2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus : Evli Bakirelerin Hastalığı
MAKALE #3386 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Ağustos 2009 | 17,015 Okuyucu
Vajinismus ismini son dönemde medyada sıkça duyduğumuz bir hastalık. Peki bu kadar sık duyduğumuz Vajinismus hastalığı nedir, neden olur ve tedavisi mümkün müdür?

Vajinismus, vajina girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel ilişkiye izin vermemesi durumudur. Vajinismus, cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalarda ülkemizde 10 kadından birinde vajinismus hastalığının görüldüğü ortaya konmuştur.

Vajinismusun nedenleri çok çeşitlidir. Toplumumuzda genç kızlar sanki cinsellikleri yokmuş ve cinsel organları pis ve kirliymiş, oraya dokunmamaları gerekirmiş gibi yetiştirilir. Ailede cinsellikle ilgili ya hiç konuşulmaz ya da hep olumsuz şeyler aktarılır. Özellikle evliliğin ilk gecesi ilk cinsel ilişkinin ağrılı, acılı ya da zor geçeceğine ilişkin ifadeler duyarak büyüyen bir genç kız, evlendiğinde ilk gece ilişkiye girmeye dair bir korku geliştirebilir. Kızlık zarına toplumumuzda gereğinden fazla bir önem verilmesi sonucunda, ilk gece kızlık zarının yırtılacağı, patlayacağı, delineceği ve kanama olacağı korkusu, vajinanın çok küçük olduğu ve penisin oraya girmeyecek kadar büyük olduğu inancı, cinsellikle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olma, kendine güvenmeme ve kendini değerli görmeme, eşe karşı duyulan kızgınlık, öfke ve onu cezalandırma isteği gibi nedenler vajinismusa yol açabilir. Ayrıca kadının bilinçdışında genç bir kız olarak kalmak istemesi ve kadınlığa geçişi kabul edememesi, kadın cinsel kimliğini reddetme, ailenin iyi ve cici kızı olma ve masumiyetini kaybetmeyi istememe gibi nedenler de vajinismusa zemin hazırlayabilir. Yurtdışında daha çok taciz ve tecavüz gibi nedenlerden dolayı sekonder vajinismus dediğimiz sonradan ortaya çıkan vajinismus daha yaygınken, bizim toplumuzda vajinismusun en yaygın nedeni ilk gece korkusu ve kanama, acı ve ağrıdan aşırı derecede korkmadır, ilk cinsel ilişkide ortaya çıkan vajinismusa da primer vajinismus adı verilir.

Vajinismusu yaşayan kadın kendini değersiz, mutsuz ve tükenmiş hisseder. Sanki evliliğin bir yanı eksiktir ve o da tam bir kadın değildir, çünkü eşine karşı görevini yerine getirememektedir. Kendini sadece eşine karşı değil, eşinin akrabalarına karşı da sorumlu hisseder. Çevreden neden çocuk sahibi olmadıkları da sorulmaya başlandığında iyice morali bozulur. Çift herkesin yaptığı birşeyi yapamıyor olmaktan dolayı kendilerini başarısız hissedebilir. Şu bilinmelidir ki, vajinismus sadece kadının sorunu değil çiftin ortak sorunudur. Vajinismus tedavisinde eşin tutumu ve desteği çok önemlidir.

Sanılanın aksine vajinismusun tedavisi oldukça kolaydır. Eğer bilinçaltında yatan derin bir neden yoksa cinsel terapi ile en fazla 10 günde çözüm sağlanır. Daha derin vakalarda süre biraz daha uzayabilir ancak çiftle terapist işbirliği yaptığında sorun mutlaka çözülür. Terapide anatomik bilgilendirme yapılır, kişinin vajinismusunun nedeni araştırılır, o nedenin yarattığı duygu ve düşüncele üzerinde çalışılır, bilişsel yeniden yapılandırma yapılır, çifte rahatlama ve gevşeme egzersizleri öğretilir ve ev ödevleri verilir. Terapi sürecinde çiftin arasındaki ilişkinin boyutu, uyum ve işbirliği çok önemlidir. Kadın önce kendine ve eşine daha sonra da terapistine inanmalı ve güvenmeli, kendini cinselliği yaşamaya layık ve değerli görmeli ve sabırla üstüne gitmelidir. Bunları yaparsa başaramaması için hiçbir sebep yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus : Evli Bakirelerin Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Evli Olmak Mı, Evli Kalmak mı? Psk.Burcu ATATÜR
► Vajinismus (Bir Erteleme ve Kaçınma Hastalığı) Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Evli ve Öfkeli Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
► İnsanlar Neden Evli Kalır? Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Evliler mi Mutlu Mutlular mı Evli?' Psk.Burçin KOYUNCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus : Evli Bakirelerin Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:23
Top