2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Döneminde Besin ve Beslenme
MAKALE #3500 © Yazan Dyt.Özgü YUSUFOĞLU | Yayın Ağustos 2009 | 6,372 Okuyucu
SINAV DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIMIZ NASIL BESLENMELİ?

SBS ve ÖSS sınavlarına hazırlanan milyonlarca öğrenci ve aynı heyecanı paylaşan aileleri için önümüzdeki üç ay uzun ve yorucu bir hazırlık döneminin son dönemeci.
Sınava hazırlanan öğrencilerde beslenme, bir yandan ergenlik döneminin hızlı büyüme ihtiyaçlarına cevap verebilmeli diğer yandan da yoğun zihinsel performans ile gelen beyin ve sinir sistemi ihtiyaçlarını desteklemelidir.
Bilinçli beslenmenin öğrenciler üzerindeki faydaları;
  • Okul saatleri boyunca ve tüm gün enerji sağlar
  • Öğrenme, hatırlama, konsantrasyon gibi beyin faaliyetlerini destekler
  • Spor ve fiziksel aktiviteler için gerekli kas gücü ve enerji sağlar
  • Boy uzamasını ergenin ulaşabileceği maksimum düzeye taşır
  • Kilo kontrolü sağlar, obezite ve fazla kiloya engel olur
  • Atıştırma, gece beslenmesi, öğün atlama gibi olumsuz alışkanlıkları önler.
OKUL ÇAĞINDA KAHVALTI

Düzenli kahvaltı bireyin tüm yaşam evrelerinde olduğu gibi sınav dönemlerinde de atlanmaması gereken bir öğündür. Yapılan bilimsel çalışmalar kahvaltı yapan ergenlerin aynı zeka düzeyindeki yaşıtlarına oranla daha yüksek notlar aldıklarını, derslerde kavrama ve hatırlama yeteneklerinin daha fazla olduğunu, daha uzun süre konsantrasyon sergilediklerini ve sınıf tartışmalarında daha fazla söz aldıklarını göstermiştir.
Kahvaltıyı atlayan gençlerde sabahın ilerleyen saatlerinde aşırı şekerli gıdalar tüketme ve sonraki öğünlerde dengesiz ve aşırı beslenme eğilimi artmaktadır.
Sınav dönemindeki gençlerin kahvaltı yapıp yapmadıkları kadar kahvaltıda ve diğer öğünlerde ne tür besinler tükettikleri de önem taşır. Kahvaltı günlük beslenmede ihtiyaç duyulan toplam karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve lif gibi besin öğelerinin 1/3 ünü içermelidir.

Dengeli Kan Şekerinin Zihinsel Performans Üzerindeki Etkisi:

Beyin yüksek oranda şekere ihtiyaç duyar . Ancak kan aracılığı ile beyne ulaştırılan bu şeker beynin sağlıklı fonksiyon gösterebilmesi için sürekli sabit oranlarda seyretmelidir. Diğer bir deyişle beyin performansını destekleyen beslenme kan şekerini sabit oranlarda tutacak şekilde olmalıdır. Çok düşük kan şekeri gencin konsantrasyon potansiyelini olumsuz etkiler ve davranış bozukluluğuna sebep olabilir. Çok yüksek kan şekeri öğrenme, test çözme, okuma gibi beynin aktif olması gereken zamanlarda , uyanık ve dingin olma halini etkiler ve uyku hali yaratır. Kan şekerini daha uzun süreli dengede tutan, tam tahıllı ekmekler, kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlar, posalı meyveler, lif oranı yüksek kuru meyveler bu nedenle sınav hazırlık dönemlerinde zihin faaliyetlerine faydalıdır. Basit şeker olarak tanımlanan beyaz şeker içeren tüm yiyecekler sınava hazırlanan gençlerin beslenmesinde kontrollü miktarlarda yer almalı, kana hızlı şeker geçişini yavaşlatmak için bol posalı besinler ile beraber tüketilmelidir.
Akıllı Yağlar
Okul dönemi çocuk ve gençlerin beyin faaliyetlerini destekleyen omega -3 yağ asitlerince zengin besinler sınava hazırlık döneminde de son derece faydalıdır.
Bu faydalı yağlarca zengin uskumru, sardalya, hamsi, somon gibi deniz ürünleri, ceviz, fındık, kavrulmamış kabak ve ay çekirdeği içi, keten tohumu gibi tohumlar beslenmeye dahil edilmelidir.

Proteinler
Özellikle et, süt ve yumurtada bulunan bazı protein yapı taşları çok önemli anti stres hormonlarının üretiminde rol oynar . Stres ve endişenin arttığı sınava yaklaşılan günlerde bu hormonların sağlıklı üretimi özellikle önem taşır.
Ayrıca yine et, süt ve yumurtada bulunan bir diğer grup önemli protein yapı taşları dikkat toplama ve konsantrasyon için gerekli beyin ve sinir sistemi salgıları için gereklidir.


     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Ek Besin Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.Bahar SEZER
► Besin-İlaç-Beslenme Etkileşimi Dyt.Aziz KILINÇ
► Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Besin Grupları ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sınav Döneminde Besin ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:01
Top