2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hangi Durumlarda Psikoloğa Gitmeliyiz
MAKALE #3604 © Yazan Psk.Cüneyt KAYA | Yayın Eylül 2009 | 8,893 Okuyucu
Zaman su gibi akıp giderken beraberinde o çağa özgü yeni sorunlar getirmektedir. Günümüz toplumlarının en büyük problemlerinden birisi de psikolojik sıkıntı ve sorunlar karşısında yaşanılan çaresizlik olmuştur. Artık kendi aramızda konuşurken depresyon, panik atak, takıntı, dikkat dağınıklığı, fobi, hiperaktivite, kaygı gibi daha birçok psikoloji içerikli kelimeleri daha sık kullanır olduk.

Zamanımızı etkili kullanamadığımız durumlarda, kendimizi karamsar, yalnız ve umutsuz hissettiğimizde etrafımızdaki insanlara güvenemediğimizde bizi dinleyecek yol gösterecek ön yargıları olmayan objektif ve profesyonel birilerinden yardım istemeye başladık.

Beden sağlığımızın önemi kadar ruh sağlığımız ve psikolojimizin de önemli olduğunu görmeye başladık. Bedenen sağlıklı olduğumuz halde kendimizi keyifli ve mutlu hissedemiyor, sorunlarımızın gözümüzde büyüdüğünü görüyor ama onları bir türlü çözemiyorsak, ne yapılmasının gerektiğini bilsek bile bunları bir türlü hayata geçiremiyorsak, moralimiz hep bozuk ve kendimize bir türlü güvenemiyor ve sevmiyorsak, istesek de yeteri kadar çalışamıyor, başaramıyorsak, sorunlarımızı bir psikolog ile paylaşmayı tercih etmeliyiz

Ruh sağlığımıza da en az beden sağlığımız kadar önem vermeli, psikoloğa başvurmaktan korkmamalı, çekinmemeli, utanmamalıyız. Gereğinde ruh sağlığı profesyonellerine başvurmak artık bütün dünyada uygarlığın bir simgesi haline gelmiştir. Buna paralel olarak ülkemizde de artık insanlar eskiye oranla psikoloğa daha sık başvurmaktadır.

Hangi Durumlarda Psikolojik Danışmanlık

EĞER
" Acil ve önemli işlerimi erteliyorum, zamanı etkili kullanamıyorum,
" Kendimi sık sık karamsar, yalnız ve umutsuz hissediyorum,
" Etrafımdaki insanlara nasıl güveneceğimi bilemiyorum,
" İstediğim düzeyde bir ilişki yaşayamıyorum,
" Başarı ve motivasyon problemim var, ders çalıştığım halde başarılı olamıyorum,
" Gelecek ve Meslek seçimi ile ilgili kaygılarım var,
" Kafama takılan saçma düşünceler hayatımı olumsuz etkiliyor,
" Kendimi daha iyi tanımak ve kişiliğimi geliştirmek istiyorum,
" Kendimi yeterince ifade edemiyorum, kendime güvenimi nasıl arttırabilirim?,
" Sınav kaygısı ve stresle nasıl baş edeceğimi bilemiyorum,
" Evlilikle ilgili sorunlar yaşıyorum,
" Çocuğumun okul başarısını arttırmak istiyorum,
" Çocuğuma sınır koymakta zorlanıyorum,
" Çocuğum hiperaktif olabilir,
" Çocuğum çok zeki ama okulda başarılı olamıyor,
" Gençlik döneminde bir çocuğum var ama ona ulaşamıyorum,
" Eşimle daha iyi iletişim kurmak istiyorum,
" Eşime gittikçe yabancılaşıyorum, cinsel sorunlar yaşıyorum,
diyorsanız
MUTLAKA BİR PSİKOLOĞA BAŞVURUN…


Her ne kadar, sizin hayatınızı yaşamayan ve sizin duygularınızı hissetmeyen bir başkasının sizi anlayamayacağını düşünseniz de, Profesyonel anlamda empati kurma becerisi edinmiş uzmanlar bu tür durumlarda sizi anlayabilir ve yardımcı olabilir.

Ancak birçok meslek alanında olduğu gibi bu alanda da çakma psikolog ve psikiyatrlar türemiş ve maalesef bu meslekleri çok iyi tanımayan vatandaşımız sorunlarının çözümünü nlp, kişisel gelişim, yaşam koçu, hayat koçu, öğrenci koçu, danışman… vb.kelime ve ünvanların arkasına sığınan uzman olmayan ehliyetsiz kişilere ruh sağlıklarını çocuklarının ve kendilerinin psikolojilerini emanet etmektedirler.Kimden yardım istediğimize özellikle dikkat edelim.

Psikolog, üniversitelerin psikoloji bölümü mezunu olup davranış bilimcidir. Davranışsal sorunların çözümünde sorunun tespitine yönelik birtakım testleri uygular, danışanlarına çeşitli psikoterapi yöntemleri ile çözümler sunar, kısaca sorunları olan sağlıklı insanlara iç görü kazandırarak çözüm için danışanların hayatlarına yeni pencereler açar. Psikiyatris ise üniversitelerin tıp fakültesinden sonra psikiyatri alanında ihtisas yapan tıp doktorlarıdır. Ruhsal hastalıkların tanı, teşhis ve tedavi sürecini yürütürler tedavide ilaç tedavisi ile birlikte terapi süreçlerini de yürütürler. Gerektiği zaman psikiyatrisler ve psikologlar bir ekibin üyeleri olarak hastayı beraber tedavi sürecine almaktadırlar.

Eğitim öğretim döneminin başladığı bu aylarda, veliler ve öğretmenler olarak, davranışlarımızı oluşturan psikolojik yapımızın önemini unutmadan, sevgili öğrencilerimizin hayatlarının bundan sonraki dönemini ona göre şekillendirmeliyiz. Sadece yüksek not almak uğruna canımızın parçası çocuklarımızı tıpkı birer yarış atı gibi kamçılamaktan çekinmiyoruz. Amacımız sadece ders geçmek ve not almak olan öğrenciler yetiştirmek değil, bedensel ve psikolojik yapıları düzgün, ne yaptığını ne istediğini bilen, ahlaki ve karakteristik özellikleri yüksek, düşünebilen ve karar verebilen sağlıklı bireyler yetiştirmek olmalıdır. Toplumumuzun sağlıklı ve güvenli geleceği ancak bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler yetiştirmekle mümkündür.


Psikolog Cüneyt Kaya

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hangi Durumlarda Psikoloğa Gitmeliyiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cüneyt KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cüneyt KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cüneyt KAYA Fotoğraf
Psk.Cüneyt KAYA
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cüneyt KAYA'nın Yazıları
► Öfke Hangi Durumlarda Gerçekleşir? Psk.Gökhan BİNGÖL
► Bir Psikoloğa İhtiyacım Var! Psk.Mehmet UZUT
► Psikoloğa Gitmek.... Psk.Funda KIVRIKOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hangi Durumlarda Psikoloğa Gitmeliyiz' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gerçek Ebeveynlik Ekim 2017
► Takım Tutmak ve Aidiyet Mayıs 2017
► Aile ve Evlilik Terapisi Mayıs 2017
► Hepimiz Hipnozdayız Ağustos 2013
◊ Aldatılırsam Ne Olur? Mayıs 2017
◊ Stres Çarkı Çark Etti Mayıs 2017
◊ Kadın Dediğin… Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:19
Top