2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Kilo Alımı ve Kansızlık
MAKALE #3291 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Temmuz 2009 | 12,982 Okuyucu
GEBELİKTE AŞIRI KİLO ALIMINA DİKKAT


Sağlıklı yaşamın temeli anne karnında başlar

Sağlıklı yaşamın temeli anne karnında başlar, bu nedenle gebelik döneminde sağlıklı beslenmek ve gebeliğin gerektirdiği bazı özel ilaveleri yeteri kadar almak çok önemlidir.
Gebe ve emziklilik, kadın için doğal fizyolojik olaylardır. Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesinde amaç;

*Kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak

*Bebeğin normal büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.

10 yıla yakın meslek hayatımda sanırım yüzlerce gebeye beslenme danışmanlığı yaptım. Hepsinde de ortak bir duygu vardı. Bu duygu yedikleri bebeğe zarar verir ya da yaramaz korkusuydu. Bu duyguyla çoğu zaman aşırı beslenmeye bağlı fazla kilo kazanmışlardı.

İlk 3 ayda 10 kilo alan bir danışanım hala yetersiz beslendiğini düşünüyor ve eşine devamlı yemek sipariş ediyordu. Ona gebelik döneminde beslenmenin önemini ve fazla kilo alırsa doğumun riskli olacağını, hatta bebeğinin yaşamını tehlikeye attığını anlattığımda önce dehşete kapılıp ardından önünde kalan zamanı en iyi nasıl değerlendireceğini ve gram gram ne yemesi gerektiğini sormaya başladı.

Biz diyetisyenler bireylere beslenme düzenini kurmalarını öğretiyoruz

Elbette biz diyetisyenler insanların ne yiyeceğini harfi harfine belirlemiyoruz. Bu nedenle ihtiyaçlarını belirleyip hangi düzende, hangi seçenekleri birbirinin yerine yiyebileceklerini anlatarak beslenme düzenini kurmalarını öğretiyoruz.

İlk üç ayda 10 kilo alan danışanıma adım adım aşağıdaki bilgileri anlatarak, anlamasını sağlayarak ve alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirerek toplamda 16 kilo almasını sağladım. Bebeği 3200 ağırlıkta ve çok sağlıklı olarak dünyaya gelmişti. Gebeliği boyunca haftada bir kez görüşüyor ve yediklerini yazdığı defteri beraber inceleyerek yapılması gerekenleri belirliyorduk. Bebeği şu an 1 yaşında, şu an bebeğinin sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için hala görüşüyoruz.

Peki, tüm görüşmelerimiz boyunca ona neler mi anlattım?

Fazlası da azı da anne ve bebek sağlığına zarar verir

Gebelikte fazla beslenme yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle bilinçsizce her besine saldırmak değil dengeli bir şekilde gereksinmelerin karşılanması gerekir.
Bu gereksinmeler yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır. Bu nedenle kalorilik matbu listelerden uzak durulmalıdır.

Temel Mesajlar
(Her görüşmemizde bu mesajlardan bir veya bir kaçı üzerinde yoğunlaştığımızı hatırlatmama gerek yok sanırım.)
  • 5 temel besin grubundan yeterli tüketmeye çalışın.
  • Tüketilmesi gereken besinleri günde 6 öğüne dengeli bir şekilde paylaştırın.
  • Gebe olmanız demek iki kişilik yemenizi gerektirmez.
  • Panik yapmayın bir besin yararlı diye duyduğunuzda o besinden her gün yemeliyim inancından uzaklaşın.
  • Güvenli gıda tüketmeye özen gösterin. Özellikle açıkta satılan besinleri satın almayın.
  • Alışık olmadığınız besinlere dikkat edin, eğer sağlıksız koşullarda yapıldığı kanaatindeyseniz sakın tüketmeyin.
  • Her gün en az 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketin. Süt sevmiyorsanız sütlü tatlılar, ayran, kefir, cacık, sütlü çorbalar gibi çeşitli şekillerde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayın.
  • Gebeliğe kilolu başladıysanız eğer çok yağlı, şekerli besinler tüketmemeye çalışın ve mutlaka diyetisyen takibi altından beslenmenizi programlayın.
  • Her gün düzenli egzersiz yapın. Gebelik için en uygun egzersiz yürüme ve yüzmedir.


