2007'den Bugüne 92,806 Tavsiye, 28,313 Uzman ve 20,060 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil?
MAKALE #3558 © Yazan Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ | Yayın Eylül 2009 | 7,919 Okuyucu
NEDEN AİLE TERAPİSİ? BİREYSEL TERAPİ DEĞİL?





Aileler, aile terapistini aradıklarında genelde aile bireyleri arasında problem yaşadıkları biri vardır ki buda genellikle çocuklarıdır örneğin okul başarısızlığı, asilik, evden kaçma, arkadaşlarıyla geçimsizlik, yanlış arkadaş seçimi, madde kullanımı vb. konulardır. Aile terapistini aileye yaşattığı bu problemlerde yardımcı olabilmesi için ararlar. Aile terapisti evet gelebilirsiniz, tüm aileyi birlikte görmek istiyorum dediğinde aileler bir şaşkınlık yaşar ve neden hepimiz gelmek zorundayız ben ananesiyim, ben babasıyım benim getirmem yeterli değil mi, bizim ailenin bundan başka problemi yok, evdeki tüm tatsızlıklar onun bunları yapmasından kaynaklanıyor … gibi savunmaya geçerler. Sonunda aile terapisti tüm aileyi görmek istediğini ve görüşmelerinde bunu ayrıntılı olarak açıklayacağını belirtir.
Peki neden tüm aileyi görmek ister aile terapisti, neden sadece sorun yaşayan bireyle görüşmek yeterli değildir?

Aile kendi içinde bir sistemdir. Bu sistem içinde her birey bir diğerini etkiler ve aynı zamanda ailenin diğer üyelerinden etkilenir. Dolayısı ile aile içindeki bir değişiklik diğer aile bireylerini de etkiler. ve aile bireyleri de o değişikliğe ayak uydurmak için yeni bir sistem geliştirmek zorunda kalabilir. Sistemin yürüyebilmesi için aile bireylerinden biri hiç farkında olmadan yeni bir davranış geliştirmek zorunda kalabilir çünkü bir denge gereklidir sistem de kendi dengesini yaratacaktır.

Herhangi bir çarkı düşünün. Çarkın içindeki herhangi bir dişlinin kopması, yıpranması, bükülmesi o çarkın hareketini kısıtlar, zorlanmasına neden olur ve çark görevini tamamlamaya çalışırken diğer dişlilerin yıpranmasına, kopmasına neden olabilir.
Geçen gün bulaşık makinem bozuldu, makine çalışıyor fakat motor yeterli güçle çalışamadığı için su pompalamıyor ve makinenin içine su yetersiz geliyordu. Servis geldi. Motorun yeterli çalışmadığını ve motoru sökmeleri ve yenilemeleri gerektiğini söylediler. Motoru sökmeye çalışırken motorun yanına kırılıp süzgeçten geçen bir cam kırığı parçasını buldular ve çıkardılar. Motoru sökmeden tekrar makineyi çalıştırdılar ve makine tam performans çalışmaya başladı.

Evet problem motorda gibi gözüküyordu ama problem motorda değildi.
Ailelerde böyle bir sistemik yapı vardır. Bu sistemik yapının farklı alt sistemleri vardır. Nedir bu alt sistemler; her ailenin kendi kuralları, kendi sınırları, kendilerine has iletişim tarzları vardır. Bu alt sistemlerdeki etkileşim sonucu her dişli(aile bireyi) kendi yerini bulmuş ve çalışmaya başlamıştır. Her bireyin görevi o aile sistemi içindeki dengeyi sağlamak ve aile sisteminin çalışmasına katkıda bulunmaktır.
Kimi zaman aile sistemini çalıştırmak için bazı aile bireyleri farklı normal dışı davranış sergilemek zorunda kalabilir. Bu genellikle ailenin farkına varmadan seçtiği günah keçisi olmakta ve aile, hatta o kişi de böyle bir görev üstlendiğinin farkında olmamaktadır.
Peki problem yaratan bireyle aslında belki de dengeyi korumaya çalışan bireyle tek çalışmak işe yaramaz mı? Bireyin problemlerini ortadan kaldırdığımızda aile sistemi dengeye girmez mi?

Eğer problem gerçekten kişisel ve sadece o aile bireyine aitse bireysel terapi işlerlik kazanacak fakat problem aile sisteminden kaynaklanıyorsa aile sistemindeki denge bozulacak buda aile içinde başka problemlerin yaşanmasına neden olabilecektir.
Siz tek bir aile bireyi ile çalıştığınızda, aile bireyindeki problemleri ortadan kaldırmasına yardımcı olabilirsiniz fakat birey aile sistemi içine girdiğinde diğer aile fertleri bu değişikliğin karşısında yeni bir aile sistemi geliştirmekte zorlanabilir ve buda aile içinde daha farklı problemlerin yaşanmasına neden olabilir. Aile birlikte terapiye devam ettiğinde tüm aile bireyleri her türlü durumdan ve değişiklikten haberdar ve kabul etmiş olacak ve yeni bir aile sisteminin oluşması daha kolaylaşacaktır.
Bu nedenle aile danışmanlığı çok daha hızlı ve doğru yol almanızı sağlar.
Hayatınızda küçük kırık cam parçaları kalmaması dileğiyle……

E.Aygül ÇELİK İNCİ
Psikolojik Danışman
Aile ve Çift Terapisti



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Aygül ÇELİK İNCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
Kocaeli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin Makaleleri
► Neden Aile Terapisi? Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► Neden Aile Terapisi Almalıyız ? Psk.Dnş.Halil İbrahim ÖZTÜRK
► Bireysel Terapi Psk.Çiğdem KINIK
► Bireysel Terapi Nedir ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,060 uzman makalesi arasında 'Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Etkili Öğretmenlik Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:48
Top