki, güzel bir yüz için bu ölçümlerin değeri ırktan ırka değişmemektedir. Yani Japonya’da güzel sayılan bir kişinin orantıları ile Finlandiya ya da Jamaika’da güzel sayılan kişilerin orantıları çok benzer özellikler gösterir. Yani güzellik evrenseldir ve bunun matematiksel değerleri vardır. Peki biz bu matematiksel değerleri yüze uygulayabilir miyiz ve güzel olmayan bir yüz güzel ve çekici olabilir mi?

Cevap; EVET. Bu, yüzün ayrıntılı bir analizinden sonra alın, burun, çene ve elmacık bölgelerinin, altın oranlar çerçevesinde yeniden yapılandırılması yani iskelet restorasyonu ile sağlanabilir.

Burun ameliyatında yaptığımız, burun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdaklarda değişiklik yaparak, burnun yüz ile oranı ve açılarını düzeltmektir. Yine doktorunuz çenenizi büyütmek veya küçültmeyi önerdiğinde yapacağı şey, çene hatlarını ortaya çıkaran iskeleti değiştirmektir. Elmacık kemiklerinin büyütülmesi de bir iskelet restorasyonudur. Bu uygulamalar en basit iskelet restorasyonlarıdır ve çoğu kişide yüzün estetik yapılandırılmasında yeterli olmaktadır. Deformitenin derecesi ve hastanın motivasyonuna göre tüm yüz iskeletinde değişiklik yapmak mümkündür.

Yüz iskeleti restorasyon cerrahisi bugün genellikle ağır doğumsal anomaliler için telaffuz edilir. Hastaların çoğu doktorlarına, güzelleşmek istediklerini ancak değişmek istemediklerini söylerler. Değişmek adeta tabu gibidir. Ancak iskelet değişikliği yapan tüm cerrahi metotlar değişikliği de beraberinde getirir. Bir yüz germe ameliyatı ile değişmez ancak gençleşiriz. Ama bir burun ameliyatı yüzde ciddi değişiklikler yapar. Burunun yüze daha orantılı hale gelmesi bir yana, gülümsemeden tutun bakışların yumuşamasına kadar bir çok olumlu değişiklikle, kişiler kendilerini daha güzel görürler. Ancak diğer yüz hatları aynı kaldığından bu radikal değişiklik pek belli değil gibi görünür. Bazen bir burun ameliyatı ile kişi inanılmaz güzelleşir. Bu estetik uyumu bozan şeyin sadece burundaki orantısızlık olduğunun göstergesidir. Sadece buruna odaklanıp, bir burun ameliyatı ile çok güzel olmayı beklemek doğru değildir. Kişiler beklentilerini doktorları ile açıkça tartışmalıdırlar. Yüzde başka orantısızlıklar da mevcut ise tek başına burun değişikliği ile güzel bir yüze ulaşılamaz. Bize burun ameliyatı isteği ile gelen hastalara, varsa yüzündeki diğer orantısızlıklara ilişkin düzeltmeleri de kuvvetle öneriyoruz. Güzellik adına elde edilecek faydalar en radikal olarak, yüz iskelet restorasyon cerrahisi ile elde edilir. Tavsiyemiz, beklentileriniz doğrultusunda doktorunuzun size özel önerilerine uymanızdır.

Yüz iskelet restorasyon uygulamaları nelerdir?

Çene ucunun ve çene kemiğinin büyütme veya küçültmeleri, elmacık kemiği büyütme veya küçültme, alın bombeliğini artırma ya da azaltma, burun şekillendirme ameliyatları, üst çenenin ileri veya geri alınması, alt çenenin ileri veya geri alınması gibi ameliyatları sayabiliriz.