Gebelik Döneminde Anemiye DİKKAT

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi, gebelik sürecinde en sık karşılaşılan sağlık sorunudur.

Gebelikte tedavi edilmeyen anemi annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bebeğin yaşamını tehdit eder.

Demir, kanda oksijenin taşınması işlevini gören hemoglobinin yapısında bulunur. Demir eksikliğine bağlı olarak kanda hemoglobin değerleri azalır. Buna bağlı olarak dokulara yeteri kadar oksijen taşınamaz. Bilindiği gibi oksijen tüm canlıların yaşamı için elzemdir. Dokular yeteri kadar oksijeni sağlayamazsa fonksiyonlarını yerine getiremez. Bir anlamda daha yavaş çalışır.

Hamile bir kadının normal fizyolojik durumuna fetal büyüme de eklenmiştir. Halk arasında “iki kişi olmak, karnında insan taşımak” deyimleri kullanılır. Bu durum annenin bazı besin öğelerine duyduğu ihtiyacın artmasına neden olur.

Bebeğin tüm ihtiyacı olan enerji ve besin öğeleri kordon kanı sayesinde anneden karşılanmaktadır. Bu nedenle annenin anemik olması bebeğin gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin yeterince karşılanamamasına neden olur. Sonuçta gelişmesi gerilemiş, düşük tartılı bebek dünyaya gelme olasılığı yükselir.

Hamilelik Döneminde Görülen Anemi nedenleri
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Demirden zengin besinlerden fakir beslenme
  • Vejetaryen beslenme tarzı
  • Gebelik nedeniyle artan kan hacminin artması
  • Gebelik nedeniyle artan demir ihtiyacının karşılanamaması
  • Tahıla dayalı beslenme
  • Aşırı kafein tüketimi (çay, kahve, kafein)
  • Kötü çevre ve yaşam koşulları
  • Enfeksiyonlar
  • C vitamininden yoksun beslenme
  • Bağırsaklardaki emilim bozuklukları

Anemi gebelikte erken fark edilmeyebilir, sonuçta sinsice ilerler ve anne ile bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.

Anemi sorunu yaşayan gebelerin düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ve düşük yapma riskleri yüksektir.

Anemik anne adayında gibi belirtiler görülür?
  • Toprak yeme, çiğ pirinç yeme
  • Ağız kenarında çatlak ve yaralar
  • İsteksizlik
  • Devamlı uyku hali
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Halsizlik
  • Soluk cilt
  • Çarpıntı
Anemi nasıl tedavi edilir?

Aneminin tedavisi demir içeren tabletler, flakonlar ya da iğneler ile yapılır.

Demir takviyesi gebelerde genellikle oral yoldan (ağızdan) yapılmaktadır. Yani demir içeren tablet ya da sıvı preperatlar kullanılır. Çok ağır kansızlık durumunda, midede sorunlar varsa demir takviyesi intramusküler (kas içine iğnelerle) veya çok ağır durumlarda venöz damar yoluyla yapılabilmektedir.

Türkiye de tüm gebelere Sağlık Bakanlığı önerisiyle ve önderliğinde demir takviyesi verilmektedir.

Demirden zengin beslenme önerilir.

Beslenme açısından ise demirden zengin besinlerin diyette daha fazla yer alması sağlanmalıdır. Demirden zengin besinler başta karaciğer ve kırmızı etler olmak üzere tavuk ve hindi eti, bazı balık türleri ve yumurtadır.

Gebelik süresince demir ihtiyacı günlük 20-25 miligramdır. Kansızlığın derecesine göre ihtiyaç daha fazla da olabilir. Ayrıca çay, kola ve kahve gibi kafeinli içecekler, aşırı kepekli gıdalar ve demirin emilimini bozan diğer besinlerden uzak durulmalı, demir ilaçlarının kullanıldığı saatlerde, kalsiyum içeren vitamin tabletleri, süt ve yoğurt tüketilmemelidir.


Sağlıklı beslenin, sağlıklı nesiller dünyaya getirin.

Not: Bu makalede yer alan bilgiler www.beslenmevediyet.org Beslenme Portalı ve Diyetisyen Aysen Arıcan'a ait "Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme" adlı kitabında da daha önce yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Kilo Alımı ve Kansızlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Kansızlık ( Anemi) ve Beslenme Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Gebelikte Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Kilo Alımı ve Kansızlık' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:53
Top