2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbahar Depresyonu
MAKALE #3620 © Yazan Psk.Eda GÖKDUMAN | Yayın Eylül 2009 | 5,027 Okuyucu
SONBAHAR DEPRESYONUNA DİKKAT EDİN


Yaz bitti , güneşli günler yerini yağmur bulutlarına bırakıyor. Sonbaharla birlikte enerjinizin azaldığını, sabah uyanmakta zorlandığınızı , yataktan kalkmakta güçlük çektiğinizi fark edebilirsiniz . Bu durumun nedeni; sonbahar depresyonu olabilir.

Depresyon ile birlikte kişide ; isteksizlik, karamsarlık, sıkıntı, çabuk öfkelenme, yorgunluk , sabahları yorgun ve bitkin uyanma , uykusuzluk ya da çok uyuma isteği, neşesiz ve sinirli bir ruh hali, hareketlerde yavaşlama, geçmişe yönelik suçluluk ve pişmanlık duyguları,cinsel istekte azalma, dalgınlık, unutkanlık , iştahta artma veya azalma belirtileri görülmektedir. Sonbaharın gelmesi ile birlikte bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız mevsimsel bir depresyondan bahsedebiliriz.

Bu depresyonu ortaya çıkaran nedenlerden birisi ; azalan güneş ışınlarıdır. Yetersiz gelen güneş ışınları hormonları , beynin kimyasını ve uykuyu düzenleyen biyolojik saati olumsuz etkilemektedir. Dik gelen güneş ışınları serotonin dediğimiz mutluluk hormonlarının daha fazla üretimine neden olmaktadır. Melatonin dediğimiz hormon; karanlıkta , ışıksız ortamlarda daha fazla salgılanır ve uyku hormonu olarak adlandırılır. Gözlerimiz ışık enerjisini kimyasal bir enerjiye dönüştürebilir. Bu nedenle sonbaharla birlikte az gelen ışınlar mutluluk hormonlarının salgılanmasını azaltıp uyku hormonlarının artmasına neden olarak sonbahar depresyonunun oluşmasına neden olmaktadır.

Sonbahar kişiye hüznü çağrıştırır . Bu algılama biçimi kişinin yaşamına bakışını olumsuz etkilediğinden depresyonun ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Sonbahar ve kış aylarında kişilerde depresif belirtilerin arttığı, geçmişte depresyon yaşayan kişilerde bu belirtilerin yeniden tekrarlandığı araştırmalarla desteklenmiş olup kadınlarda erkeklere göre bu oranların daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Okulların açılması, işe dönülmesi, sorumlulukların artması , izinlerin bitmesi, yağmurlu günler nedeni ile evde daha fazla zaman geçirilmesi.. Tatil ve dinlenmeyle geçen yaz günlerinden sonra gelen yoğunluk mevsimsel depresyona zemin hazırlayabilir.

Bu depresyon sürecine önlem almak için spor yapabilir ,açık hava yürüyüşlerine sık sık çıkabilirsiniz. Kendinizi eve kapatmamalısınız , size keyif veren arkadaş sohbetleriniz için dışarıda randevulaşabilirsiniz. Gün ışığından daha fazla yararlanmak için perdeleri açık tutmalı ve geç kalkmamaya özen göstermelisiniz. Geç yatmayın ve genellikle aynı saatte uyanın. Kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Gün içerisinde yağlı, aşırı şekerli ve karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulması bu dönemde yararlı olacaktır. Yaz tatilleriniz bitmiş olsa da kısa kış tatilleri yaratmalısınız , bu düşünce size ye bir enerji verecektir. Eylül ayı ile birlikte kendinize bir yaşam planı oluşturun, aylık hedefler koyarak dikkatinizi bedeninizden uzaklaştırmalısınız. En yakın sinema, tiyatro , konser tarihlerini bir köşeye yazın ve günü geldiğinde sevdiklerinizle birlikte bu etkinliklerde yer alın. İş yerinde kendinize kısa molalar yaratın , iyi bir tatil geçirdiğinizi düşünün ve güzel tatil anılarınızdan arkadaşlarınıza bahsedin . Hava bulutlu olduğunda dışarı çıkmak isteğiniz olmasa da dışarı çıkmak için çaba göstermelisiniz.

Tüm çabalarınıza rağmen kendinizi kötü hissediyor ve harekete geçmek için gerekli enerjiye sahip olamıyorsanız bir uzman desteği almak için geç kalmamalısınız.

Psk Eda Gökduman




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbahar Depresyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eda GÖKDUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eda GÖKDUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eda GÖKDUMAN'ın Yazıları
► Depresif Sonbahar - Sonbahar Depresyonu Psk.Dnş.Samet ÖNDER
► Sonbahar Depresyonu Psk.Merve ÖZEN
► Her Gün Sonbahar (Depresyon) Psk.Hasan DURAN
► Sonbahar Depresyonuna Dikkat Psk.Gizem HÜNERLİ
► Kış Depresyonu Psk.Günce TOROSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sonbahar Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutlu Bir Hamilelik Süreci Aralık 2009
► Evlilikte Doyum Ağustos 2009
◊ Teşekkürler Anne Mayıs 2009
◊ Depresyonda mıyım? Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:11
Top