2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bunaltıcı Sıcaklarda Yeterli Su İçmezseniz?
MAKALE #3344 © Yazan Dyt.Şeyma TUNA | Yayın Temmuz 2009 | 4,624 Okuyucu
BUNALTAN SICAKLARDA SU İÇMEYİ UNUTANLARA…

Yaz aylarında her ne kadar sıvı tüketimimiz artsa da gereksinmemiz de arttığı için bu açığı kapatmamız gerekir. Sağlıklı bir kadının yaz ayları için günde 10-12 bardak, erkeğin ise 14-15 bardak su içmesi önerilmektedir.


Özellikle çok aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde, terleme sıklığımız da arttığı için, deri yoluyla kaybettiğimiz sıvı miktarı da artmaktadır. Yüzerken tüm vücudumuz deniz veya havuzda suyla temasta olsa bile su kaybı yaşanır. Bu yüzden su içmek için susamayı beklememeyi öneririm. Danışanlarımın bana çok sık sorduğu sorular arasında olan, “içtiğimiz çay, kahve ve içecekler, su ihtiyacımız yerine geçer mi” tedirginliği için bazı alternatifler sunmaya çalışıyorum, ama her zaman söylediğimiz gibi “su” vücudumuzun % 60’ını oluşturması bakımından hayatımızın temel şartı olan bir sıvıdır. Bu sebeple her ne içersek içelim en çok su içelim J

Yaza ve özellikle zayıflama diyetlerine uygun içecekler,

· Maden suyu; yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmeği unutanlar için farklı lezzetler oluşturmaya elverişli bir içecektir.

1. Maden suyu ve ayran; ikisini karıştırarak düşük kalori ile daha fazla sıvı ve ter ile kaybettiğiniz vücut için gerekli iyonları almış olursunuz.

2. Maden suyu ve az limonata; çok sıcaklarda içince serinleten şekerli limonatadan kopamayanlara, kaloriyi azaltacak bir çözüm. 1 su bardağının üçte birine limonata geri kalanına maden suyu, taze nane yaprakları ve buz.

3. Maden suyu ve elma, limon suyu; taze nane veya fesleğen, elma ve limon suyu, maden suyu ile karıştırılabilir.

Bana çok sık gelen bir başka soruda “soda ve maden suları arasındaki fark” dır.

Yeraltında korunmuş bir su kaynağından doğal olarak veya sondajla çıkarılan temiz, içime uygun sulardır. Suyun maden içeriği 500mg/L’ni altında ise kaynak suyu olarak isimlendirilmektedir. Maden içeriği 1500mg/L’ni üstündeki sular ise maden suları (veya mineralli sular) ismini almaktadır. Maden suları karbonatlanarak üretilen kabarcıklı maden suları soda adını almaktadır. Bu işlemden sonra kabarcıklı ve hafif asit hale gelmesi özelliği ile değişik içeceklere karıştırılır hale gelmesi tüketimini yaygınlaştırmaktadır.

· Light limonata: Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir serinletici içecek hazırlayabilirsiniz. Bazı markalarda light limonata satılmaktadır.

· Ayran, light ayran veya cacık: Dereotunu blenderden geçirip cacıklara eklemek daha uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Özellikle canınız bir şeyler çektiğinde içeceğiniz ayran, tatlı isteğini yok edecek, sizi doyuracak aynı zamanda sıvı alımınıza destek olacaktır. Hazırlamaya zamanı olmayanlar için hazır ayran, light ayran ve hatta cacık bile birçok markette satılıyor.

· Zayıflamak için başvuran danışanlarıma verdiğim en sevilen gözde içecek: Süt-Shake; 1 su bardağı light süt içine 1 çay kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı toz keten tohumu ve tatlandırıcı (ara öğünlerinizde veya akşam yemeğinden yarım saat önce içilmesini öneririm)

· Kayısı komposto veya hoşaf: Şeker eklenmeden hazırlanmasına özen gösterin.

· Soğuk çorba: Haşlanmış buğday ve nohut, yoğurt - su ile karıştırın, yemeklerle birlikte veya ara öğün olarak akşama doğru tüketmenizi öneririm.

· Soğuk Kahve: Benim gibi kahve tutkunlarına özel; tatlandırıcı ile, kremasız şekilde, light ve yarım yağlı süt, istenilen miktarda kahve ve buz ile karıştırılır.

· Buzlu çaylar: evde hazırlayabilirsiniz veya hazır şekilde satılan aromalı soğuk çaylardan içebilirsiniz, bazı markalarda şekersiz olarak hazırlanmış da bulunmaktadır.


Bazılarımız su içmeyi sevmez ya da unutur, en çok tüketilmesi gereken ve önerilen içeceğimiz su olsa da alternatifsiz değildir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bunaltıcı Sıcaklarda Yeterli Su İçmezseniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma TUNA Fotoğraf
Dyt.Şeyma TUNA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma TUNA'nın Makaleleri
► Sıcaklarda Beslenme Dyt.Şeyma TUNA
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Besin Grupları ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bunaltıcı Sıcaklarda Yeterli Su İçmezseniz?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sıcaklarda Beslenme Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:31
Top