2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Doyum
MAKALE #3392 © Yazan Psk.Eda GÖKDUMAN | Yayın Ağustos 2009 | 6,565 Okuyucu
EVLİLİK DOYUMU


Evlilikteki doyum kavramı; “ evlilikteki uyum ve mutluluğu “ içermektedir.

Son zamanlarda; .“ Evliliğinizden ne kadar doyum alıyorsunuz?” sorusuna eşlerin verdiği cevap çoğunlukla negatif yönde…

Bu doyumun sağlanması ; eşlerin evlilik ilişkisinden elde ettikleri sonuçların beklentilerinin üzerinde olması ile mümkündür. Bu doyumu sağlayabilmek için ; eşlerin ikisine de bazı roller düşmektedir. Bir evliliğin zorunlu ve gönüllü nitelikleri bir dengeye ulaştığı zaman ; bu evlilik iyi gitmeye başlar. Evlilikte eşler ilişkilerini tümüyle zorunlu bir ilişki olarak algılamaya başlarlarsa evliliğin tüm heyecanı ortadan kalkmaya başlamakta ve eşler arasında çatışmalar ortaya çıkmaktadır.

Birlikte olmaya söz verilen ilk imza ile; hoşgörü adımları atıldığı gözlemlenirken , var olan ama asla gözükmeyen bir süreç de kendiliğinden başlamış olur. Kim neyi ne ölçüde kontrol edebileceğinin gizli savaşı başlamıştır. Çatışmalar; eşlerden her birinin kendini algılama biçimi ile eşinin algılama biçimi uyuşmadığında ortaya çıkmaktadır . Kadın bir davranış biçimi bekler , erkek onu anlayamaz ve kendini eşinden farklı olarak görmeye başlar ve bir sorunlar yumağı oluşmuş olur. Bu da evlilikten beklenen doyumu zamanla düşürecektir.

İlişkilerinin belli noktalarını tartışamayan , kafalarındaki düşüncelerini birbirine açıkça söyleyemeyen ve birbirlerini tanıyamayan eşler zamanla birbirine yabancılaşır ve birbirlerinden soğurlar. Sorunlu evliliklerde; güç savaşını kimin kazanacağı çok önemlidir. Bu güç savaşının devam etmesi evliliğin sonlanmasına neden olabilmektedir. Eşler ; bu savaşa girmemeye özen göstermelidir . Savaşmamak tamamen teslim olunduğunu göstermez. Sadece bir erdem ve kendinizi koruma yöntemi olarak algılanmalıdır. Birçok eş bunu yapmıyor ve her gün mücadele etmeye devam ediyor. Bu mücadele önce kişinin kendisini yorar ve uzun süreli yorgunluklarla sorun daha patolojik bir hal alır ki bunun sonucu bir depresyon veya evliliğin sonlanması olabilir.

Bu mücadeleyi yapmamak gerekirse o zaman kişi ne yapmalıdır ? Bu sonun cevabı; sağlıklı bir iletişim ve mutlu bir bireyden geçer. Mutlu olan bir birey; daha sabırlıdır, olayları daha geniş değerlendirebilir ve evlilikte de mutluluğu yakalamak için daha çok çaba gösterir. Bu çaba , diğer eşe yansıyabilirse istenilen etkileşim sağlanır ve diğer eş de çaba göstermeye başlar. Bunun için anlayış çok önemlidir. Anlayabilen bir birey iletilen gerekli mesajları alabilmiş demektir. Bu da sağlıklı bir iletişimi beraberinde getirir. Güç savaşı yerini sağlıklı bir iletişime bırakabildiğinde gerekli uyum sağlanabilmiş ve eşler evliliğinden daha çok doyum almaya başlamıştır.

Evliliğinde doyum sağlayabilen çiftler; yaşanan anlaşmazlıklar karşısında aynı fikirde olmasalar da diğerinin kanıtlarının geçerliliğini ve önemini kabul ederler. Mutsuz çiftlerde ise; eşlerden birinin şikayetinde diğeri kendi şikayeti ile tepki verir, her isteğe karşı bir istek söz konusudur. Böyle bir ortamda da sağlıklı bir iletişimden söz edilemez. Evliliğinde bir türlü mutluluğu yakalayamadığını ifade eden eşler böyle yakındığı sürece evliliklerinde mutlu olamayacaklardır. Bu süreçte eşler; evliliklerindeki mutsuzluğun nedenlerini araştırmalı, kendisinde gördüğü yanlış davranışlar varsa düzeltmeli, eğer yalnız başına düzeltemiyor ve objektif olamıyorsa uzman bir kişiden yardım almalı, eşi ile açık bir iletişime geçerek sorunları beraberce paylaşmalıdırlar.

Psk Eda Gökduman
İstanbul
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Doyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eda GÖKDUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eda GÖKDUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eda GÖKDUMAN'ın Yazıları
► Evlilik ve Doyum Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Cinsel Doyum ve Süreçleri Psk.H. Fatih DANE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Doyum' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutlu Bir Hamilelik Süreci Aralık 2009
► Sonbahar Depresyonu Eylül 2009
◊ Teşekkürler Anne Mayıs 2009
◊ Depresyonda mıyım? Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:59
Top