2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınır Siz Misiniz? Sınırsız Mısınız?
MAKALE #3586 © Yazan Uzm.Psk.Pınar AYDIN | Yayın Eylül 2009 | 8,122 Okuyucu
Malum hepimizin bildiği ülkeler arasında sınırlar var. Maddi olarak toprak üzerinde o çizgiler çizilmemiş olsa bile harita üzerinde çizilmiş sınır çizgileri ülkelerin sınırlarını belirler. Ülkeler arasında olduğu gibi kurumlar arasında sınırlar mevcuttur. Yapılan işin doğru yapılmasını, kendi sorumluluğu dışında olan işlerin yapılmamasını sağlamak için kurum sınırlılıkları vardır ve bu sınırların korunması karşılıklı yapılan sözleşmelerle mümkün olur. Kurumlar ve kişiler arasında sınırlar var bu sınırlar zaman zaman çatışma ortaya çıkarabilir. Kişiler doğal bir çevrede temiz ortamda yaşamak isterken kurumlar kendi devamları gereği doğal ortama zarar verebilecek şeyler yapabilirler. Yaşadığımız dünyada ülkelerin ve kurumların sınırlarını uluslar arası ve ulusal hukuk kuralları korur.

Tıpkı ülkelerin ve kurumların sınırları olduğu gibi kişilerin de sınırları vardır.

Fiziksel sınırlar yemek yeme kapasitesi, çalışma süresi, uyusuzluk zamanı gibi kişilerin ne yapabileceğini ve yapamayacağını belirleyen sınırlılıklar vardır. Ayrıca her birey için farklı olan yaşam süresi altı çizilmesi gereken önemli bir sınırlılıktır.

Maddi sınırların bilinmesi kişinin kazancıyla harcamalarının dengede gitmesidir. Son dönemlerde harcamalarının gelirlerini geçen maddi sınırlarını bilmeyenlerin haberleri gündemi meşgul etmiştir. Bu haberlere konu olan kişilerin maddi sınırlarını beliryemedikleri düşünülür.

Sosyal sınırlar, kişiler arası ilişkileri belirleyen sınırlardır. Sınırlar kişinin özgürlük alanını belirlediği gibi başkalarının özgürlük alanlarını da belirler. Anne, baba, kardeş, eş, çocuk, dost, arkadaş, komşu, patron, çalışan gibi ilişkide bulunulan ayrıca kişinin hayatında yer almayan ama bir şekilde iletişime geçilmiş herkes kişisel sınırları ihlal edebilir.

Sınırların modern toplumlarda daha önemsendiği görülürken, modernleşme sürecinin alt basamağında olan toplumlarda sınır ihlallerinin daha fazla olduğu görülür. Sınırların nasıl kurulacağı ve korunacağı aile içinde öğrenilebilecek bir kavramdır.

Aile çocuğun özel eşyalarını karıştırıyorsa, odasına istediği zaman ya da izin almadan giriyorsa, bu aile içinde sınır ihlalleri yapılıyor demektir. Bu aile içinde büyüyen çocuğun sosyal ilişkilerinde sınırlarını belirlemekte güçlük çekeceği söylenebilir. Ailede kimse kimsenin özel alanına girmiyorsa uzaklık varsa, kimse kimsenin hayatından haberdar olmuyorsa burada da katı bir ilişki olduğu akla gelebilir. Bu iki aile yapısınında çocuğun gelişimininde olumlu etkisi olmayacaktır. Tavsiye edilebilecek olan kişisel sınırlar ihlal edilmeden aile içinde destek ve güven ortamının sağlandığı bir ilişki biçiminin kurulabilmesidir. Çocuk daha sonra başkalarıyla kurduğu iletişimde aile içinde kurulan iletişimin tekrarını yaşar.

Yapılabilecekler yalnızca çocukluk dönemiyle kısıtlı değildir. Yetişkin olduktan sonra da yapılabilecekler vardır. Kişinin kendini tanıması önemli bir adımdır. Hayatıyla ilgili kararları alırken kendi istek ve ihtiyaçları yönünde kararlar alması, başkalarının telkinlerinden etkilenmemesi, etki edebilecek kişilere kendini ifade edebilmesi yapılabileceklerdendir. Evlilik hayatın dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde sınırların gözden geçirilebileceği tekrar bir yapılanma sağlanabilecek dönemlerdendir.
Kişisel sınırların korunması, kişinin kendini rahat ifade etmesi, sağlıklı kararlar verebilmesi, hayatında seçimlerini kendinin yapabilmesi için gereklidir. Bunlar kişiyi kendi yapan özelliklerden biridir. Şimdi soruyoruz “Siz kendi özelliklerinizi biliyor musunuz?”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınır Siz Misiniz? Sınırsız Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pınar AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pınar AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar AYDIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Pınar AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pınar AYDIN'ın Yazıları
► Sıcak Ama Sınırsız Ebeveynler Psk.Ebru ZORLUTUNA
► Sınırlı Ego Sınırsız İnsan Psk.Burcu ATATÜR
► Öfkesiz Misiniz ? Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sınır Siz Misiniz? Sınırsız Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:31
Top