2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bugünü Mutlu Yaşamak
MAKALE #3534 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Eylül 2009 | 9,860 Okuyucu
Bugün’ü Mutlu Yaşamak


Hiç düşündünüz mü ?
Bugünümü yaşıyorsunuz ?
Pişmanlıklarla dolu geçmişinize mi takılıp kalmışsınız ?
Ya da güzel hayallerle dolu bir geleceği düşleyerek mi yaşıyorsunuz?

Geçmişimiz ve geçmişte yaşadıklarımız bizi biz yapan, bize değer ve anlam katan, duygu, düşünce ve yaşantılardır. Herbirimizin geçmişinde hatırladığında kendini iyi hissettiği anılar veya hiç hatırlamak bile istemediği kötü yaşantılar vardır. Bazı kötü anılarımız vardır ki onları hatırlamak bile istemeyiz. Bazen de hatırlamakta zorlanırız,çünkü unutmak isteriz onları.Bu anılarımızı sandıklara kapatıp sandıkları da kilitleriz. Oradan hiç çıkmasınlar isteriz. Ama yaşam boyu o sandıkları kendi sırtımızda taşırız. Başka bir deyişle geçmişimizde çözmeden, çözümlemeden bıraktığımız yaşantılar ve olaylar bizim üstümüzde hep bir yük, hep bir ağırlıktır. Geçmişimizde yaşadıklarımızı çözümlemek, sebep-sonuç ilişkilerini tekrar ele almak, geçmişimizle, yaşadıklarımızla, kendimizle barışmak bizi daha rahat,daha hafiflemiş ve daha huzurlu yapacaktır.

Araştırmalar, insanların geçmişine yönelik olumsuz deneyim ve yaşantılarını olumlu yaşantılara oranla daha sık hatırladıklarını ortaya koyuyor. Örneğin genelde başarılar yerine başarısızlıklar hatırlanıyor. Psikologların tanımladığı altı temel evrensel duygu var: öfke, korku, nefret, haz, şaşkınlık ve üzüntü. Farkındaysanız bu evrensel duygulardan sadece bir tanesi olumlu ve diğerlerinin hepsi olumsuz. Buda bize geçmişimizle ilgili, yaşadıklarımızla ilgili, kötü olan şeylerden haberdar olmanın, yaşananların farkında olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Unutmayın ki; geçmişi ile hesaplaşmasını tamamlayamayanlar, kendilerine güzel ve mutlu bir gelecek hazırlayamazlar.

Peki mutluluk nedir? Hiç düşündünüz mü?

Mutluluk; mutlu olmaktan çok memnun ve tatmin olmayı içeriyor. İnsanın derinlik ve içgörü sahibi olmasıyla ilişkili. Anlamlı bir hayat yaşamayı, zamanı,yeteneklerimizi ve potansiyelimizi iyi kullanmayı, kendi şeçtiğimiz hedefleri takip etmeyi içeriyor.

Mutluluk acıyı yaşamaktan kaçınmak değil, tam tersine mutlu olabilmek için olumsuz duygularla ve geçmişimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Olumsuz duyguların altında ezilmeden, hayatla daha güçlü mücadele etme yolculuğu belki de mutluluk.
Bugün,şimdi,burada mutlu isek kendimize mutlu bir gelecek hazırlayabiliriz. Bugün, şimdi mutlu olmayanların mutlu bir gelecek hayali kurmaları gerçekçi değildir.

‘’Eğer kilo verirsem.....’’, ‘’eğer bir sevgili bulursam...’’, ‘’eğer iş bulursam...’’, ‘’eğer araba alırsam....’’ gibi düşüncelerle mutluluğu çeşitli koşullara endekslemek bize hiçbir zaman mutluluk getirmeyecektir. Mutluluk getirecek bu koşullara ulaşmak çoğu zaman mümkün olmadığı gibi, bu koşullara ulaşsak bile vereceği hazlar kısa süreli olup, eski ruh halimize dönmemiz kaçınılmazdır. Örneğin, ilk zamanlarda bize çok zevk veren yeni bir araba, ev ya da sevgili zamanla cazibelerini kaybederler.

Esas olan kişinin özgün yetenek ve potansiyellerini kullanarak ve kendini geliştirerek mutluluğu ve mükemmelliği aramasıdır. Bu arayış mutluluğu zevk ve huzurun ötesine taşıyan, kişisel gelişimi de kapsayan bir anlayış. Bu mutluluk arayışı ve anlayışı, hedonistik bir mutluluktan çok daha doyurucu ve anlamlıdır.

Kişilik özelliklerimiz ve hayata bakış açımız mutluluğumuzu etkileyen en önemli faktörler. Herkesin sandığı gibi mutluluk yaş, cinsiyet, etnik köken, gelir düzeyi ile çok ilgili degildir. Bunlardan çok kişilik özelliklerimiz ve onun sebep olduğu hayata bakış açımız önemli bir faktördür mutluluk arayışında. Nevrotik (asabi,gergin,hassas) bir insanla, dışa dönük,sosyal,kendi ile barışık bir insanın olaylara vereceği tepkileri ya da hayatı algılayışlarını karşılaştıracak olursak: nevrotik kişiliktekiler daha hızlı olumsuz tepki vererek durumlarla ve hayatla baş etmekte zorlanırlar.
Diğer insanlarda sürekli şikayet eden ve endişelenen bir tarzı olan bu kişilerden uzaklaşma eğilimi gösterir. Diğer yandan diğer kişilik yapısındaki insan hayatla ve olaylarla daha güçlü başa çıkma mekanizmalarına sahiptir. Sakin, huzurlu ve sosyal ilişkileri kuvvetlidir. İnsanlarla yakın ilişkiler kurması ve mutlu olması daha kolay ve olasıdır.

Şimdi kendimize sormamız gereken esas soru şu; bugün, şimdi mutlumuyum ?
Eğer ki bu soruya içtenlikle EVET cevabını veremiyorsanız, kendiniz için birşeyler yapın.

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bugünü Mutlu Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Bugünü Yaşamak Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Ergenle Yaşamak Psk.Nusret KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bugünü Mutlu Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:21
Top