2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti
MAKALE #3164 © Yazan Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK | Yayın Haziran 2009 | 7,060 Okuyucu
GÖZ KAPAĞI CERRAHİSİ -BLEFAROPLASTİ
Ameliyat öncesi göz önünde bulundurulması gerekenler
Blefaroplasti ameliyatı düşünülüyorsa, atılması gereken ilk adım bir plastik cerrah ile görüşmektir. Cerrahınızla bu görüşme esnasında, ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve hissetmekle ilgili beklentilerinizi samimi olarak görüşmelisiniz.
Herhangi bir estetik operasyon olmadan önce duygusal olarak dengede olmanız en önemli faktörlerden biridir. Estetik cerrahi görünümünüzü iyileştirip sizin kendinize olan güveninizi tazeleyecektir.
Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra, uygulamadaki kararları etkileyen yaş, deri durumu, fiziksek ve tıbbı konular gibi diğer faktörleride görüşecektir. Genellikle genç bireylerde blefaroplasti sadece yağ dokusunu almak için uygulanır. Derinin elastikiyet özelliği kaybolmuş yaşlı hastalarda, yüzeyel deride olduğu gibi fazla derinin eksizyonu gerekebilir. Ameliyat öncesinde görmeyi veya göz yaşı oluşumunu engelleyen gözle ilgili problemlerin farkına varılması önemlidir. Göz kapağı cerrahisinden önce, bu durumların bir göz doktoru tarafından düzeltilmesi gerekebilir. Bazı vakalarda bu problemlere blefaroplasti sırasındada müdehale edilebilmektedir.
İlk görüşme sırasında cerrah uygulayacağı cerrahi tekniği, anesteziyi, operasyonun nerede yapılacağı ve gerçekci olarak ameliyattan ne beklenmesi gerektiğini içeren özel detayları size açıklayacaktır. Blefaroplastiye karar vermeden önce düşünülmesi gereken riskler ve masraflar gibi diğer faktörleride cerrahınızla bu görüşmede konuşmalısınız.
Binlerce insana her yıl başarılı blefaroplasti ameliyatı yapılmaktadır. Buna rağmen cerrahinin potansiyel risklerinin ve bu ameliyata bağlı spesifik komplikasyonların farkında olmalısınız. Göze çarpan skarlarla sonuçlanan tam olmayan iyileşme, ikinci bir operasyon gerektirebilir. İyileşme sürecinde, cerrahın ameliyat sonrası bakım önerilerine sadık kalınırsa komplikasyon riski en aza inecekdir.
Blefaroplasti ücretleri ve operasyonun malzeme masrafları değişiklikler gösterebilir. Ek harcalamalar anesteziye ve cerrahinin yapıldığı hastaneye bağlıdır. Ameliyatın uzunluğuna ve ek cerrahi girişim gereksinimine göre masraflar daha fazlada olabilecektir.
Cerrahi Girişim
Blefaroplasti tipik olarak, aşırı deri katlantılarını ve gözün altındaki torbaları almak için uygulanır( Şekil 1 ). Bazı hastalarda ise sarmış kaşları düzeltmek için ek bir uygulama olarak yapılır. Bu değişikliklerin biri veya hepsi birden bir operasyon sırasında yapılabilir. Ameliyatın büyüklüğü, hangi değişikliklerin istendiğine ve cerrahın neyi uygun gördüğüne bağlıdır. Yapılacak kesilerin tam lokalizasyonu cerrahınızın kararı doğrultusunda olur.
Ameliyatınınz, hastaneye yatarak, cerrahi imkanlar altında yapılabilir.
Blefaroplasti, uygulama yapılacak alanın uyuşturulduğu lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu veya genel anestezi kullanılarak yapılır. Ameliyat öncesi gerginliğinizi azaltmak için rahatlatıcı ilaç verilir. Bu rahatlatıcı sedatif ilaçlar ve lokal anestezi operasyon süresince rahat olmanızı sağlayacaktır. Eğer genel anestezi verilmişse, tüm operasyon boyunca uyursunuz.
