2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Estetik Meme Operasyonları
MAKALE #3564 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN | Yayın Eylül 2009 | 6,344 Okuyucu
Doğum Sonrası Estetik Meme Operasyonları
Hamilelik süreci doğal olarak en dramatik etkilerini karın bölgesi üzerinde gösterirken en çok etkilenen ikinci bölge ise memeler olmaktadır. Hamilelik süreci boyunca hormonların etkisi ile memelerin hem süt bezlerinde hem de etrafını çevreleyen yağ dokularında artış olmak da dolayısıyla hemen her zaman memeler büyümektedirler. Aynı zamanda meme dokusunu yerinde tutan lifler uzayıp gerilmek de ve üzerindeki deri de bu genişlemeye cevap vermektedir. Bu değişiklikle sadece hamilelik sırasında değil aynı zamanda tüm emzirme süreci boyunca da devam etmektedir.

Hamilelik sırasında bebeği emzirmek üzere hazırlık yapan meme dokusunda süt bezleri hacim olarak büyümek de ve memenin yağ dokusunda da artış olmaktadır. Doğal olarak üzerlerindeki deri de genişleyip bollaşmaktadır. Emzirme sırasında ise sütün toplanması ve boşaltılması işlemi sırasında yine memeler periyodik değişikliklere uğramakta ve emzirme bırakıldıktan sonra ise memelerde kalıcı değişiklikler baş göstermektedir. Özellikle hamilelik öncesi memelerin büyüklüğüne bağlı olarak her kadın da bu değişiklikler farklılık göstermektedir. Genellikle karşılaşılan durum memelerin eski hacimlerini kaybetmeleri ve sarkmalarıdır. Tipik olarak hastalar “Memelerin İçlerinin Boşalması”ndan şikâyet etmektedir. Eğer memeler hamilelik öncesinde zaten yeterince büyüklerse sonuç genellikle yeterli hacme rağmen sarkmadır. Hamilelik sırasında memeler aşırı derece de büyümüşler ise genellikle sonrasında da bu büyüklük devam edip şikâyet sebebi olmaktadırlar. Bugün için genel kabul gören görüş, doğum sonrası memelerde olan deformitelerin emzirmeden değil, hamilelik sürecinde gösterdiği değişikler neticesinde ortaya çıktığıdır

Hamilelik sonrası memelere yapılacak estetik operasyonlar nedene yönelik planlanırlar. Genel kural olarak bu operasyonlara başlanması için süt vermenin bırakılmasından en az 3 ay, ideal olarak da 6 ay geçmesi beklenir. Genel olarak hamilelik öncesi zaten rahatsızlık veren büyük memeler ya da hamilelik sırasında aşırı büyüyüp rahatsızlık veren memelerin tedavisi klasik bir “Meme Küçültme” operasyonu gerektirir. Hastanın doğurganlık çağında olup başka bir bebek doğurma ihtimali olduğu durumlarda meme başını ve altındaki meme dokusunu koruyacak tekniklerin uygulanması önemlidir. Genç kızlarda olduğu gibi uygun bir teknik ile gerçekleştirilen meme küçültme operasyonlarından sonra süt vermenin etkilenmediği bilinmektedir. Hamileliğinden önce de büyük ve sarkık göğüslere sahip kadınlar, memenin aşırı ağırlığı nedeniyle bel, sırt, boyun ağrıları ve deri tahrişinden solunum problemlerine kadar değişiklik gösteren tıbbi sorunlara zaten alışkın olmakla birlikte doğum sonrası bu memelerin ciddi miktarda büyüdüğü kadınların bu duruma tahammül etmeleri kolay olmamaktadır. Sütyen askıları omuzlarda derin izlere yol açabilir. Çok büyük memeler, özellikle genç yaşda doğum yapmış ve daha önce böyle bir şikayeti,olan kadınların (hele bir de üzerine doğum sonrası depresyon benzerı sıkıntılar eklendiğinde) kendilerini aşırı utangaç ve çekingen hissetmelerine yol açıp psikolojik travma yaratabileceği gibi sportif giysilerin kullanılmasında güçlüğe ve spor yapmaya karşı isteksizliğe neden olabilir. Günümüzde benzer sorunları olup özellikle aktif bir iş ve spor yaşamı olan annelerin bu sorunlarından kurtulmak için meme küçültme isteği ile Plastik Cerrah arayışına girmeleri sık görülen bir durumdur.

