2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İleri Yaş Anneliği ve Prenatal Tanıda Sorunlar
MAKALE #3512 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2009 | 6,048 Okuyucu
İLERİ YAŞ ANNELİĞİ VE PRENATAL TANIDA SORUNLAR

Yüksek Riskli Gebelikler

Normal bir gebelik sürecinde her şey yolunda gittiği dönemlerde bir sorun yoktur. Gebeliğin başlaması veya devamından sonra bazı nedenler gebeliğin gidişatını riski sokabilir. Bu durum bebeğin hayatını, gebeliğin gidişini hatta annenin hayatını etkileyebilir. Yakın zamana kadar normal gebelik takibi yapan kadın doğum uzmanları hastalarının sağlıklı doğum yapmalarını rutin işlemler ile sağlayabiliyorlardı. Tıp biliminin, teknolojik gelişmelerin ışığında kazandığı yenilikler günlük rutinde uygulama olanağı buldukça kadın sağlığı konusundaki ilerlemelerde hızlandı ve neredeyse başlı başına bir tıp alanı oluşturacak noktaya geldi. Bu yeni tıp alanı Maternofetal Tıp olarak bilinmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum biliminin içinde başlı başına büyük bir alanı oluşturmaktadır. Gün geçtikce de bilimsel veri akışındaki artışa paralel olarak alt grublar oluşmaktadır. Fetal Tıp ; intrauterin hayatta fetusun sağlığını genetik potansiyel olarak taşıdığı riskleri, doğumsal anomalileri, gelişimsel sorunları, anne karnında geçirilen enfeksiyonları, çevresel fiziksel ve kimyasal etkileri araştırmaktadır. Maternal Tıp ; annenin gebelik öncesi dönemde taşıdığı riskleri, sistemik hastalıkları, metabolik ve fonksiyonel değişikliklerini, gebeliğin getirmiş olduğu ilave süreçleri ve bunların fetus sağlığı üzerine etkilerini araştırmaktadır. Nihai olarak, her iki koldan yapılan çalışmalar sağlıklı bebek , sağlık anne sonucuna ulaşmak içindir.

Çağdaş toplum yaşamında kadının rolü her geçen gün çalışma hayatının içine fazlası ile girmektedir. Küresel değişimler ve kültürel değerlerin, şehirleşme sürecinde kadın hayatında beraberinde getirdiği değişiklikler evlenme ve doğurganlık yaşının en az on yıl ileriye kaymasına yol açmıştır. Son yıllarda gebe takip polikliniklerimizde 30-40 yaş arası gebelikleri çok daha sık görmekteyiz. Kadının çalışma hayatı ve kariyer planlarıda bu değişiklikte rol oynamıştır. Çeşitli sosyolojik saptamaları yapsak ta biz Kadın Doğum uzmanları için ortaya çıkan sonuç şudur ; yeni gebelikler arasında daha yaşlı yumurtalar ile oluşan gebeliklerin aldığı pay gün geçtikçe artmaktadır.

İnfertilite ( kısırlık) tedavisindeki yeni gelişmeler ile de uzun süre çocuk sahibi olmamış evli- ileri yaşlı çiftlerde bebek sahibi olunca karşımıza cevaplanması gereken bir çok soru yığılmaktadır.
  • İleri yaş anneliklerini ne gibi sorunlar beklemektedir?
  • Kromozom anomalileri açısından ileri yaş annelikleri ne gibi riskler taşımaktadır?
  • İleri yaş annelerine bebeklerinin sağlığı konusunda nasıl ve ne kadar, hangi oranlarda güvence verebiliriz?
  • İleri yaş anneliklerinde non invazif (İkili test – üçlü test) ve invazif testlerin (Amniosentez –Koryon Vıllus Biopsisi) kullanımı ve sonuçlarının yorumlanması nasıl olmalıdır?
Günlük doğum pratiğinde kaçınılmaz olarak her gün bu sorunlar ile karşılaşılmakta ve bunlara cevap bulmak zorunda kalmaktayız. Gelişen yeni noninvazif tarama testleri ve bunların ışığında yapılan doğrulama amaçlı invazif kromozom analizi değerlendirmeleri bizlere yardımcı olmaktadır.

Yapılması Gerekenler ;

Fetal Medicine Foundation FMF tarafından derlenen ve tanı gücünün artması amacı ile standardizasyon işlemi büyük bir titizlikle yürütülen 11- 14 hafta taraması veya Ense Kalınlığı tarama testin tüm Kadın Doğum hekimlerimizce uygulanmaktadır. 11-14 hafta testinde standardizasyonu sağlamak için eğitim programları ve kurslar her gün yüzlerce hekimi doğru NT (Nuchal Translusens) ölçümü konusunda bir ileri seviyeye taşımaktadır.

Bu tarama testleri yüksek risk oranları gösterdiği zaman ise doğrulama amaçlı invazif testlere sıra gelmektedir. Güncel tıpta 11-14 hafta testi Down Sendrom için yüksek risk gösterirse seçilecek tanı koyucu işlem CVS ( Koryon Villus Biopsisi)’ dir.

Avantajları ;

CVS uygulaması 12-13 haftalarda yapılan placental dokudan yapılan örnekleme ile Kromozom analizine imkan sağlamaktadır. Buna ilave olarak talasemi ve duschen muskuler distrofi, Kistik Fibroz gibi hastalıklar içinde tanıya ulaşmayı sağlamaktadır. 1. Trimister dönemde yapılma avantajından dolayı ortaya çıkacak Patolojik sonuçlarda gebelik büyümeden, aileye psikolojik yük getirmeden gebeliğin sonlandırılması imkanını sağlamaktadır.

CVS komplikasyonları AS ( Amniosentez) ile neredeyse aynı oranlar göstermektedir. 0,5-1 arası gebelik kayıpları bildirilmektedir. Avantajları arasında 2. trimister AS uygulaması sonucu olabilecek gebelik kayıplarını 1. trimistere çekerek ailede psikolojik yükü hafifletmek de yer almaktadır. Aynı zamanda yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar daha önce kromozom anomalisini belirleme şansını da aileye ve doktora sağlamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İleri Yaş Anneliği ve Prenatal Tanıda Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Gebelik Takibi (Prenatal Bakım) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Sık Rastlanan Adrenal Sorunlar Prof.Dr.M.Sait GÖNEN
► Erkeklerde Cinsel Sorunlar Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Menopozda Cinsel Sorunlar Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İleri Yaş Anneliği ve Prenatal Tanıda Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:43
Top