2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Myom (Rahimde Ur) ve Myom Tedavisi
MAKALE #3514 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2009 | 20,404 Okuyucu
Myoma Uteri - Myomektomi

Myomlar rahim ve rahim ağzında görülen, rahim yapısında bulunan düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır. halk arasında "ur" diye adlandırılır. Myomlar bir bezelye tanesi büyüklüğünden basket topu büyüklüğüne kadar değişebilen boyutlarda olabilir. Genellikle yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve uterus (rahim) içinde her yerde bulunabilirler.

Kimlerde myom vardır?

Myomlara en çok 35-45 yaş grubu kadınlarda rastlanır. Ergenlik döneminde görülmesi çok ender bir durumdur. Rahimde myom olmasına rağmen gebelik de oluşabilir. Bu durumda, gebeliğin erken dönemlerinde yani ilk 3 ayında myom büyür. Daha sonra küçülebilir, değişmeyebilir veya büyümeye devam edebilir. Bunu önceden kestirmek zordur. Menopoz döneminde de myom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşlarında myom tanısı almış çoğu kadında menopoza girdiklerinde hastalıklarında hızla gerileme görülür.

Neden myom olur?

·Artmış östrojen düzeyi : Myomların kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat östrojen hormonu (kadınlık hormonu) myomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik döneminde myomlarda artmış östrojen düzeyine bağlı olarak büyüme görülürken, menopozda ise östrojen düzeyine bağlı olarak myomlarda küçülme görülmektedir.
·Kalıtım : Özellikle anne kız kardeş veya anneannesi gibi birinci derece akrabalarında myom olan kişilerde gelişme şansı fazladı.
·Irk : Siyah ırk olmak myom görülme şansını, beyaz ırka göre dokuz kat arttırır.

Myomlar karşımıza nasıl çıkar?

Myomlar uterusa (rahime) sınırlı kitleler olup, bulundukları bölgelere göre belirtiler vermektedir. Genellikle rahimde nadiren de rahim boynunda gözükürler. Bir kadının rahminde bir tek myom olabileceği gibi (myoma uteri) birden fazla sayıda myom bir arada da (myomatosus) bulunabilir.

Myom tipleri nelerdir?

Subseröz myomlar (rahmin dış tabakasında)
İntramural myomlar (rahmin orta tabakasında)
Submüköz myomlar (rahmin iç tabakasında)
En sık görülen myomlar intramural myomlardır.

Myomlar ne gibi belirtiler yapar?

Myomlar sıklıkla belirti vermezler. Rutin jinekolojik muayeneler sırasında tesadüfen tespit edilirler. Ancak ; çoğu zaman büyüme ile orantılı olarak şu bulguları verebilirler;
·Fazla miktarda ader kanamaları
·Cinsel ilişki sonrası kanama
·Adet arası dönemde ara kanama
·Sık sık idrara çıkma
·Karında büyüme veya şişlik
·Adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı
·Fazla miktarda kanamalara bağlı kansızlık
·Tüplerin ya da rahmin ağzunu kapayan myomlar kısırlığa neden olurlar.
·Büyük myomlar barsaklara bası yaparak barsak içinde dışkının ilerlemesine engel olmak suretiyle kabızlığa neden olurlar.
·Döllenmiş yumurtanın rahmin içinde gömülüp kalmasına engelleyici şekilde yerleşmiş myomlar tekrarlayan düşüklere neden olurlar.

Myomlar ve kanserler arasında ilişki var mıdır?

Myomu olan hastalarda kanser gelişme riski (1/10.000) onbinde birdir. Özellikle menopozdan sonra myomlarda ani büyüme görülmesi kanser şüphesi doğurur. Böyle durumlarda rahim cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Myom tanısı nasıl konulur?

Myom tanısı koymak kolaydır. Tipik belirtilerle gelen bir kadında yapılan jinekolojik değerlendirme (muayene ve ultrason) 99 doğrulukta tanı koydurur.

1-Ultrasonografi : Ağrısız ve acısız olan inceleme yöntemi ile karın üstünden ya da vajina içine sokulan bir aparat (cihaz) yardımıyla, eko denilen ses dalgaları yarattığı görüntülerle, iç genital organlar değerlendirilir.
2-Histeroskopi : Bu ışın teleskopi cihaz ile vajina ve rahim boynu açılarak rahim içine doğru sokularak incelenmesi esasına dayanır.
3-Laparoskopi : Laparoskopi adı verilen cihazla karından yapılan ufak bir kesiyle teroskopi incelemesi esasına dayanır.
4-Histerosalpingografi : Bu ilaçlı film tekniğinde ise yine vajinal yoluyla rahim ağzının hemen iç kısmına giren ince bir tüp ile verilen ilacın, rahim içinden tüpler aracılığıyla karın boşluğuna kadar yayılması görüntülenerek bu organlardaki anomaliler hakkında bilgi edinmek amaçlanır.

Ne kadar beklemeli ?

Myomların sayısı, büyüklükleri ve büyüme hızları kadından kadına farklılıklar göstermektedir. Genel olarak myomların büyümesi östrojen başta olmak üzere kadınlık hormonları ile ilgili olduğundan, küçük myomlar menopoza girince yok olabilirler veya küçülebilirler. Bununla birlikte büyük boyuttaki myomlar daha uzun vadeli problemler teşkil edebilirler. Henüz üreme çağındaki myomlu kadının myomu ameliyat ile çıkarılırsa menopoza kadar tekrar myom çıkma olasılığı her zaman vardır. Bu nedenle eğer herhangi bir şikayet vermiyorsa ve başka hastalıklar için potansiyel teşkil etmiyor ise; özellikle üreme çağındaki kadınlarda beklemek ya da ilaç tedavi ile idame edebilmek daha akılcı görülmekte ve doktorunuzun insiyatifi her zaman için daha önemlidir.

