2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karaciğer Yağlanması Tanısında Sağlıklı Bir Beslenmeyle Tanıyı Ortadan Kaldırmak
MAKALE #3485 © Yazan Dyt.Seyran Seçil KURAL | Yayın Ağustos 2009 | 11,180 Okuyucu
Karaciğer yağlanması tanısında sağlıklı bir beslenmeyle tanıyı ortadan kaldırmak

Vücudumuzun en büyük organıdır Karaciğer.

Kan dolaşımı, depolanması, zararlı maddelerden arındırılması, safra oluşumu, safra tuzlarının yapımı, kan glikoz düzeyinin düzenlenmesi, üre yapımı, aminoasitlerin birbirine çevrilmesi, yağların taşınması, kolesterol yapımı, kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin yapımı, demirin depolanması, vitaminin depolanması, yabancı cisimleri kandan çıkararak koruyuculuk yapması gibi birçok görevi vardır ve gerçekleştirdiği bütün bu görevlerinden dolayı vücudumuzun en büyük ve kompleks organı olmayı hak etmiştir bence.
Karaciğerimizle ilgili birçok hastalıkla tanışabiliriz. Bunlar; viral, toksik bir ajan veya immünolojik bir atağın oluşturduğu hasar sonucu oluşan bir hastalık olan Hepatit, olması gereken yağ içeriğinin artması sonucu oluşan Karaciğer yağlanması, gerçekleşen karaciğer hastalıklarının ilerlemiş durumundaki geri dönüşsüz olan Siroz, bunların yanında yan görevleri olan Safra kesesi ve pankreas hastalıkları olan safra kesesinin iltihaplanmasıyla meydana gelen Kolesistit, safranın çeşitli yollarla kristalleşerek oluşturdu safra taşları, pankreasın iltihaplanmasıyla oluşan Panreatit ve bunun benzeri hastalıklardır.
Bu hastalıkların içerisinde benim en çok üzerinde durmak istediğim Karaciğer Yağlanması.
Karaciğerde olması gereken trigliserid (yağ) miktarı %5 kadardır. Biriken trigliserid miktarının %5’i aşması halinde konulan tanıdır. Bazı zamanlar tesadüfen konulur bu tanı.
Nedenlerine gelecek olursak;
Karaciğerdeki yağ deposunu azaltan ve yağın karaciğerden atılmasını çabuklaştıran bazı faktörlerin eksik olması,
Emilen ve beslenmeyle alınan yağların karaciğerde aşırı birikimi,
Vücudumuzda olması gereken yağ asidi sentezinin artması,
Tetrasiklin grubu antibiyotikler, parasetamol, karbontetraklorür gibi ilaçların uzun süre kullanımı,
Aşırı alkol alımı (yağ asiti sentezinin hızını ve trigliseritlere çevrilmesini arttırır. Alkol, lipoproteinler halinde trigliserit salgılanmasını bozar.)
Bazı hastalıklar (protein enerji malnütrisyonu (PEM) , malabsorbsiyon sendromu, ülseratif kolit, kronik pankreatit, jejenum by-pass ameliyatları …..)
Açlık, şişmanlık….
Vücut ağırlığında azalma, ayaklarda ödem, diyare (ishal), kuru cilt, kan değerlerinin düşmesi (anemi), albümin değerlerinin düşmesi vb. bulgular görülür.
Tanı muayenede ele gelen karaciğer, kanda yükselen karaciğer enzim değerleri (AST,ALT), ultrasonografi ile konulur.
Karaciğer yağlanmasının kendisine özgü bir beslenme şekli tedavisi yoktur. Beslenme şeklini değiştirerek özellikle hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır. Sakatat, yağlı et, tavuk derisi, yumurta gibi kolesterol içeren yiyecekelrden uzak durulmalıdır. Sebze, meyve, lifli gıdalar ve beyaz eti tüketmeye özen gösterilmelidir. Şeker vücutta yağa dönüştüğü için mümkün olduğu kadar şeker ve karbonhidrat alımını azaltınız. Düzenli olarak spor yapın. Mutlaka kilo verin. Alkol tüketmeyin.
Özellikle karaciğer yararı olan besinleri tüketin.
Enginar: Özellikle karaciğerden başta azot olmak üzere toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Taze olarak tüketin.
Devedikeni: hem karaciğeri yeniler, hemde enfeksiyonlara iyi gelir.
Hindiba: karaciğeri zehirli maddelerden arındırır ve hazmı kolaylaştırır. Yaprakları salata olarak, kökleride kaynatılıp tüketilebilir.
Havuç: içerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğeri temizler.
İYİ BESLENMELER….
Karaciğer yağlanması tanısında sağlıklı bir beslenmeyle tanıyı ortadan kaldırmak
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karaciğer Yağlanması Tanısında Sağlıklı Bir Beslenmeyle Tanıyı Ortadan Kaldırmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seyran Seçil KURAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Karaciğer Yağlanması Tanısında Sağlıklı Bir Beslenmeyle Tanıyı Ortadan Kaldırmak' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Stili Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:04
Top