2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kekemelik ve Sağaltımı
MAKALE #3235 © Yazan Güldane KAVGACI | Yayın Haziran 2009 | 11,117 Okuyucu
ÇOCUKLARDA KEKEMELİK VE SAĞALTIMI

Ses, hece ve sözcüklerin tekrarı, uzatılması yada konuşmanın bazen duraklamalar şeklinde olduğu konuşma bozukluğudur. Bozukluğun şiddeti çocuğun içinde bulunduğu stres miktarına bağlı olarak değişir.Korku ve endişe yaratan durunlar ,konuşulan kişiden çekinme,sınav kaygısı çocuğun konuşmasındaki bozukluğu artırır

Ağır vakalarda konuşma bozukluklarına beden devinimleri de eşlik eder.Örneğin göz kıpma,ayağını yere veya masaya vurma, başını sağ sola sallama ,dudakların aşırı gerilmesi gibi.

Rahatsızlık genellikle 2-7 yaşları arasında başlar Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha çok görülür.2-3-5 yaşlarında görülen kekemelik genellikle geçicidir.Tedavi gerektirmez Ailenin uygun sosyal yaklaşımı sağlandığında kendiliğinden geçer. Bu yaşlarda görülen kekemelikte çocukla değil aile ile çalışarak ailenin çocuğa uygun sosyal yaklaşımını sağlamak en önemli, şeydir.

Genel olarak 6-7 yaşından sonra başlayan kekemelik kronik bir seyir izler.Zaman zaman geçer.Örneğin 6 ay gibi bir süre çocukta görülmez .Ancak tekrar başlayabilir.

KEKEMELİĞİN NEDENLERİ

Neden tam olarak bilinememekle beraber çoklu sebeplerin iş başında olduğu kabul edilmektedir.Bu konuda yapılan araştırmalarda ailesel genetik yatkınlık genellikle kabul edilmektedir.Ayrıca bu çocukların ailelerinde nevroza sık rastlandığı kaydedilmektedir.Yine bu araştırmalarda ailelerin sıkı eğitim ve disiplin uygulamaya eğilimli katı disiplin kuralları uygulayan ve çocuktan yaşının ve gelişimsel seviyesinin üstünde beklenti içinde oldukları şeklinde bulgular mevcuttur.

KEKEMELİĞİN TEDAVİSİ

Tedavide vakanın spesifik özelliğine göre konuşma terapisi,aile terapisi, aile danışmanlığı yaklaşımlardan biri veya bir kaçı eş zamanlı olarak kullanılmaktadır.
Tedavide temel ilke çocuğun olduğu gibi kabul edilmesidir.Çocuğun düzgün konuşmak için zorlanmaması en önemli ilkedir.

Çocuk ailesi kardeşleri öğretmeni ve terapisti tarafından sabırla dinlenmeli , konuşması hiçbir şekilde kesilmemeli ve çocuk konuşurken ağzına değil gözlerine bakılmalıdır.
2-3-5 yaşlarında görülen geçici kekemelikte çocuk kekemeliğinin farkında değildir.Çocuğun çevresinde bulunan ebeveyni,öğretmen terapist kesinlikle çocuğun bunu fark etmesini sağlayacak bir girişimde bulunmamalıdır.Aksi halde geçici olan kekemelik kalıcı hale gelebilir.Bunun yerine çocuk konuşurken gözlerinin içine bakılarak sabırla dinlenmeli sözü kesilmemelidir.Kesinlikle düzgün konuşması için uyarılmamalıdır.

2-5 yaşları arasında görülen geçici kekemelikte alınacak önlemlerden biride özellikle çocuğun iyi yaptığı şeylere ailenin ve çocuğun odaklanmasını sağlamaktır Bu yaklaşım çocuğun sarsılan kendine güvenini kazanmasına yardımcı olur. Bu yaşlardaki çocuklar bedenleri ile çok ilgilidirler Bedenlerini kullanarak yapabildikleri faaliyetleri böbürlenerek sergilemekten haz duyarlar.

Çocuğun bu gelişimsel özelliklerinden faydalanılarak geçici kekemelik görülen çocuklara evin içinde çizilen bir düz çizgi ve/ya evin içinde çizilen bir daire etrafında tam çizgi üzerinde yürümesi,tek ayak üzerinde durma,saklambaç oyunu,çocuk parkında çocuğun elinden tutularak çıkıntıların üzerinde yürütülmesi,beli jimnastik hareketlerinin yaptırılması özellikle faydalıdır.Bu sayede çocuk konuşma yetersizliğini başka bir bedensel yetisi ile kompanse etme olanağını bulur ve öz güveni gelişir.En önemlisi de çocuğun dikkati yapamadığı bir şeyden iyi yaptığı bir şeye yönlendirilerek duydu durumu ve kendini algılama biçimi olumsuzdan olumluya çevrilmiş olur.

Diğer taraftan aile ile de çalışılarak sağlıklı ebeveyn- çocuk ilişkisinin oluşmasına zemin hazırlamalı ve ailenin çocuktan beklentileri çocuğun gelişimsel seviyesine uygun bir çizgiye çekilmelidir.Ailenin aşırı kuralcı katı çocuk yetiştirme standartları yumuşatılmaya çalışılmalıdır.

Çocukla yürütülen konuşma terapisi ,küçük çocuklarda oyun terapisi daha büyük çocuklarda ise karşılıklı diyalog yolu ile yürütülür Kekemeliğin tedavisinde hem çocuğun kekemeliğini hafiflemesi ve giderek yok olması hem de çocuğun öz güvenin korunması ve geliştirilmesi esas hedeftir Çünkü kekemelik çocuğun okul,akran,ve aile ilişkilerinin olumsuz yönde etkileyerek çocuğa atı bir yük bindirir.

Kekemeliğin tedavisinde kıymetli kuralardan bir de bu çocukların olumlu özeliklerini iyi yapabildikleri becerileri ön plana çıkararak bunları çocuğun tedavisinde bir kaldıraç olarak kullanmaktır.Bu sayede çocuğun karamsarlığının giderek hafiflemesinin önü açılmış olur.
Konuşma terapisinde bir dizi özel teknik kullanılmakla berber (bu yazıda bu tekniklere yer verilmemiştir) esas vurgu terapisttin çocukla iyi bir tedavi ilişkisi kurarak çocuğun konuşma kaygısının giderilmesi yönünde elinden gelen gayreti göstermesi yönünde olmalıdır.

shu. Güldane Kavgacı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Kekemelik ve Sağaltımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Güldane KAVGACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Güldane KAVGACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güldane KAVGACI Fotoğraf
Güldane KAVGACI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikoloji Uzmanı
Psikoterapist, Aile ve Evlilik Terapisti,cinsel Terapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi214 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Güldane KAVGACI'nın Makaleleri
► Çocuklarda Kekemelik ve Tedavisi Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Kekemelik Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kekemelik Neşe ÖZTÜRK
► Kekemelik Psk.Meltem BİLGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kekemelik ve Sağaltımı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapist Ne Yapar? Kasım 2019
► Vajinismus Tedavisi Kasım 2013
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2012
► Vajinismus Nedenleri Mart 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:29
Top