2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus: Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe
MAKALE #3488 © Yazan Uzm.Psk.Hasan KUL | Yayın Ağustos 2009 | 14,163 Okuyucu
VAJİNİSMUS: KADINDA İLİŞKİYE GİREMEME


“İki yıllık evliyim ve bu illetten kurtulamıyorum. Hayatım kabusa dönüştü. Artık kurtulmak istiyorum.”
“İki buçuk senelik evliyim ve hala yenemedim, çok canım yanıyor ve olmayacağını artık anladım, bana yardım edebilirseniz çok sevinirim.”
“Sekiz senedir yaşayamıyordum ancak, son on beş gündür bu sorundan kurtuldum. Sizin bu sorunu yenmek isteğinizdeki kararlılığınız çok önemli asla başaramam derdim ama, şu an anlıyorum ki başaramayacağımız bir sorun değilmiş, teşekkürler”
“Ben de vajinismus idim ama iki hafta önce hayatımı mahveden bu illeti yendim ki ben hiç başaramam derdim. Öncelikle lütfen kendinize güvenin ve lütfen azminizi yitirmeyin. Ben iki hafta önce yendim daha çok yeni. Şu an çok mutluyum ve tam anlamıyla bir cinsel yaşantım var. Lütfen hayallerinizi ve mutluluğunuzu ertelemeyin. Ben üç yıl çektim, çok şey kaybettim ama kaybettiklerimi geri kazanacağım. Vajinismus sizi yenmeden siz onu yenin...”
“Ben iki yıllık evliyim vajinismus olduğumu öğrendim, tedavi konusunda hiçbir fikrim yok. Yardımcı olursanız sevinirim”
“Bu sorun yüzünden eşim benden ayrı yatıyor, bu da beni daha çok üzüyor.”
“Ne zaman çocuk yapacaksınız? Sorusunu duydukça üzüntüm on kat daha artıyor.”
“Lütfen nasıl yenebileceğimi anlatabilir misiniz? Çok zor durumdayım?”
“İki yıllık evliyim, bu illet bende de var. Çok zor ama çaresiz değil biliyorum. Yurt dışında yaşıyorum, doktora gittim ama bana vajenin normal, psikolojik seninki dedi. Bunu biliyorum ama, nasıl yeneceğim ne olur bana yardım edin.”
“Üç yıllık evliyim, bu illetten kurtulmak istiyorum lütfen bana yardım edin”
“Bir haftalık evliyim ama eşimle daha ilişkiye giremedik. Zorla bir kısmı ancak… Aşırı derecede ağrı oldu. Eşim bu konuda çok anlayışlı davranıyor ama, kendimi çok mutsuz hissediyorum”
“Biz on yıllık evliyiz ve nihayet altı ay önce çözdük... İnşallah bu sıkıntıyı çeken herkes kurtulur, insanın her şeyini çok etkiliyor.”
“Birinci evliliğimi bu yüzden dokuzuncu yılda bitirmek zorunda kaldım. İkinci evliliğimde yine aynı sorunu yaşayınca tedavisinin olduğunu öğrenip tedavi olarak kurtuldum. İlk evliliğimi boşu boşuna bitirmişim.”

Yukarıdaki mesajlarda yer alan ifadelerin ne kadar çaresizce, ne kadar dramatik olduğu göz önünde bulundurulursa sorun ne kadar da büyük bir sorun olduğu anlaşılmaktadır. Evlilikleri mahveden, çiftleri oldukça üzen ve ilişkileri yıpratan, çocuk sahibi olmayı engelleyen, hatta boşanmalara kadar giden bu rahatsızlık yok edilebilmektedir.

Peki nedir bu vajinismus?
Kasların istem dışı kasılarak ilişkinin acılı olması ya da birleşmenin gerçekleşememesidir.
Vajina girişini çevreleyen kas grubu "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır, bunlar düz kas grubudur ve refleks olarak çalışırlar. Kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolünde değildir. Bu nedenle bazı kocaların eşlerini suçlamalarının da bir anlamı yoktur.
Eğer kişi kasların kasılmasından ötürü acısız birleşme yaşayamıyorsa bu durum vajinismus olarak nitelendirilir.
Vajinismus, ilk ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve birleşmenin gerçekleşmesine engel olurlar. Kasılma oluşursa birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur. Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner.
Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanık da olsa durum bilinç dışı meydana gelir.
Bu kasılmalar aslında vücudun kendini korumaya yönelik bir savunmasıdır.
Vajinismusun tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafı da psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.
Vajinismus olan çoğu kadın ilişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle birçok bilinmeyen vajinismus kadını vardır.
Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneyi tamamlayabilmekte ya da tampon kullanabilmekte iken, cinsel ilişkiyi tamamlayamamaktadır. Bazı kadınlarda ise ilişki gerçekleşmekte fakat aşırı miktarda acı oluşmaktadır. Diğer bir grupta ise hiçbir vajinal müdahale gerçekleşememektedir.

Vajinismusun nedenleri tamamıyla psikolojiktir. Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önemli olan tedaviyi istemek ve bunun için terapi merkezlerine baş vurmaktır.

