2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Başarılı Olunca Mutlu Olmayan Öğrenci Var Mıdır? Öğrencilerin Başarısı İçin Bir Strateji
MAKALE #3537 © Yazan Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA | Yayın Eylül 2009 | 5,582 Okuyucu
Öğrencinin başarısı için bir strateji -verimli Ders çalışma yöntemleri

Sirklerde çıkan yangınlarda en çok filler yanarmış. Neden mi? Çünkü onlar küçük bir fil yavrusuyken ağır bir zincirle küçük bir kazığa bağlı olarak eğitilirlermiş. Küçük fil yavruları ne zaman bir adım öteye gitmek isteseler, kazığa bağlı kalın ve ağır zincirler daha uzağa gitmelerine engel olurmuş. Zamanla fil yavruları büyüyüp devasa fil olduklarında ise, onları tutan tek şey ince bir zincirle bağlandıkları küçük kazıklarmış. Ancak doğada hortumlarıyla tonlarca ağırlığı kaldıran bu koca filler sirklerde canları pahasına olduğu halde o küçük kazığa bağlı ince zincirleri koparmayı bile düşünmezlermiş. Çünkü onlar küçük bir fil yavrusuyken bunu denemişler ve başaramamışlardır. Artık koca bir fil olmalarına rağmen onları durduran tek şey ise başaramayacaklarına dair sahip oldukları inançlarıdır. İşte buna Psikolojide Öğrenilmiş Çaresizlik denir.

Derslerde daha başarılı olmak için önce başaracağımıza inanmak, öğrenilmiş çaresizliklerimizi kırmak gerekli. Bunun için aşağıdaki soruyu kendinize sorun ve alacağınız cevaba çok dikkat edin.

– Daha başarılı olacağına, istediğin okulu kazanacağına % 100 inansaydın nasıl davranırdın?”…Bu soruya cevap verdikten sonra ya da sonra cevap verirsiniz. Şimdi gözlerimiz aşağıya kaysın.
Anne babalar ve öğrenciler: Okullarda, dershanelerde, sınavlarda başarınızı arttırmak istiyorsanız(çocuğun başarısı anne babanın başarısı mıdır?) aşağıdaki bilgilere kulak verin, bu bilgilerin ne işinize yarayacağını kendi kendinize sorun, yada bu bilgileri göz önünde bulundurarak onlara kıymet verin. Tercih sizin derken bu 3 cümle bir öğrenme modeliyle ilgili bunu başka bir yazıda anlatacağım. Şimdilik keyifli öğrenmeler diliyorum…

İLKE 1.BAŞARI İNANCINIZI GELİŞTİRİN

Başarı inancı geliştirebilmenin etkili yollarından biri başarılı olmuş halinizi zihninizde canlandırabilmenizdir. Teknik olarak şöyle yapabilirsiniz. Dersi etkili dinleyen,derste parmak kaldıran eve gidince dersi tekrar eden, ödevlerini yapıp derse hazırlıklı gelen,sınav anında doğru cevapları keyifle yapan,sınav sonunda hoş duygularla sırasından kalkan kendini hayal et. Yani başarılı olmuş kendinin hayalini, tüm ayrıntıları ve canlılığıyla zihninde canlandır. Bu ayrıntılı hayali başınızın sağ üst kısmına yerleştirin. Zihnin resimleri tamamlama işlevine göre bu tekniğin faydalı olması güçlü bir olasılıktır.
Birinci ilke etkili bir yoldur. Başarılı olmak için bu ilkeden yararlanırken şunu hatırlayın.
‘DOĞRU YOLDA OLSANIZ BİLE ORADA OTURUYORSANIZ GELİP SİZİ GEÇERLER.’

İLKE 2: HAREKETE GEÇ
‘Nerede hareket orada bereket’ sözünden hareketle;ders çalışma isteğinin gelmesini sabırla beklerken o gel(e)meyebilir. Öyleyse harekete geç. Belirli zaman dilimlerinde dersin başına otur. Çalışmaya başla! Emin ol bir süre sonra istek kendiliğinden gelir. Sadece çalışmayla ilgili uyabileceğin bir program hazırla. Programa uyamayacağın zamanlar olabilir. Esnek ol, gerektiğinde değişikler yap. En iyi plan program uyabileceğindir.

