2007'den Bugüne 92,885 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatil Psikolojisi
MAKALE #3335 © Yazan Dr.Psk.Başak DEMİRİZ | Yayın Temmuz 2009 | 8,726 Okuyucu
Tatilde mutlu olmanın yolları

Tatil kavramı ‘hafiflemeği’ çağrıştığı halde, aslında hiç de hafife alınabilecek bir olgu değildir. Günümüzün her gün biraz daha zorlaşan koşullarında, insanların günlük koşuşturmalarına sağlıklarını kaybetmeden devam edebilmeleri ve stresle baş edebilme donanımlarını tazeleyebilmeleri için tatile ihtiyaçları olduğu bilimsel olarak da ispatlanmıştır.
New York Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre 5 yıl boyunca hiç tatil yapmamış bir kişinin kalp krizi geçirme ihtimali, her yıl en az 1 hafta tatil yapanlara göre yüzde 30 daha fazladır. Ayrıca, kişinin tatil yapmadığı her yıl, kalp hastalığı riski biraz daha artmaktadır.

Tatile çikmak ne kadar önemliyse, tatil için hazırlanmak da o kadar önemlidir. Herşey bir yana, tatil stres kaynağı olmamalıdır. Ne yazık ki tatilden dönen birçok kişi tatilde dinlenemediklerinden ve hatta tatillerinin “zehir” olduğundan yakınır. Nerede hata yapıyoruz, neden tatil yaparken dinlenmeği, mutlu olmayı beceremiyoruz? Eğer henüz tatile çikmadiysaniz bu sefer bir değişiklik yapın ve tatilinizi planlarken kendinizi özgür, endişelerinizi evde bırakın.

Tatile çikmadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyin

Tatil için ayrılan zamanın aslında kendimiz için ayırdığımız en özgür zaman olduğunu unutuyoruz çogu zaman. Yapabileceklerimiz aslında sınırsızken, biz genellikle işin kolayına kaçıyor ve alışık olduğumuzun dışına çikamiyoruz bir türlü. Ülkemizde tatil denilince akla deniz ve güneş gelir önce. Oysa tatili unutulmayacak keyiflere dönüştürebilecek öylesine çok alternatif vardır ki. Otomatik olarak her yıl yapılan tatiller, gidilen aynı yerler hala size zevk veriyor mu? Tatiliniz işlevselliğini kaybetti de farkında mı değilsiniz. Öyleyse gözlerinizi kapatıp düşünün, vücudunuzu, ruhunuzu dinleyin. Neyi özlüyorsunuz? Gerçek ihtiyaçlarınız neler?

Kişiye özel tatillerin, kişinin kendine özgü gereksinimlerini karşilama olasılığı daha yüksektir. Tatilinizi planlarken alışılmış kalıpları yıkıp yaratıcılığınızı kullanın. Bir tatilinizi örnegin, yeni bir hobi edinmeye ayırın. Çocuklariniza iş yoğunluğu içinde vakit ayıramadığınıza mı üzülüyorsunuz. Belki sadece ailenizle vakit geçirmek, evinizden ayrılmayıp çocuklarinizla eski resimlere bakmak mutlu edecektir sizi. Yaşadığınız şehri her gün işe giderken gözlüyor, tadını çikaramiyor musunuz? Bu tatilde şehrinizi bir turist gibi gezmek, müzeleri, parkları, doğasını keşfetmek dinlendirecektir sizi. İnsanlardan kaçmak, kafanızı dinlemek ihtiyacındaysanız, sessiz, kalabalıktan uzak bir yere tek başinıza gitmelisiniz. Eğlenmek, yeni insanlarla tanışmak mı istiyorsanız? Belki de uzun zamandır görmek istediğiniz bir ülkeye, şehre, özlediginiz ailenizin yanına gitmeğe ihtiyacınız.

Tatile kiminle çiktiginiz önemlidir

Tatile beraber çikan insanların birbirlerini daha iyi tanıdıkları bilinen bir gerçektir. Bazı tatillerde derin arkadaşlıklar kurulurken, sevdiğiniz bir arkadaşinızla taile çikip dönüşte kanlı bıçaklı olma ihtimaliniz vardır. Aile ile tatile çikmak ise ayrı bir serüvendir. Aile fertleri, aynı evde yaşamalarına rağmen, günlük koşuşturma içinde birbirlerini aslında çok az görür, sınırlı iletişimle, uğraşmak istemedikleri problemleri ötelemeyi becerebilirler. Anlaşamayan kardeşler, eşler, anne-baba ve çocuklari aynı evde yaşarken birbirlerinden uzak bir sistem içinde günlerini geçirebilirler. Oysa tatillerde birbirinden kaçmak mümkün değildir. Tatilin yeni dinamiği arkadaşlıkların, aile fertlerinin ilişkilerini olumlu da etkileyebilir olumsuz da.

