2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme ve Sağlık
MAKALE #3289 © Yazan Dyt.İlkay AKBABA | Yayın Temmuz 2009 | 4,505 Okuyucu
BESLENME VE SAĞLIK

Sizlere doğru beslenmenin nasıl olması gerektiğinden, sağlıksız beslenmenin sakıncalarından ve kilo vermenin sağlığımıza ne gibi faydaları olacağından bahsetmek istiyorum.

Sağlığın tanımını yaparak başlayalım Dünya Sağlık Örgütü sağlığı bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlar.Sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın yolu da sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmaktan geçer.

Doğru beslenme sağlıklı bir vücut için gerekli değişik besin maddelerini yeterli ve dengeli oranda kapsayan beslenme şeklidir.Yani ihtiyaç duyulan oranda karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral kaynaklarını tüketekmektir.Vücudumuzun %63'ü su, %22'si protein, %13'ü yağ ve %2'si de vitamin ve minerallerden oluşur.Vücudumuz varlığını sağlayabilmek, enerji üretebilmek ve kendini yenileyebilmek için bu maddelere ihtiyaç duyar.

Neler Yenmeli?

Günde en az 5 porsiyon sebze meyve tüketilmeli.
Günde en az 6 değişim ekmek tahıl veya kurubaklagil tüketilmeli.
Günlük 2-3 bardak süt, yoğurt tüketilmeli.
Yemeklerde tavuk(derisiz), balık, hindi eti tercih edilmeli.En az haftada bir kez balık tüketilmeli.
Kızarmış, kavrulmuş etler, kızarmış sebzelerden uzak durmak gerekir.
Şekerli besinler ve tatlıları sık tüketmekten kaçınılmalıdır.
Aşırı yağlı yiyecekler diyetten çıkarılmalıdır.Hayvansal yağ ve margarin yerine bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.

Sağlıksız Beslenme Nelere Neden Olur?

Sağlıksız beslenmenin neden olduğu bir çok sağlık problemi var.Sürekli yorgunluk hali, halsizlik, konsantrasyon kaybı, dikkat azlığı gibi sorunlara yol açar.Obezite, malnütrisyon, kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet, kansızlık, kemik erimesi, metabolik hastalık, eklem hastalıkları ve daha bir çok hastalığın temel nedenlerinden biri de sağlıksız beslenme alışkanlıkları.Bu hastalıkların biri diğerinin oluşum riskini arttırarak sağlığın iyice bozulmasına neden olur.Bunların en başında gelen problemlerden biri olan obezitenin neden olduğu bir çok komplikasyon var.Bunlardan bazıları anksiyete, depresyon gibi psikolojik bozukluklar, osteoartirit gibi kemik-eklem hastalıkları, kolon-rektum-meme-endometriyum gibi kanser türleri, safra kesesi hastalıkları, solunum sistemi bozuklukları, lipit metabolizması bozuklukları, insülin direnci ve diyabet, kalp damar hastalıklarıdır. Obeziteden kurtulmanın bize sağlıyacağı bir çok artı var.

Kilo Vermenin Yararları Nelerdir?

Hareketinizin rahatlamasını ve daha rahat nefes almanızı sağlar.
Kan şekeri değerlerinizin normal seviyede olmasını sağlar.
Kan yağlarının normalin üstüne çıkmasını engeller.
Daha fazla enerji harcayabilmenizi sağlar.
Kalça, diz, bel ve bacaklarınıza binen yükün azalmasını sağlar.

Obezite tedavisi en zor hastalıklardan biridir.Neden olduğu sağlık problemleri nedeniyle tedavisi zorunlu bir hastalıktır.Tedavisi ekip çalışması gerektirir.Tedavide gerektiğinde bir kaç yöntem bir arada kullanılır.Verilen kilonun kalıcılığını sağlayabilmek için diyet tedavisi+egzersiz+davranış değişikliği tedavisi bir arada uygulanmalıdır.Bireyin yaşam tarzında değişiklik sağlanmalıdır.Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmesi ve düzenli egzersiz yapabilmesi sağlanmalıdır.Tedavide uyum ve motivasyon çok önemlidir.Tedavide öncelikle obezitenin kendi yaşam biçimlerinden kaynaklandığını görmelerini sağlamak gerekir.Tedavinin süresi ile ilgili gerçekçi bilgiler verilmeli ve bilinçli bir şekilde proğrama katılmaları sağlanmalıdır.

Tedavin önemli adımlarından birini teşkil eden fiziksel aktiviteye orta yoğunlukta egzersiz örnekleri olarak şunlar verilebilir: 45-60 dk voleybol, 45 dakika futbol, 35 dk hızlı tempo yürüyüş, ½ saat bisiklete binme, 20 dk yüzme, 15 dk ip atlama gibi sporlar.
Gördüğümüz gibi beslenmemiz ve sağlığımız birbirinden ayrı düşünülemez.Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın en değerli anahtarlarından biri olan beslenmenize hak ettiği değeri vermeniz dileğiyle sağlıklı günler!!!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme ve Sağlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlkay AKBABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlkay AKBABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlkay AKBABA'nın Makaleleri
► Beslenme ve Sağlık Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Çay ve Sağlık Dyt.Yunus Emre UZUN
► İlk Dileğim Sağlık... Dyt.Ayşe GÜRBİLEK
► Ceviz ve Sağlık Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beslenme ve Sağlık' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:44
Top