Meme Küçültme Operasyonu, memelerin büyüklüğüne bağlı fiziksel sorunlar yaşayan, daha küçük ve dik memeler isteyen ve kendini bu operasyona hazır hisseden anneler için uygun bir seçenektir. Bu operasyon sonrasında memeler daha küçük, daha dik, daha hafif ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında “areola” denen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülebilir. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı ve aynı zamanda halen süt vermeye uygun memeler kazandırmaktır.
Emzirme bırakıldıktan sonra yeterli meme hacmi yerinde ancak sarkıklığı olan hastalarda “Meme Dikleştirme” operasyonu uygulanmaktadır. Genellikle “Vertikal Teknik” yeterli olmak da ve meme üzerinde “Lolipop” şeklinde bir iz yardımı ile meme altını boydan boya kat eden iz bırakılmasına gerek kalmadan daha dik ve dolgun memeler elde edilebilmektedir. Öte yandan, özellikle deri sarkıklığının fazla olduğu durumlarda “ters T” şeklinde iz ile neticelenen tekniklerin kullanılması daha uygun olabilir. Meme Dikleştirme Operasyonunda süt kanalları ve meme başını koruyarak gelecekteki gebelikleri olumsuz etkileyecek özel riskler getirmeyecek ve emzirmeyi etkilemeyecek tekniklerin uygulanması özellikle doğurganlık çağındaki genç anneler için çok önemlidir.Genellikle en iyi sonuçlar küçük ve sarkık memelere sahip kadınlarda elde edilir. Her boydaki meme kaldırılıp dikleştirilebilir ancak elde edilen sonuçlar büyük memelerde çok uzun süreli veya kalıcı olmayabilir. Aynı zamanda hamilelik ve emzirme sürecinin ve benzer şekilde aşırı kilo alıp vermenin memeler üzerinde yapacağı değişiklikler tam olarak hesaplanamayacağından yakın zamanda tekrar hamile kalmayı ya da ciddi miktarda kilo vermeyi planlayan anne adaylarının konuyu Plastik Cerrahları ile tartışmaları uygun olacaktır. Memelerde sarkıklığa ilaveten hacim kaybı da mevcut ise aynı anda özellikle memenin üst kutbunun dolgunlaştırılması amacı ile bir meme implantı uygulaması da eklenebilir. Bu durumda memelerin dikleştirilmesine ilaveten kaybolmuş hacmi yerine koymak mümkün olacaktır.
Hamilelik sonrası meme estetiği isteyen hastaların büyük çoğunluğunu ise genellikle hamilelik öncesinde memeleri zaten küçük olan ya da sonrasında minimal hacim kaybetmiş ve hamilelik sırasında ki dolgun memeleri arzu eden ya da basitçe hep meme büyütme düşünmüş ancak bunu hamilelik sonrasına bırakmış kadınlar oluşturmaktadır. Günümüzde gelişen anestezi, cerrahi teknikler ve özellikle meme implantı teknolojisinde ki gelişmelerin son noktası “Form Stabil Meme İmplantları” yardımıyla son derece güvenli bir ameliyat sürecini takiben, konforlu bir operasyon sonrası dönem ve en geç bir haftada hastaların işlerine dönebildikleri bir Meme Büyütme Operasyon süreci mümkün olmaktadır. Form Stabil İmplantlar yardımıyla operasyon kişiye özel planlanabilmek de ve özellikle hastaların çoğunun istediği olan mümkün olduğunca doğal ve ameliyat olduğu belli olmayan şekilde memeler elde edilebilmektedir. Yine “Dual Plane (İki Planlı)” tekniği sayesinde implantın kas önüne mi kas arkasına mı konması gerektiği gibi tartışmalar da geride kalmıştır. Sadece meme implantı uygulayarak, memelerin dolgunlaştırılmasına ilaveten ek bir dikleştirme ameliyatına gerek kalmadan belli bir oranda dikleşme de sağlanabilmektedir. Meme Büyütme Operasyonu çok ciddiye alınması gereken ve mutlaka bir Plastik Cerrah tarafından hastane ortamında ve ameliyathane şartlarında yapılması gereken bir ameliyattır. Ameliyatın adı ya da büyüklüğü ne olursa olsun bütün ameliyatlar ciddi bir hijyenik ortam gerektirir ve bu nedenle mutlaka ameliyathane ortamında yapılmaları zorunludur. Meme Büyütme Operasyonun da vücuda yabancı bir cisim (meme implantı) konulduğundan operasyonun yapıldığı ortamın hijyenik şartları ayrıca önem taşımaktadır. Muayenehane şartlarında bu operasyonun yapılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.Son zamanlarda bazı medya organlarında lanse edilen “Memeye Yağ Enjeksiyonu” ise birçok estetik sakıncasına ilaveten meme kanserinin tanısını güçleştirici etkileri yüzünden birçok Plastik Cerrah tarafından kesinlikle önerilmemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Estetik Meme Operasyonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜNDOĞAN Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi168 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN'ın Makaleleri
► Genital Estetik Operasyonları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Meme Kanseri Sonrası Meme Ameliyatı Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Estetik Meme Operasyonları' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Botoks Aralık 2017
► Göz Kapağı Estetiği Kasım 2017
► Yüz Germe Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top