2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Zayıflanır: Sizde İncelin!
MAKALE #3584 © Yazan Dyt.İlkay AKBABA | Yayın Eylül 2009 | 7,845 Okuyucu
Sürekli kilo problemleri yaşıyor, bunun neden olduğu sağlık sorunları ile boğuşuyor ve öncelikle sağlık için ideal vücut ölçülerine ulaşmak istiyorsanız yapmanız gerekenler çok da zor değil.
  • Öncelikle obezitenin neden olduğu sağlık problemlerini öğrenerek başlayın, bu size durumun ciddiyetini kavramanızda yardımcı olacaktır.
  • Beslenme alışkanlıklarınızı sorgulayın.Gerçekten sağlıklı beslendiğinizi düşünüyor musunuz?Bundan emin olabilmek için 1 hafta boyunca yediklerinizi not edip ayrıntılı bir envanterini çıkarın.Bu beslenme alışkanlıklarınızda ki hataları görmenizi sağlıyacaktır.
  • Daha sonra beslenme alışkanlıklarınızı değerlendirebilecek ve sağlıklı beslenme tarzını hayata geçirebilmeniz konusunda size yardımcı olabilecek bir uzmandan yardım alın.Sağlıklı beslenmek dolayısıyla sağlıklı yaşamak adına ilk adımı atmış bulunuyorsunuz.Beslenme alışkanlıklarınızdaki çok küçük bir değişiklik bile sağlıkla ilgili düşüncelerinizi baştan aşağı değiştirir.

Fazla kilolardan kurtulmanın ilk ve en sağlıklı yolu sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmaktır.Zayıflamak adına aç kalmak, tek tip gıdaya yönelik beslenmek, çok düşük kalorili diyetler, şok diyetler yapmak, moda diyetler uygulamak vücudunuzda bir çok hastalığa neden olabileceği gibi çok kısa bir süre kilo vermenizi sağlar, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanıza neden olur.Bu tarz diyetler vücudun ihtiyaç duyduğu bir takım besinleri yasaklar; örneğin yüksek protein içerikli ve karbonhidratı neredeyse tamamen yasaklayan diyetler bilimsel olarak kusurludur, bir çok moda diyet elzem yağ asitlerinin alımını da yasaklar ancak esansiyel yağ asitleri vücuda yağları yakmakta yardımcı olurlar bunları almayarak da vücudumuzun yağ yakmasına engel oluruz.
Önemli olan günlük almanız gereken vitamin-mineralleri yeterli oranda içeren, almanız gereken temel besin maddelerini göz ardı etmeden sizin ihtiyacınız olan kalori alımını yeterli ve dengeli bir şekilde ayarlamak ve bunu sürdürmektir.

Sağlıklı beslenme yolculuğunda ihtiyaclarınıza yönelik yeterli ve dengeli biçimde hazırlanmış bir proğramı uygulamaya başladığınız anda diyet beklentileriniz paramparça olacak.Açlık hissetmeyecek normalden daha fazla yemek yiyeceksiniz.Yediklerimiz bizim yakıtımızdır önemli olan vücudumuza doğru miktar ve kalitede yakıt pompalamaktır.Vücudumuzda ki 100 trilyon kadar hücre en iyi şekilde çalışabilmek için günlük olarak düzenli besine ihtiyaç duyar.Bu besinler sayesinde ruh halimiz, enerji düzeyimiz, düşünme kapasitemiz, uyku düzenimiz ve genel sağlığımızda ki iyileşmelere şahit olacaksınız.
Bazı insanlarda birtakım problemlerden dolayı kilo vermeyi zorlaştıran etkenler mevcuttur.Bunlar tespit edilip gerekli tedavi bir hekim tarafından uygulandıktan sonra uygun beslenme düzeniyle daha yavaş da olsa kilo kaybı gerçekleşir.Kilo vermemizi zorlaştıran bu etkenler:
*İnsülin Direnci:İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur.Yemekten sonra kanda yükselen şekere yönelik pankreas insülin üretir, insülin kan şekerini(glikoz) dokulara taşır.Ortamda ne kadar şeker varsa yeterli miktarda insülin üretip dokuların glikozu kullanmasını sağlar.Sürekli basit karbonhidratlardan zengin beslenildiğinde ise insülin dengesi bozulabilir.Bu durumda yeterli veya artmış miktarda insülin düzeyine rağmen insülin yağ, kas ve karaciğer hücrelerinde yeterli tepkiyi oluşturamaz ve dokulara giremeyen glikoz kanda yükselmeye başlar.Bu duruma insülin direnci denir.İnsülin direnciniz varsa yemek sonrası çabuk acıkır ve tatlı bişeyler aramaya başlarsınız, yemek sonrası halsizlik ve uyku basmaları olur, kendinizi yorgun ve enerjisiz hissedersiniz, konsantrasyon ve algılama gücünüz düşer.
