2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Karın Estetiği ve Liposuction
MAKALE #3563 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN | Yayın Eylül 2009 | 6,863 Okuyucu
Doğum Sonrası Karın Estetiği ve Liposuction
Diyet, spor ve sağlıklı yaşam kültürüne rağmen bazen hamilelik sonrası geri dönüşü olmayan ve bir takım cerrahi işlemleri gerektiren sorunlar ortaya çıkabilir. Hamilelik en yoğun etkilerini karın bölgesi üzerinde gösterdiğinden doğal olarak hamilelik sonrası en çok deformasyona uğrayan ve en çok düzeltilmesi istenen bölge burası olmaktadır.
Özellikle hamilelik sırasında aşırı kilo alımı ve ikiz gebelikler karın bölgesinde geri dönüşü olmayan deformitelere yol açabilmektedir. Bu deformiteler içinde hastayı belki de en çok rahatsız edeni karın derisinde ki sarkmadır. Deri bir defa sarktığı zaman diyet, karın egzersizi ya da altındaki yağın uzaklaştırılması gibi yöntemlerin hiçbiri ile eski haline dönmeyecektir ve bu derinin çıkarılmasını gerektirecektir. Karın Germe (Abdominoplasty) olarak isimlendirilen bu yöntem ile fazlalık deri giderilecek ve karın eski sıkı ve gergin haline geri döndürülecek, hatta birçok hasta hayatlarının hiçbir dönemlerinde elde edemedikleri kadar güzel bir karına sahip olacaklardır. Hastanın ihtiyacına göre operasyon “Mini Karın Germe” ya da “Tam Karın Germe” olarak planlanmaktadır. Bu arada sarkmış olan karınların tedavisinde tek başına liposuction (yağ emme) yönteminin hemen hiç yeri olmadığını ve çoğu durumda karın derisini daha da sarkıtmaktan başka bir işe yaramayacağını hatırlatmak da yarar vardır. Karın kasları ne kadar gevşemiş olursa olsun, karındaki deri sarkıklığının minimal (çoğunlukla göbek deliği altı yerleşimli) olduğu durumlarda Mini Karın Germe Operasyonu ile iyi sonuç almak mümkündür. Bu hasta gurubu genellikle ince yapılı, hamilelik öncesinde boy-kilo oranı ideal olan, sportif, hamileliği sırasında aşırı kilo almamış ve doğum sonrasında ideal kilosuna inmiş ve karın derisinde minimal sarkma kalmış annelerden oluşmaktadır. Operasyon genel olarak bir sezaryen operasyonundan daha az rahatsızlık verici olup 2 saatten az bir zamanda tamamlanmak da ve hastanın aynı gün evine dönmesine izin vermektedir. Genel olarak var olan sezaryen izi kenarlara doğru birkaç santim daha uzatılarak (eğer sezaryen izi kötü kalmışsa bu izin düzeltilmesi de aynı anda sağlanmaktadır), göbek deliğine herhangi bir girişimde bulunmadan karın kasları deri altında açılan tünelden çalışılarak sıkılaştırılabilmekte ve fazlalık deriden kurtulmak mümkün olmaktadır. Üst karın bölgesinde ya da bel, basen gibi alanlarda yağlanma şikâyeti olan hastalarda Liposuction işleminin Mini Karın Germe Operasyonuna eklenmesi ile daha iyi vücut konturları almak olasıdır.
Hamilelik öncesi dönemde zaten karnı sarkık ve kilolu olan annelerde ya da hamilelik sırasında aşırı kilo alıp karın derisinin geri dönüşümsüz şekilde deforme olduğu durumlarda ise “Tam Karın Germe Operasyonu” gerekli olacaktır. Her ne kadar adı korkutucu gelse de tüm estetik cerrahi operasyonları arasında belki de en dramatik sonuçların alındığı ve hasta memnuniyeti en yüksek işlemlerden biri olduğu bilinmektedir. Bu operasyon sayesinde fazlalık olan tüm karın derisi çıkartılıp gerilebilmek de, gevşemiş olan alttaki kas ve bağ dokuları sıkılaştırılabilmek de, göbek deliği daha zarif bir hale getirilebilmek de ve hatta bel bölgesinde belli bir incelme sağlanmak da, kısaca her zaman hayali kurulan dümdüz bir karın elde edilebilmektedir. Tüm bu olumlu sonuçlar karşısında ödenen bedel ise her iki taraf da yaklaşık birer sezaryen izi uzunluğunda izlerin, tamamı bikini hattının altında kalacak şekilde bırakılmasıdır. Hasta çok kilolu ve yandaş bir hastalığı olmadığı sürece operasyon bir Mini Karın Germe işleminden daha ağır olmamaktadır. Günümüzde gelişen anestezi ve cerrahi teknikler sayesinde hastaların ertesi gün taburcu edilmeleri ve ameliyattan bir hafta sonra işlerine dönebilmeleri mümkün olmaktadır.