Çene ucu ameliyatları

Çeneniz alnınıza göre daha geride ve küçük olabilir. Biz bu durumu özellikle bize burun ameliyatı nedeniyle gelen hastalarda sık görüyoruz. Genellikle alt çene üst çeneye göre daha az gelişmiştir ve burun olduğundan büyük ve ileride görülür. Bu hastalarda burun ameliyatından sonra burun büyüklüğü göreceli olarak devam edecek ve hasta yeterince mutlu olmayacaktır. Eğer çenenin küçüklüğü dikkate alınmayarak burun aşırı küçültülecek olursa çok daha ucube bir görünüm ortaya çıkacak ve hasta mutsuz olacaktır. Ancak önce burun, olması gereken kadar düzeltilip, çene büyütülecek olursa, sonuç son derece mükemmel olacaktır. Çene büyütme işleminde kullanılacak en uygun materyal hastanın kendi dokularıdır. Bu nedenle çene küçüklüğü olan hastalara burun ameliyatı ile eş zamanlı çene büyütme ameliyatı öneriyoruz. Burundan çıkartılan fazla dokuları atmayıp hastanın çenesinde kullanıyoruz. Çene büyütmede burundan çıkartılan kemik ve kıkırdaklar kullanıldığı gibi yağ dokusu da kullanılmaktadır. Ancak en uygunu kemik ve kıkırdaklardır.

Eğer çene alına göre daha ileride ve büyük ise, yüzün profili yine bozulacağı için çenenin küçültülmesi gerekir. Bu işlem basit bir çene ucu törpülenmesi ya da kemik osteotomileri şeklinde yapılabilir.

Elmacık kemiği ameliyatları

Çıkık elmacık kemikleri ve hafif çökük yanaklar kadın yüzüne çekicilik ve güzellik veren özelliklerdir. Çıkık elmacık kemiklerine kavuşmak için iki farklı yöntem uygulanabilir. Bunlardan birisi iskelet restorasyonudur. Tercihen ağız içinden girilerek elmacık kemiği üzerine tespit edilen protezler ile ya da yine hastanın kendi kemik ve kıkırdak dokusu ile elmacık kemiğinin büyütülmesi şeklinde olur. Bir diğeri yağ dokusu veya doku kokteyli ile elmacık kemiği üzerindeki dokuların doldurulup büyütülmesidir.

Yüz iskelet restorasyonu kimlere gerekir?

Yüz iskeletinin yeniden yapılandırılması ameliyatları; çeşitli alt çene gelişme bozuklukları, üst çene ve orta yüz bozuklukları, alın ve göz çukurlarının bulunduğu üst yüz gelişme bozuklukları gibi doğumsal anormalliklerin yanında, estetik problem yaratan alın, burun, yüz ve çene orantısızlıklarının giderilmesinde ve kadından erkeğe veya erkekten kadına cinsiyet değişimi durumunda, seçilen cinsiyete uygun yüz özelliklerinin sağlanması amacıyla yapılır.

Yüz iskelet restorasyonu nasıl yapılır?

İskelet restorasyonları, ilgili bölgedeki kemik ve kıkırdakların kesilip, törpülenip küçültülmesi veya kişinin kendi kemik ve kıkırdak dokularının ya da özel üretilmiş protezlerin ihtiyaç olan bölgeye yerleştirilmesi ile sağlanır. Ağır doğumsal anormalliklerde daha karmaşık ameliyatlar gerekir.

Yüzdeki orantısızlıkları düzeltmek için daha basit alternatifler var mı?

Çene ucu, elmacık bölgesi ve alındaki hafif orantısızlıkların yağ ve doku enjeksiyonları ile düzeltilmesi mümkündür. Ancak yumuşak dokuların zamanla yerçekimine yenik düştükleri akılda tutulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz İskelet Restorasyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Güner UYSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Güner UYSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güner UYSAL Fotoğraf
Dr.Güner UYSAL
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Güner UYSAL'ın Yazıları
► Saç Nakli ve Restorasyonu Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yüz İskelet Restorasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ameliyatsız Estetik Haziran 2009
► Kaş Estetiği Haziran 2009
► Kulak Estetiği Haziran 2009
► Burun Estetiği Haziran 2009
► Yüz Estetiği Haziran 2009
► Lazer Epilasyon Haziran 2009
► Liposuction - Yağ Aldırma Haziran 2009
► Saç Ekimi Haziran 2009
◊ Lazerle Cilt Yenileme Kasım 2008
◊ Botox Kasım 2008
◊ Göz Kapağı Estetiği Kasım 2008
◊ Jinekomasti Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:34
Top