2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toplumun Temelinde Neler Oluyor ?
MAKALE #3545 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Eylül 2009 | 4,888 Okuyucu
TOPLUMUN TEMELİNDE NELER OLUYOR?

Hızla değişen dünyamızda değişime uğrayan öyle bir şey daha var ki belki de insanlık üzerinde en fazla olumsuz etki bırakacak bir değişim olacaktır. Bu değişim aile yapıları üzerindeki değişimdir. Endüstrileşmiş batı toplumlarından bize kalan son miras bildiğimiz geniş aile yapılarından sonra çekirdek aile dediğimiz anne-baba ve çocuklardan oluşan yapının da bozulmuş hali olan tek ebeveynli ailelerdir.

Artık aile dediğimiz zaman yeniden tanımlanması gereken sosyal bir yapıdan bahsetmemiz gerekiyor. Üç veya dört kuşaklı geniş aileler olduğu kadar farklı ev halklarına ait çocukların üyelerinin olduğu aileler, yeniden evlenmiş aileler, tek anne babalı aileler, erkek kardeşler, kız kardeşler veya halalar ve yeğenlerden oluşan aileler, evlenmemiş çiftler ve çocuklarından oluşan aileler, bir ebeveyn ve bir evlenmemiş kardeşlerden oluşan aileler olabiliyor.

Her ne kadar ailenin yapısı değişse de aile yaşam döngüsü içinde gerçekleşen olaylar dizgisinde aile bireylerinin birbirleriyle iletişim kurabilme, birbirlerini dinleme, birbirlerine gereken ilgiyi gösterme, problemleriyle baş edebilme ve aile içindeki görevlerini yerine getirebilme gibi sorumluluklar devam etmektedir. Bu da tıpkı kişilerin geçirdikleri gelişim aşamaları gibi ailenin de belli aşamalardan geçtiğini göstermekte ve bu aşamalardan geçerken birtakım sorunların yaşanabileceğinin ipuçlarını vermektedir.

Günümüzde her alanda olduğu gibi aileye yönelik ve bireye yönelik danışmanlık ve psikolojik hizmetlerde de profesyoneller artık devreye giriyor. SHÇEK ‘nin Aile Danışma Merkezleri hakkındaki yönetmeliği bu alandaki hizmetleri profesyonel ellerde yürütülmesini sağlayan yönetmeliklerin başını çekmektedir. Böylelikle toplumun temeli olan aileye ve bireylerin ruh sağlıklarına her önüne gelenin müdahalesi engellenmiş olmaktadır.
NLP veya kişisel gelişim gibi çeşitli kurslardan eğitim alan ama asıl branşları aile ve insan psikolojisi olmayan birçok kişi insanlarımızın hayatlarına müdahale etme yetkisini kendilerinde görebilmekte ve tamamen ticari kaygılarla insanların hayatlarında tamiri mümkün olmayan büyük hasarlar bırakabilmektedirler. Nasıl ki halkımız bir ürün alırken veya bir hizmeti talep ederken orjinaline dikkat ediyor ve asıl olanı istiyor ise psikolojik hizmetlerde de bu arayışını sürdürmelidir. SHÇEK Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğine göre bu profesyoneller aile danışmanlığı alanında en az 100 saat teorik eğitimden geçmiş olan doktor, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, çocuk gelişimcisi veya hemşire olabilmektedir.

Aile ve evlilik terapisi nedir sorusuna ilgi duyan bu konuda bilinçli adım atan çiftlerin sayısı sürekli artmaktadır. Aile danışmanlığında uzmanlar şu konularda çiftlere yardımcı olmaya çalışmaktadır:
-diğer aile bireylerini saygı ile dinlemesine
-diğerlerinin bakış açısını da görmesine ve anlamasına, diğerlerine karşı duygu ve düşüncelerini daha açık bir dille ifade etmelerine
-diğerlerine karşı itici davranışlarda bulunmamasına
-diğerlerini olduğu gibi kabul etmesine
- diğerlerinden beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur.
. Ayrıca,
Kişilerarası ilişkilerin ışığında kaygı ve çatışmaların giderilmesinde
. Algının- içgörünün artırılması ve diğer duygusal gerilimler için aile üyeleri ile işbirliği kurulmasında
. İç ve dış krizlere karşı ailenin dayanıklılığını arttırılmasında
. Nesiller ve cinslerarası ilişikilerin artırılması, düzeltilmesinde de yardımcı olur.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Toplumun Temelinde Neler Oluyor ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cüneyt KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cüneyt KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Yazıları
► Aile Danışmanlığında Neler Oluyor? Psk.Dnş.Tayfun Kemal KARAYILANLI
► Ergenlik Döneminde Neler Oluyor? Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Çocuktan Sonra Evliliklerde Neler Oluyor? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toplumun Temelinde Neler Oluyor ?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Takım Tutmak ve Aidiyet Mayıs 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
◊ Aldatılırsam Ne Olur? Mayıs 2017
◊ Stres Çarkı Çark Etti Mayıs 2017
◊ Kadın Dediğin… Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:05
Top