*Tiroit Hastalığı:Tiroit bezi salgıladığı T3 ve T4 hormonlarıyla metabolizmayı düzenler ve ayrıca metabolizma hızını kontrol eder.Tiroit hormonunun çok az salgılandımasıyla hipotiroit dediğimiz durum meydana gelir.Tiroit yetmezliği olan hastalarda metabolizma hızı yavaşladığı için kilo vermek zorlaşır.
*Prolaktin hormon fazlalığı
*Polikistik over sendromu
*Erkeklerde testesteron kadınlarda östrojen hormon eksikliği
*Östrojende azalmaya bağlı menopoz dönemi
*Kanda kalsiyum, manganez, krom, çinko, magnezyum gibi bir takım minerallerin eksikliği.
*Enzim eksikliği
*Sindirim sisteminim zayıf olması
*Böbrek üstü bez fonksiyonlarının zayıf olması
*Metabolizmanın yavaş çalışması
*Vücudun su tutması
Bu problemlere yönelik uygun tedavinin arkasından kilo vermemizi sağlıcak en temel yol sağlıklı beslenme düzenidir.
!İşte size zayıflatan bir kaç tavsiye:
*Hiç bir zaman öğün atlamayın ve her zaman güne kahvaltı ederek başlayın.Eğer metabolizmanızı harekete geçirmek istiyorsanız sabah saatlerini kahvaltısız geçirmeyin.Sabahları kahvaltı etmediğinizde beyninize bir sinyal gider, bedeninizi aç bıraktığınızda beyin yiyecek kıtlığı olduğunu zanneder ve önlem alır metabolizma hızınızı yavaşlatarak enerjiyi daha tasarruflu harcar,stres hormonu salgılanmasına neden olur.
*Günde en az 8 bardak su için, su doğal bir iştah önleyicidir.
*Akşam yemeğini erken yiyin, çünkü akşam öğünden sonra hem hareket düzeyimiz azalır hem de uykuda vücudumuz daha fazla yağ stoklar.
*Egzersiz yapın.Depoladığınız yağı yakın.Egzersiz metabolizmayı hızlandırır, böylece kaloriler daha rahat yakılır.Yürüyüşle başlayın, tempolu yaptığınız yürüyüş yağ yakmak için harika bir yöntemdir.
*Geçici sağlıksız diyetler yapmayın, sağlıklsız diyetler kaslarınızın formunu kaybetmesine, depresif hale gelmenize neden olur.Eskisinden daha fazla ama doğry gıdaları yiyin.
*Şekerli yiyecekler, hamur işleri, kızartma kavurma gibi pişirme yöntemleriyle hazırlanmış yiyeceklerden, basit karbonhidrat kaynaklarından uzak durun.
*Kırmızı ette görünen yağlar, tere yağı, margarin, kuyruk yağı gibi kötü yağlardan kurtulun.Bu yağların hazmı zordur,damarlarınızı tıkarlar ve sağlık sorunlarıyla birlikte kilo alımına neden olurlar.İyi yağları tüketin.Kabak çekirdeği, ayçiçeği, balık, yağlı tohumlar, bitkisel yağlara mutlaka diyetinizde yer verin.
*Ara öğünlerde yeşil çay, ısırgan çayı gibi metabolizmanızı hızlandıracak bitkisel çaylara yer verin.
*Yiyecek gruplandırılmasına dikkat edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Zayıflanır: Sizde İncelin!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlkay AKBABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlkay AKBABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlkay AKBABA'nın Makaleleri
► İki Haftada Her Şey Yiyerek Nasıl Zayıflanır ÇOK OKUNUYOR Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nasıl Zayıflanır: Sizde İncelin!' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Temmuz 2009
► Beslenme ve Sağlık Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:00
Top