İLKE 3:İSOT TEKNİĞİ
İsot denilen acı biberi, enerjin ve dikkatin artsın, uykun gelmesin diye ders çalışmaya başlamadan önce ağzına ve gözlerine sürmüyorsun. Aman Ha!...
Akrostiş. Bir bilginin hatırda tutulabilmesi için ilgili kelimelerin baş harflerinden oluşan kelime dizinleri olduğu söylenebilir.Türkiye’de sık kullanılan ASPAVA akroşistinde demek istenen şöyledir.
Allah
Sağlık
Para
Aşk
Versin
Âmin

Şimdi Profösör A. Baltaş’ın kaynaklarından da yararlanarak ders çalışma tekniklerinde kullanılan İSOT’ akroşistine bakalım.
İ- İzle
S- Sor
O-Oku
T- Tekrarla
Ders çalışırken ortalama 45 dakikayı şöyle kullanabilirsiniz. İlk 3-4 dakika çalışacağın konuya göz atmak olarak kullanılabilir. Koyu yerleri, tarihleri, resimleri, şekilleri, başlıkları, maddeleri, formülleri vs. soru sorarak ilerlemektir. 40 dakika çalışacağın konun ne olduğunu, neyi çalışacağını,öğreneceğini bilinç-bilinçaltı önceden bilir görürse daha hazırlıklı olur. Bu İZLE VE SOR’ dan sonra yapılan 35-40 dakikalık çalışma yada O- Okuma daha dikkatli ve verimli olur. Bu O- Okuma çalışma bittikten sonra, okuduğunuz konudan kalkmadan, ara vermeden bitirilen bu konuyu 3-5 dakika T-Tekrarlayın. Bu konu bitmiştir. Şimdi 10 dakika ARA. Aradan sonra çalışılacaksa aynı tarzda devam edin.


Yaklaşık olarak formüle edersek:

İZLE-SOR OKU TEKRAR
1-5 dakika 35-45 dakika 5 dakika

Bir konuyu çalışırken bu tarz çalışma oldukça etkilidir. Öğrenci koçluğuyla dereceye giren, yada istedikleri okulları kazanan veya derslerinde başarılarını arttıran öğrencilerimin tümüne bu tekniği uygulamalı olarak öğrettim. Ve oldukça yararlı olduğunu gördüm. Öğrencilerim anlık günlük ve haftalık tekrarların yararını da kesinlikle gördüler. Yaptığım diğer özel çalışmaları ve 3 tekrarın nörofizyolojik boyutuna girmeden bilinmesi gerekir ki bir bilginin daha kalıcı olabilmesi için 3 tekrar oldukça gereklidir.

-Okuldan yada dershaneden eve giderken, orada öğrenilen konuların tekrarı
-O günün akşamında, gün içerisinde öğrenilenlerin tekrarı
-Ertesi gün, dün öğrenilenlerin tekrarı
-Haftanın ve ayın sonunda, haftalık ve aylık tekrarlar

Bu çalışmaların öğrencilerimle birlikte, bilginin sürekli hatırda tutularak sınavlarda istenilen sonucu alınmasına, çok güzel hareketler olarak katkı sunduğunu gördüm. Uygulaması ve anlaşılması oldukça kolay olan bu yöntemlerin; eski alışkanlıkların güçlü bağlarından kaynaklı olarak, hayata geçirilmesinde zorluklar yaşanabilir. Bu zorluklara rağmen kararlı 3 haftalık bir uygulama süreci kolaylaştırırken, artan başarı grafiğini fark etmek bunun mutluluğunu paylaşmak çalışmayı istekli ve keyifli bir hale getirecektir.

Emek verirken bu emeklerinin karşılığını da almak isteyen öğrencilere ve anne babalarına:
Sevgi ve saygılarımla
Mahmut KIZILBOĞA
Psikolojik Danışman- mersin
mahmutpsklg@hotmail.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Başarılı Olunca Mutlu Olmayan Öğrenci Var Mıdır? Öğrencilerin Başarısı İçin Bir Strateji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA
İçel (Mersin)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mahmut KIZILBOĞA'nın Yazıları
► Mutlu Aşk Var Mıdır ? Psk.Nihan DİKME
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Mutlu Bir Evlilik İçin Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Başarılı Olunca Mutlu Olmayan Öğrenci Var Mıdır? Öğrencilerin Başarısı İçin Bir Strateji' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Nedir? PDF Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:37
Top