Genellikle, blefaroplasti ilk önce üst daha sonra alt göz kapağına uygulanır. Her iki alandaki altta yatan fazlalık yağ bölmeleri alınır ( Şekil 2 ). Alt ve üst göz kapağındaki kesiler, doğal çizgileri ve deri katlantı yerlerini takip edecek şekilde yapılır ve genellikle gözün dış kenarındaki kırışıklığa ( kaz ayağı şeklindeki kırışıklık ) doğru uzanır.
Ameliyat sırasında cerrah önce deriyi, altında yatan yağ dokusu ve kaslardan ayırır. Sonra yağlar alınır, deri fazlalığı kesilir( Şekil 3 ). Kesileri kapatmak için kullanılan dikişlerin sayısı ve tipi cerrahın kararına bağlı olarak değişir( Şekil 4 ). İlk iyileşmeyi takiben skarlar solmaya başlayacak ve altı ile sekiz hafta içinde gözle kolay kolay görülmeyecek hale gelecektir.
Cerrahi sonrası nemli ve soğuk gazlı bezle gözler kapatılır. Ameliyatın büyüklük ve yaygınlığına bağlı olarak genellikle bir ile iki saat arasında veya biraz daha uzun sürer.
Ameliyat sonrası iyileşme
Ameliyat sonrasında hafif ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir. Eğer orta derecede bir ağrı hissediyorsanız, bunu ilaçla kontrol altına almak kolaydır. Başınızı hafif yukarıda tutmanız, şişlik ve morlukların azalmasına yardımcı olsun diye gözlerinizin etrafına soğuk kompres uygulamanız size söylenecektir. Eğer sargı kullanılmışsa, bunlar genellikle ameliyat günü veya bir gün sonrası çıkarılır.
Gözlerinizi tavsiye edilecek bir solüsyonla yıkamanız ve ameliyat sonrası üç beş gün göz damlası kullanmanız cerrahınız tarafından size önerilecektir. Göz kapağı deriniz ince olduğu için hızlı bir şekilde şişme ve renk değişikliği alma eğilimindedir. Fakat ameliyat sonrasındaki bir hafta içerisinde süturlar alındığında şişlik ve siyah mavi renk değişiklikleri kaybolacaktır. Geri kalan morluklar hafif makyajla kapatılabilir. Ameliyat sonrası çok ender olarak aşırı göz yaşarması ve parlak ışığa duyarlılık olabilir. Ancak bu şikayetlerde kısa zamanda kaybolacaktır.
Göz etrafındaki sarkmış, gereksiz deri ve yağ dokusunun ortadan kaldırılması size daha genç ve zinde bir görünüm kazandırır( Şekil 5 ). Genellikle blefaroplasti gözün alt ve üst kapağında iyileşme sağlar fakat göz kapaklarının dış kenarındaki büyük kırışıklıkları tam olarak düzeltemez.
Cerrahi sonrası ilk günde ayağa kalkabilecek durumda olmanıza rağmen, plastik cerrahınız normale geri dönüş için size uygun programı önerecektir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için aşırı aktiviteden ve eğilmekten iki üç hafta sakınmalısınız. İki üç hafta süreyle gözleri rüzgar ve güneşten korumak için siyah camlı gözlükler kullanılması önerilecektir. İşinize ve normal aktivitelere ne zaman dönebileceğinizin kararı, ne kadar hızlı iyileştiğinize ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.
Bu broşür, blefaroplasti ameliyatı hakkında size ilk bilgileri vermesi için hazırlanmıştır. Plastik cerrahi ameliyatı düşündüğünüzde bu broşürde bahsedilen bütün konuları cerrahınızla görüşürken ve ihtiyacınız olabilecek herhangi ek bir bilgiyi sorarken rahat olmalısınız.

Teşekkürler
Doç.Dr. Serdar Öztürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serdar ÖZTÜRK Fotoğraf
Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Serdar ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Göz Kapağı Estetiği Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Göz Kapağı Estetiği Blefaroplasti' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yüz Germe - Facelift Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:40
Top