Sorun olduğunu nasıl anlarız?
·“Birleşme sağlanıyor ancak hareket etmek canımı acıtıyor ve durmak zorunda kalıyoruz.”;
·“Çabalamama rağmen hiç kimseyle tam olarak birleşme gerçekleşmedi.”;
·“Bugüne kadar hiç acısız birleşme gerçekleştirmedim”;
·“İlişkiye girmeye teşebbüs ettikten sonra yanıcı tarzda bir acı hissediyorum.”;
·“Partnerim denediğinde duvara çarpmış gibi oluyor.”;
·“İlişkiyi tamamlayamıyorum.”;
·“Kolay olmamasına rağmen tam birleşme sağlanması için zorluyoruz.”;
·“Gerçekten istesem bile sıkıyor gibi görünüyorum.”;
·“Bir çok defa denemiş olmama rağmen hala bakireyim.”;
·“Tampon kullanamıyorum çünkü tamponu vajina içine yerleştirmek çok zor.”;
·“Bugüne kadar jinekolojik muayeneyi tamamlayamadım”;

Vajinismus tedavi sürecine girecek birimin öncelikle bu konuda deneyim ve tecrübe birikiminin olması önerilir. Çünkü bu hastalar zaten sorunu genellikle kronik ve tedavi olma imkanının olmadığı varsayımını geliştirmiş kişilerdir.
Vajinismus tedavisinde başarı sağlanamaması eşlerin güveninin kırılmasına ve isteklerinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik içi sonlanmasına, cinselliğin reddine götürebilir.
Hastanın detaylı olarak psikolojik özgeçmişi değerlendirilerek sorunun çözümü aşamasında neler yapılacağına dair bilgi verilir. Tamamen hasta ile açık ve samimi bir uyum ortamının oluşturulması olumlu bir gelişme olacaktır.
Terapiye eşlerin tam katılımı ve karşılıklı anlayış içerisinde olmaları iyileşme sürecini kısaltacaktır.
İlk olarak bayan terapist tercih ediliyor olsa da erkek terapistle de çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Erkek terapist, bayan danışan için farklı bakış açıları geliştirebilecektir.

Vajinismus eşlerine öneriler
Büyük ihtimalle bu problemin olabileceğini bu problemin içine düştükten sonra duydunuz ve neden böyle bir durumun sizin başınıza geldiğini bir türlü anlayamıyorsunuz. Belki de eşinizi çok seviyor ve onu her ne kadar anlamaya çalışıyor olsanız da halen bir takım içsel gerilimlerden kendinizi geri alamıyorsunuz. Belki durumu kabul ettiniz, ama "keşke böyle olmasaydı" diyorsunuz. Ya da sorununuzu inkar edip kendinizi -yoğun iş hayatınız gibi- başka konular ile avutma peşine gidiyorsunuz.
Öncelikle bunun eşinizin hatası olmadığını kesinlikle anlamalısınız. Bu yalnızca onun değil bir çift olarak her ikinizin de problemidir.
Kaslarında hissettiği spazmlar penetrasyonu imkansız kılmakta ve her türlü deneyim eşinizde acıya sebep olmaktadır. Bu spazmlar istem dışı olmakta ve bilinçli yönlendirme yoktur. Bunun oluşmasına eşiniz sebep olmamaktadır. Bu konuda onu anlayışla karşılamalısınız.
Bu durumun üstesinden gelmede sizin sabrınızın, anlayışınızın ve işbirliğinizin önemi çok büyüktür.

Tedaviye Ne Zaman Gitmeli?
Eğer ilk bir iki haftada birleşme gerçekleştirilemiyorsa artık profesyonel bir destek almak için harekete geçme zamanınız geldi demektir. Zamana bıraktıkça sorun daha da büyüyecek ve içinden çıkılması zor bir hale gelecektir. Özellikle bazı erkekler eşinin bu husustaki kaygısını yennmek için çözümü zorla yapmakta görmektedir. Ancak, bu yol sorunu çözmek yerine daha da büyütmektedir.



Psikolojik sorunlar olduğunda mutlaka psikolojik yardım alınmalıdır. Ancak, alınacak yardımın doğru yerlerden alınması çok çok önemlidir. Son yıllarda psikolojiye ilginin artmasıyla psikoloji eğitimi almamış olan bir çok kişi psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışmıştır. Psikolojik yardım çok hassas bir hizmettir, en küçük bir hata bireyin ruh sağlığına zarar verebilir ve mutlaka uzmanlık gerektirir. Psikoloji dışında lisans eğitimleri alıp da bir kaç günlük seminerler sonucu psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışan şarlatanlar bulunmaktadır. Halkın bu tür suistimallerden korunması için yardım alacakları kişilere mutlaka üniversite lisans, yüksek lisans ve varsa doktora diplomalarını sormalılar ve bu diplomaların psikoloji alanında alınıp alınmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Mutluluklarınızı ertelememeniz dileğiyle.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus: Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan KUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan KUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan KUL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan KUL
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan KUL'un Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe - Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Vaginismus (Cinsel İlişkiye Girememe) Dr.Psk.Belgin TORUCU
► Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek) Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinismus: Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaygılı Çocuklar Mart 2016
► Aile ve Evliliğin Tanımı Aralık 2015
► Büyümemiş Erkekler Ağustos 2015
► Düşünsel Diyet Terapisi Ağustos 2015
► Nereye Bakıyorsunuz? Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:22
Top