MYOMLARDAN KORUNMA

Bugün hala myomların niçin geliştiği tam olarak aydınlatılamamıştır. Bununla birlikte yapılan çalışmalarda sedanter (durağan) yaşayan ve şişman kadınlarda daha çok görülmesine karşın atletik kadınlarda daha seyrek görülmesi korunmada kas aktivesinin önemi olup olmadığını düşündürmektedir.

MYOMDA TEDAVİ

Myomlar genellikle küçük ve şikayete neden olmadıklarından tedavi gerektirmezler. Buna rağmen belirgin bulgu verenler, doğurganlığı etkileyecek kadar büyüklükte olanlar veya kanse ya da benzeri habis (kötü huylu) tümörlerle karışabilecek özellikle olanlar tedavi gerektirirler. Myomunuz eğer küçük ise “bekle ve gör” şeklinde yaklaşınla 6 ay arayla kontrol muayeneleri yapılmalıdır. Myomun büyüme hızı böylelikle incelenmiş olunur.
1-Tıbbi Tedavi
GnRH analogları diye adlandırılan bir grup ilaç myomların boyutlarını küçültmek için kullanılır. Bu ilaçlar uzun zaman kullanıldığında kemik kaybına, vajinal kurumaya ve sıcak basmalarına yol açar. Bu ilaçlar cerrahi öncesi myomları küçültmek için kullanılır.
2-Cerrahi Tedavi
Yakınmalara yol açan ve hızla büyüyenmyomlar cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Myomun yeri ve büyüklüğü cerrahinin tipini belirler.

Myomektomi

Myomun uterus (rahim) duvarında basitçe sıyrılarak çıkartılması işlemidir. Çocuk isteyen kişilerde uterusun korunmasını sağlayan muhafazakar bir yaklaşımdır. Daha çok laparoskopi yolu ile yapılır ancak; myom laporoskopik olarak alınmayacak kadar büyük ise karın açılarak uygulanan klasik ameliyat ile myomektomi gerçekleştirilir. Bu işlem uterus duvarında incelmeye neden olabileceğinden sonraki gebeliklerde normal (vajinal) doğum yerine sezeryan tercih edilmek zorunda kalınır.

Histerektomi (Rahmin alınması)

Hızla büyüyen yakınmalara yol açan myomları olan, ileride gebelik düşünmeyen hastalarda uygulanan bir yöntemdir.

Takip

Tüm myomların cerrahi ile çıkarılmasına gerek yoktur. Ağrı, basınç hissi, düzensiz ve aşırı kanama yakınmaları olmayan hastaların düzenli kontrolleri yapılarak myom boyutları takip edilir. İleride gebelik düşünen hastalar veya menopoza girecek olan hastalar bu şekilde takip edilir.

Myomların dondurulması (krioterapi) : Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda myomların artık ameliyatla alınmasının gerekli olmadığı, dondurularak tedavi edilebilecekleri gösterildi. Bu tedavi şeklinde myoma özel bir alet ile ulaşılarak ve eksi 196 derecelik sıvı nitrojen uygulanarak myomlar dondurulabiliyor. Dondurulan myom nüvesi canlılığını kaybettiğinden ufalıyor. Bu tedavi sayesinde myomların ameliyatla alınmalarına gerek kalmıyor. Kan kaybı ve ciddi ameliyat riskleri ve ameliyat sonrası yapışıklıkları gibi komplikasyonlardan kaçınılmış oluyor. Bu tür araştırmalar halen devam etmektedir. Bakarsınız yakın bir gelecekta myomların ameliyatla nasıl alınacağından çok, nasıl dondurulabileceğini tartışırız.


MYOMEKTOMİ (MYOMLARIN ÇIKARTILMASI)

Uterus korunarak tek veya çok sayıdaki myomların çıkarılmasıdır. Bu yöntem, gebe kalmak isteyen ve gebeliğin sakıncalı olmadığı kadınlarda tercih edilir. Myomektomi uterusun korunmasını isteyen ve konservatif (ilaç vs..) tedaviye yanıt vermeyen asemptomatik (belirti vermeyen) kadınlarda mantıklı bir yaklaşımdır. Rahim içerisine doğru büyüyen ve büyük olmayan myomlar histeroskopi ile; bunun dışında kalanlar ise karın cildinde yapılan bir kesi yardımıyla ya da laparoskopi ile çıkarılabilir.
Histerektomiyle kıyaslandığında myomektomi riskleri intraoperatif kan kaybında artma, uzamış operasyon süresi ve operasyon sonrası kanamada artmadı. İnfeksiyon ve üreter yaralanma riski azdır.
Hastaların 80’i belirtilerin subjektif olarak artmasından yakınır. 15 olguda belirtiler tekrarlar. 10 olguda ise ek tedavi gerekir.
Myomektomi sonrası tekrarlaması yaşa ve orijinal myomektominin yapılmasına bağlıdır. 10 yıl tekrarlama oranları 5-30 arasında değişir.
Abdominal (karından) myomektomi sırasında intramural veya submüköz myomları tam olarak mıkarmak için uterus kavitesi açılabilir. Bu, gelecek gebeliklerde sezeryan endikasyonu kabul edilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Myom (Rahimde Ur) ve Myom Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Myom ve Tedavisi Doç.Dr.Esra Ayşin TONGUÇ
► Myom Ameliyatı (Myomektomi) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Myom (Rahimde Ur) ve Myom Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:37
Top