Tatilinizden olumlu hatıralar ile dönmek istiyorsanız ihtiyaçlarınızı tatile çikacaginiz kişilerle paylaşin. Bütçenizi, yapmak istediğiniz aktiviteleri, görmek istediğiniz yerleri tüm detayları ile belirleyip onlara anlatın. Onları da dinleyerek, tatile çikmadan önce iyi bir plan yapın. Çünkü bazen en yakınınızla bile ihtiyaçlar söz konusu olduğunda hiç ummadığınız farklılıklar yaşayabilirsiniz. İsteklerinizde, tatil anlayışınızda, hayallerinizde farklılıklar olduğu ortaya çikarsa, belki de beraber tatile çikmak iyi bir fikir değildir. Dağlarda yürüyüş yapmak, geceleri kamp kurmak isteyen bir kişi, bütün gün güneşlenip akşam şik bir yemek yemek isteyen bir kişi ile tatile çiktiginda, iki taraftan biri hayallerinden vaz geçmek zorunda kalacaktır.

Yalnız tatile çikmaktansa ben karşimdakine uyarım diye düşünseniz de ihtiyaçlarınıza, isteklerinize kulak vermelisiniz. Aksi takdirde, hiç farkına varmadan, içinizde keyifsizlik, mutsuzluk oluşabilir. Başkalarıyla beraber tatile çikmak kendinizi unutmak anlamına gelmemelidir. En önemlisi, sınırlarınızı iyi tanıyın, kendinize dürüst olun. Sevdikleriniz uğruna istemediğiniz bir şey yapmak zorunda kalmayın. Unutmayın ki tatilin amacı ruhunuzu ve bedeninizi dinledirmektir, zorlamak değil.

Tatil için ayırdığınız zamanı bencilce kullanın.

Tatilde amacınız kendinizi şimartmak olsun. Zevk aldığınız aktiviteler yapmaya gayret edin. Biraz fazla uyuduysanız veya hiç bir şey yapmadan oturduysanız suçluluk duygusuyla savaşmayın. Bazen en iyi dinlenme şekli hiç bir şey yapmadan, konuşmadan, okumadan, saate bakmadan saatlerce oturmaktır. Aynı anda çok şey yapmaya alışmış bedenlerimizin buna çok ihtiyacı vardır. Birşeyler yapmanız gerektiğini söyleyen, “boş boş” oturduğunuz için sizi eleştiren, sizi rahat bırakmayan iç seslerinize “tatildeyim” diye hatırlatın.

Eğer sizi rahat bırakmayanlar “dış sesler” ise, sizden beklentileri hiç bitmiyor ise, kendinize zaman ayırmaya ihtiyacınız olduğunu onlara anlatın. Gerekirse işbölümü yaparak boş bırakmak istediğiniz saatleri onlara bildirin ki kimse çok fazla taviz vermek, ihtiyaçlarından vazgeçmek veya fedakarlık yapmak zorunda kalmasın. Kendinize ayırdığınız zaman tamamen sizin olsun.

Tatil ile ilgili endişelerinizi evde bırakın


Tatilinizin mutlaka “çok verimli” olması için uğraşarak, tatil için harcadığınız paranın karşilığını alıp almadığınızı her an hesaplayarak, evde, iş yerinde bıraktıklarınızın “hallerini” düşünerek, “acaba daha iyi bir tatil yerine mi gitseydim” diye kendinizi sorgulayarak, yediklerinizin içtiklerinizin sağlıklı olup olmadığına endişelenerek dinlenemezsiniz. Tatile çikarken tüm endişelerinizi rafa kaldırmaya çalisin. Unutmayın ki tatilinizi mükemmel bir şekilde planlamış olsanız bile umulmadık aksiliklerle karşi karşiya gelebilirsiniz.

Insan beyni ile ilgili yapılan araştırmalara göre, her gün yaptığınız şeyleri yapmaya alışmış beyin başka bir aktiviteye geçtiğinde bile dinlenir. Bir ögretmen, örnegin, ögretmenlik yaparken beyninin belli başlı noktalarını kullanır, hepsini değil. Dolayısıyla, ögretmenlik yapmadığı zamanlarda, evini temizlerken bile beyninin o bölümlerini kullanmadığı için, beyninin “ögretmen” tarafları ‘tatile çikmis’ olur. Demek ki tatil için mutlaka uzaklara gitmek, çok paralar harcamak, “mükemmel” kişilerle beraber olmak gerekli değildir. Asıl gerekli olan tatil boyunca endişelerden uzak, dinlenmeye, eğlenmeye odaklı, yaratıcılığı kullanarak her zaman yapılanlardan farklı şeyler yapmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatil Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DEMİRİZ Fotoğraf
Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
İstanbul
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'in Yazıları
► Ara Karneler ve Tatil Psk.Serap DUYGULU
► Tatil Sonrası Uyum Psk.Serap DUYGULU
► Öğrenciler İçin Ara Tatil Dönemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Tatil Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obsesif Aşklar (Takıntılı Aşk) ÇOK OKUNUYOR Kasım 2009
► Kişisel Sınırlar Ekim 2008
► Kırkından Sonra Aşk Eylül 2008
◊ Panik Atak İyileşir Eylül 2014
◊ Psikolojik Saglık Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:15
Top