2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uzun Yolculuklarında Nasıl Beslenmelıyız… ?
MAKALE #3517 © Yazan Dyt.Şeyma TUNA | Yayın Ağustos 2009 | 11,708 Okuyucu
Yaz aylarının sıcaklığının iyice hissedildiği şu günlerde çoğumuz hafta sonu bile olsa bir yerlere gitmek için, yaklaşan bayram tatili için veya yıllık izinlerimizi kullanmak için çok farklı yerlere kısa veya uzun yolculuk planları ile he yıl bir sürü yolculuk yapıyoruz. Ülkemizde ise, bu yolculukların yükünü genellikle otobüsler taşımaktadır. Her gün binlerce kişi tatil iş ya da özel nedenler ile bır yerden bir yere uzun yolcuklar yapmaktadır.
Yolculuk için, hele ki tatil için hazırlanmak tatlı bir heyecan ve yorgunluk verse de hiç sıkılmadan bütün işleri tamamlarız ve yola çıkarız, Birçoğumuz otobüs yolculukları sırasında sındırım sorunları yaşarız. Normal beslenme düzenimizden farklı besinler ve farklı tatlar ile bizi son derece huzursuz eden şişkinlik veya gaz sancılarına neden olabilmektedir.

Peki yolda neler yemeliyiz, sağlımızı nasıl korumalıyız. Diyet yapıyorsak zayıflama diyetimiz ne olacak, ya yolda çok acıkırsam gibi kaygılarınızı bir miktar azaltabilmek adına bazı önerilerim ile bu sorunu rahatlıkla aşabilirsiniz;

Yolculuğa çıkmadan önceki gün fazladan çay, koyu demli çay ve kafeinli içecekleri bir miktar azaltın, (uzun otobüs yolculuklarında bolca ikram edilecektir zaten)
Yolculuğa çıkacağınız gün mutlaka sabah kahvaltısı yapın, (açlık kan şekerinizin düşük olması sizi abur cubur tüketmeye sevk edebilir)
Hareket saatinden 2 saat önce öğün saatine göre çok yağlı, kremalı ve soslu olmayan bir ana öğün yapın, (bu öğün bilmediğiniz yerlerde yemenizin önüne geçecektir, birçok restoranın kullandığı yağlar sindirim sisteminize farklı geleceği için rahatsızlık verebilir)
Yanınızda yemek üzere; hem doyuracak hem de tok tutacak peynirli kepekli ekmek sandviç veya az yağ ile hazırlanmış peynirli küçük börekler hazırlayabilirsiniz,
Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinler tercih edilmemeli, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine karışık olarak kuru kayısı, kuru üzüm, leblebi ve fındık. Bu karışım sizi sıkılıkça yediğiniz abur cuburlar dan koruyacaktır. Bunların dışında ayran, su, kepekli bisküvilerden bir iki çeşit bulundurabilirsiniz…
Yolculuklarda mide-bağırsak sistemindeki sorunlarda artma olduğu için, elma ve muz gibi ishal önleyici meyvelerin yanınızda olması iyi bir seçimdir, (özellikle elma hem düşük kalorili hem de tok tutan bir meyve)
Herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak ve besin zehirlenmelerini önlemek için yemek yeme amaçlı güvenilir yerlerin tercih edin ve açıkta satılan besinleri kesinlikle tüketmeyin,
Dinlenme yerlerindeki tesislerde yemek yenilecek ise tavuk, balık gibi et yemeklerin yerine pişmiş sebze yemekleri veya en uygunu çorba tüketmeyi tercih edin. Çiğ sebze ve salataların yeterince yıkanılarak hazırlandığından emin olamayacağımız için tüketiminden kaçının.
Mola verilen zamanlarda mutlaka kısa yürüyüşler yapmaya çalışın. Özellikle uzun yolcular sonunda en çok şikayet edilen şeylerden biri ayaklarımızın ve bacaklarımızın şişmesidir, bunu önlemek amacıyla her molada kısa yürüyüşler ve bacak egzersizleri yapmaya çalışmalı yolculuk sırasında tuzlu besinleri çok fazla tüketmemeye çalışmalı, su tüketiminize dikkat etmelisiniz.

Birçoğumuz uzun yolculukları severiz ancak dikkat edilmediğinde yapmak istediğiniz ve aylarca beklediğiniz o birkaç günlük tatil hüsrana dönüşebilir.



Uzman Diyetisyen
Şeyma Tuna


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uzun Yolculuklarında Nasıl Beslenmelıyız… ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma TUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma TUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma TUNA Fotoğraf
Dyt.Şeyma TUNA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma TUNA'nın Makaleleri
► Renkli Beslen Uzun Yaşa Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uzun Yolculuklarında Nasıl Beslenmelıyız… ?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sıcaklarda Beslenme Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:18
Top