Tam Karın Germe Operasyonu Ya da Mini Karın Germe Operasyonu vücut şekillendirme konusunda deneyimli bir Plastik Cerrah tarafından mutlaka hastanede ve ameliyathane ortamında yapılması gereken bir ameliyattır. Operasyon mutlaka Anestezi Doktoru gözetiminde ve genel anestezi altında yapılır. Tam karın germe ameliyatı genellikle 2-4 saat kadar sürerken Mini Karın Germe Operasyonu ise genellikle 1-2 saat kadar sürmektedir.
Ameliyat sonrası ilk günlerde karın bölgesinde iç korse şeklinde sıkılaştırılmış kas dokularında şişme gelişeceğinden ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık ve ağrı duyulması normaldir. Benzer şekilde ilk 3 gün hastaların tam dik olarak yürümeleri pek mümkün olmayacaktır ancak tam olarak ayakta dikilme 1. Haftadan itibaren rahatlıkla gerçekleşecektir. Mini Karın Germe işlemini takiben hastalar aynı gün evlerine dönebilirken Tam karın germe işlemi sonrası 1 ila 3 gün hastane de kalmak gerekebilir. Operasyon bitiminde karın üzerine basit bir pansuman ve üzerine hafif bir korse uygulanacaktır. Bu korsenin genellikle ilk 3 hafta kullanılması önerilmektedir.
Hamilelik sırasında ortaya çıkan ya da daha da belirginleşen ve özellikle bel, basen ve kalça bölgesinde yerleşen ve diyet ya da sporla giderilemeyen yağ toplanmaları “Liposuction” yani yağ emme yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Özellikle bölgesel yağ birikimleri söz konusu olduğunda genel anestezi gerekmeden işlem uygulanabilmek de ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir. Liposuction genel olarak istenmeyen yağ dokusu fazlalıklarını vücuttan uzaklaştırılmak amacı ile küçük bir kesikten girilerek kanüller yardımı ile yağ dokusunun emilmesi olarak bilinse de birkaç değişik yöntem mevcuttur. Hamilelik sırasında olduğu gibi özellikle bel ve basen gibi kıvamı sert olan yağ birikimlerinin giderilmesinde “VASER Liposuction” ya da “Liposelection” diye isimlendirilen yöntem özellikle avantajlıdır. Bu işlem sırasında sadece yağ dokusuna etki gösteren ultrason dalgalarını yayan ince kanüller sayesinde yağlar içten eritilip kanüller yardımıyla vücut dışına alınmaktadır. Ultrason dalgaları sadece yağı eritip kan damarları, lenf damarları ve sinir dokuları salim kaldığından, Klasik Liposuction işlemine göre çok daha az şişlik, morarma ve his kaybı yaratmak da ve daha kısa korse kullanımı ile birlikte hastaların normal hayatlarına ve işlerine dönme şansı vermektedir. Özellikle belin inceltilmesi amacıyla Karın Germe Operasyonuna bir Bel Liposuction eklenmesi sık yapılan bir uygulamadır. Liposuction Operasyonu, alınacak yağ miktarı ne kadar olursa olsun mutlaka hastanede ve ameliyathane ortamında ve bir mutlaka bir Plastik Cerrah tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Çok küçük alanlar ya da rötuş işlemleri, lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) kombinasyonu ile yapılabilir. Daha büyük alanların ve ciddi miktarda yağ alınması gerekdiği durumlarda hasta konforu ve ameliyat güvenliği için Anestezi Doktorunun gözetiminde genel anestezi uygulanması zorunludur. Ameliyat vakum uygulanacak bölgelerin sayısına, alınabilecek yağ miktarına ve kullanılacak tekniğe bağlı olarak 1-3 saat arasında sürer. Çok az miktarda yağ alındığında hasta aynı gün evine gidebilir. Ancak ciddi miktarda yağ alındığında hastanın bir gece hastanede yakın takip altında kalması çok önemlidir. Ameliyat sonrası süreç genellikle tahmin edilenden daha rahattır. Ağrı oldukça azdır ve ilaçlarla giderilebilir. Ameliyat sonunda vakum uygulanmış alanlara özel bandaj uygulanabilir ve hastaya özel liposuction korsesi giydirilir. Bu korse duruma göre 3-6 hafta kadar giyilir. Vakum uygulanmış alanlarda morumsu renk değişiklikleri olabilir. Şişlik, karıncalanma ve yanma hissi olabilir ancak bu şikâyetler 3 hafta içinde geçecektir.
Hamilelik sonrası dönemde çoğunlukla kalçalarda bir genişleme söz konusu iken (bu durumda Liposuction yapılması gerekecektir) bazı hastalar kilo kaybederken popolarının düzleşmesinden şikâyet etmektedirler. Bu durumda daha dik ve yuvarlak bir popo elde etmek amacıyla şırınga Liposuction yöntemi ile alınan yağ dokusunun enjeksiyonu ( Brazilian Butt Lift) ile popo konturlarının düzeltilmesi mümkün olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Karın Estetiği ve Liposuction" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜNDOĞAN Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi168 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Karın Estetiği ve Liposuction' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botoks Aralık 2017
► Göz Kapağı Estetiği Kasım 2017
► Yüz Germe Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:58
Top